23.kolovoza - Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima
23.kolovoza - Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima
Spomen dan

Obilježavajući Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima odajemo počast svim onima koji su se suprotstavili totalitarnim vladavinama i bili žrtve zločina protiv čovječanstva i masovnih kršenja ljudskih prava. Počast žrtvama i osuda počinitelja zločina, važni su temelji današnje nacionalne slobode i demokracije, višestranačja, ljudskih prava i svih tekovina suverene i slobodne Hrvatske.

Nažalost, građani Zadra u svojoj su prošlosti doživjeli dvostruku diktaturu, komunizam i fašizam. Iskazujući sućut njihovim obiteljima i priznanje njihovim patnjama, čuvamo spomen na mnoge nevine žrtve koji imaju istaknuto mjesto u svijesti cjelokupne javnosti zbog njihove hrabrosti, vjernosti idealima, predanosti i odlučnosti u borbi protiv svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Čuvajmo Hrvatsku kakvu smo je svi zajedno stvorili da nam se prošlost i zavade ne ponove.

Gradonačelnik Grada Zadra

Branko Dukić

 

Europski dan sjećanja

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine. Slijedom toga, 2011. Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.

Totalitarni i autoritarni režimi su u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, doveli do brojnih tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te progona i likvidacije političkih neistomišljenika. Zbog težine i opsega takvih nepravdi i zločina, posljedice vladavine nedemokratskih režima osjećaju se, nažalost, u hrvatskom društvu još i danas.

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima

Stoga je Vlada 2. ožujka 2017. osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje će na sustavan i institucionalan način olakšati društveni dijalog te predložiti sveobuhvatne mjere suočavanja s prošlošću i preporuku pravnog reguliranja uporabe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima.