Uređenje plaže Kolovare
Uređenje plaže Kolovare
Predstavljena 1. faza uređenja plaže Kolovare, građani dobivaju novi sadržaj do ljeta.

Gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima i projektantom studije uređenja plaže Kolovare, Perom Marušićem, predstavio je danas  javnosti plan uređenja plaže Kolovare. To je najveća gradska plaža, koja zahtijeva sustavno uređenje u cijeloj svojoj dužini od preko kilometra. U tijeku su radovi na uređenju 1. faze koji su započeli u studenom i planiraju se zgotoviti do svibnja.

Gradonačelnik je istaknuo:  Plaže u Gradu Zadru bile su jedan od prioriteta uređenja jer ih bilo premalo i nisu bile adekvatno uređene. Zbog toga smo krenuli aktivno u uređenje gradskih plaža. Do sada su uređeni Punta Bajlo,  Puntamika i Marex, a u tijeku su radovi na uređenju plaže u Diklu i ova I. faza plaže Kolovare. Kolovare su naš najveći i najzahtjevniji projekt i njihovo uređenje će se odvijati u nekoliko faza. Želimo u budućnosti urediti Kolovare kao javnu plažu, dostupnu svim građanima bez naplate, i za to je u tijeku priprema projekata za naredne faze.

Arhitekt Pero Marušić predstavio je idejnu studiju uređenja cijele plaže Kolovare, naglasivši kako je ona nastala neplanski,  odlaganjem šute od ruševina nakon II. svjetskog rata i nikada nije sustavno uređivana. Ova I. faza u koju se krenulo je bila građevinski najmanje zahtjevna, i do ljeta bi će građani dobiti uređeni dio kupališta. 

Njeno uređenje vrijedno je 2 205 000 kn i  zajednički se financira sredstvima Grada Zadra i Ministarstva turizma i sporta, kroz projekt Jačanja javne turističke infrastrukture i konkurentnosti Grada Zadra i Zadarske županije (ministarstvo sudjeluje sa 560 000 kn). Ono obuhvaća sanaciju i uređenje obalnog zida, popločanje kupališta i sunčališta, te postavljanje javne rasvjete. I ostale faze će se nastojati financirati po ovom modelu, naglasio je Ante Ćurković, v.d. pročelnika za EU fondove. 

Kako je projektom obuhvaćen samo uski obalni pojas, u nastavku plaže treba urediti i šetnicu i hortikulturu, što će preuzeti UO za komunalne djelatnosti, odmah po završetku ovih građevinskih zahvata, rekao je pročelnik Robertino Dujela. Istovremeno, Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom pokrenuo je, po riječima pročelnika Tomislava Korone, proces rušenja i uklanjanja ilegalnih objekata kako bi se moglo ići u koncesioniranje tog dijela plaže i ostvariti njegovu javnu funkciju dostupnu građanima.