Energetska povelja je deklaracija predstavnika lokalne i područne samouprave, kojom se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih građana. Potpisivanje Energetske povelje prvi je korak u provedbi SGE projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama, a u nepunih godinu dana, potpisali su je predstavnici svih 127 gradova i 20 županija u RH. Primjerak Energetske povelje zamjeniku gradonačelnika Darku Kasapu uručila je predstavnica UNDP-a Jelena Atlić McColgan, voditeljica projekata EE u zgradarstvu.

Grad Zadar se potpisivanjem Pisma namjere s UNDP-om aktivno uključio u provođenje SGE projekta, koji je dio nacionalnog projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) koji već više godina zajednički uspješno provode UNDP Hrvatska i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Globalnog fonda za okoliš. Projekt SGE usmjeren je na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini. Navedeno doprinosi smanjenju troškova za energente, potrošnje energenata, kao i smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih djelatnosti i poduzetništva.

Energetska povelja uručena je prije početka radionice za ravnatelje, domare i tehničko osoblje objekata u vlasništvu Grada Zadra na kojoj će se govoriti o sustavnom gospodarenju energijom u gradovima i županijama te uspostavi registra.

Vezane fotografije

Gradu Zadru uručena energetska povelja Gradu Zadru uručena energetska povelja Gradu Zadru uručena energetska povelja