Gradonačelnik podigao Plavu zastavu na plaži Kolovare
Gradonačelnik podigao Plavu zastavu na plaži Kolovare

Gradonačelnik Grada Zadra podigao je danas, prvoga dana ljeta, Plavu zastavu na plaži Kolovare. - Kolovare su prva javna plaža u Zadru koja je dobila ovo obilježje koje označava odgovorno ekološko poslovanje i čisto more, istaknuo je. Iako je prva plaža nastojat ćemo da ne bude i posljednja jer nam je cilj da sve gradske plaže dobiju Plavu zastavu.

Uz gradonačelnika Kalmetu svečanosti su nazočili direktor tvrtke "Obala i lučice" d.o.o., Eduard Duka te članovi Udruge invalida Zadarske županije. Upravo je za njih ugrađeno i posebno dizalo koje će im omogućiti jednostavnije kupanje. Plažom Kolovare uspješno upravlja tvrtka "Obala i lučice" i to se pokazalo najkvalitetnijim rješenjem. U samo nekoliko godina ova je plaža postala reprezentativni komunalni i turistički projekt. "Obale i lučice" uložile su u nove sportske, rekreacijske i uslužne sadržaje, postavljeni su novi suncobrani, plutače, igralište za odbojku na pijesku, zelenilo i novi šljunak. Uređen je glavni ulaz, plaža ima spasilačku službu, a postavljeni su i kontejneri za odvojeno prikupljanje korisnog otpada. I što je najvažnije čistoća mora ispituje se i kontrolira svaka dva tjedna.  

Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite okoliša, mora i priobalja čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. U svijetu je vrlo cijenjena turistička markica koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije. Od danas se i plaža Kolovare, koja nije samo kupalište nego i tradicionalno šetalište svih generacija Zadrana, pridružila listi hrvatskih i svjetskih plaža s Plavom zastavom.