Izgradnja CGO Biljane Donje
Potpisan Ugovor za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje.

U Koncertnoj dvorani Kneževe palače Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije i g. Janez Škrabec, direktor tvrtke RIKO d.o.o. potpisali su Ugovor za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Ugovor je vrijedan 368.492.963,75 kuna, a predviđen završetak radova je u drugoj polovici 2022. godine. Potpisivanju su nazočili i Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Božidar Longin, župan Zadarske županije,  Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra, Tomislav Bulić, gradonačelnik Grada Benkovca i Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Gradonačelnik Dukić istaknuo je kako je ovo povijesni dan za Zadar i Zadarsku županiju jer, osim što počinje izgradnja samog Centra, ona je i preduvjet za sanaciju odlagališta Diklo, bolne točke ne samo Dikla nego i cijelog grada. Ovo je jedan od strateških projekata grada, uz odvodnju, kojima podižemo standard zaštite okoliša i gospodarenja otpadom na jednu novu razinu.

Ministar Ćorić također je naglasio važnost očuvanja i brige o okolišu, posebno uzevši u obzir važnost turizma za hrvatski BDP, što zaštitu okoliša čini prvim prioritetom.

Projekt sufinanciraju Europska unija iz Kohezijskog fonda u maksimalnom iznosu od 70,652 % (Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.,  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u maksimalnom iznosu do 19,348% te Županija, gradovi i općine na području Zadarske županije u iznosu do 10% vrijednosti projekta.

 

Vezane fotografije