Gradu uručena dva ugovora iz EU projekata
Gradu uručena dva ugovora iz EU projekata
Uručenje ugovora za projekte ''Centar za mlade (faza II.)" – Parterno uređenje okoliša i „Inclusive Play“.

Gradonačelniku Grada Zadra, Branku Dukiću ugovore je uručio državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić,  za projekte ''Centar za mlade (faza II.) – Parterno uređenje okoliša Centra za mlade u sklopu bivše vojarne u ulici Stjepana Radića u Zadru'' i „Inclusive Play“ - Jačanje kvalitete usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne skrbi.  Uručenju ugovora prisustvovao je i župan Longin.

Kako se građevinski radovi na uređenja Centra za mlade privode kraju i trebali bi biti gotovi do lipnja, na njih će se nastaviti radovi na uređenju okoliša. Projekt je to vrijedan 3.596.623,79 kn, a provodit će se do kraja lipnja 2022.  Projektom se parterni prostor okoliša uz bivši vojni kompleks obnavlja i ponovno stavlja u funkciju kako bi se postojeći, trenutno neiskorišteni prostor, ponovno upotrebljavao i služio zajednici.  Radi se  o okolišu koji je nedjeljiv od objekta Centra za mlade, a implementacija projekta uređenja okoliša je predviđena  na 4.040 m2 obuhvata, kao sljedeća faza strateškog projekta rekonstrukcije Centra za mlade. Novo projektno rješenje uređenja okoliša ponuditi će cjelovitu funkciju urbanističkoga sklopa uz Centar za mlade i Gradsku knjižnicu, a sve s ciljem trajne i smislene regeneracije prostora bivše vojarne, te integracije iste u urbanu matricu grada.
Drugi projekt, Inclusive Play prijavljen je na drugi poziv za dostavu projektnih prijedloga u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina-Crna Gora za razdoblje 2014. - 2020. Ukupna vrijednost projekta je 948.203,15 EUR, od čega je ukupni budžet Grada Zadra 394.563,00 EUR. Projekt promovira stvaranje inkluzivnih zajednica te doprinosi poboljšanju politika i usluga koje doprinose socijalnoj inkluziji osoba s poteškoćama u razvoju. U sklopu projekta predviđena je izgradnja senzoričkog parka koji će se smjestiti na području parka Vruljica - Zadar. Prvenstvena namjena budućeg parka je poboljšanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju na području grada i šire, te poboljšanje standarda pružanja socijalnih usluga.

Iz ovih projekata vidi se kako Grad ciljano i promišljeno radi. Završavamo centar Mocire, a uz njega i dva vezana projekta. Jedan je Podrška razvoju rane intervencije na području Zadra i Zadarske županije, a drugi ovaj današnji, Inclusive Play. Tako ćemo dobiti mobilni tim stručne pomoći za djecu s poteškoćama, a i novi pristup terapiji kroz izgradnju multisenzorskog igrališta u Vruljici.  Vezano uz Centar za mlade, dovršili smo i projekt ZadrugArt, kroz koji smo uspostavili međusektorsku suradnju kod donošenja politika od važnosti za razvoj kulture Grada.- istaknuo je gradonačelnik. 

Državni tajnik Šime Erlić čestitao je Gradu na ugovorima: Cilj je da zajedničkim sredstvima razvijamo grad. Ovim ugovorom zaključili smo ITU alokaciju iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija, te je 173 500 000 kn povučeno za urbani razvoj grada. Zadar je postao jedan od prvih gradova koji je to ugovorio i sada treba na najbolji način realizirati projekte do 2023. godine. Zanimljivo je da je Centar za mlade bio prvi potpisan ugovor iz ITU mehanizma, na istom ovom mjestu, a ovaj današnji, uređenje okoliša je posljednji kojim ćemo zaokružiti cjelinu i dobiti novo uređenje proširenog centra grada.

 

Vezane fotografije

Gradu uručena dva ugovora iz EU projekata Gradu uručena dva ugovora iz EU projekata Gradu uručena dva ugovora iz EU projekata Gradu uručena dva ugovora iz EU projekata Gradu uručena dva ugovora iz EU projekata Gradu uručena dva ugovora iz EU projekata Gradu uručena dva ugovora iz EU projekata Gradu uručena dva ugovora iz EU projekata Gradu uručena dva ugovora iz EU projekata Gradu uručena dva ugovora iz EU projekata Gradu uručena dva ugovora iz EU projekata Gradu uručena dva ugovora iz EU projekata