Gradonačelnik najavio nastavak rekonstrukcije važnih gradskih prometnica
Gradonačelnik najavio nastavak rekonstrukcije važnih gradskih prometnica
Javni kolegij gradonačelnika Grada Zadra Božidara Kalmete s pročelnicima.

U Maloj vijećnici Grada Zadra, u utorak, 7. lipnja, održan je javni kolegij gradonačelnika Grada Zadra, Božidara Kalmete s pročelnicima. Na kolegiju je među ostalim gradonačelnik prihvatio izmjenu Odluke o pravu na korištenje besplatnog javnog gradskog prijevoza kojom je pravo na besplatan javni prijevoz omogućeno umirovljenicima čija mirovina ne prelazi 2.750,00 kn. – Gospodarska i financijska kriza posebno se loše odražava na kvalitetu života umirovljenika iako je u istom periodu došlo do blagog porasta mirovina što je za posljedicu imalo gubitak prava na besplatni javni prijevoz, kazao je na kolegiju pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb, Mario Pešut te objasnio da je na prijedlog svih udruga umirovljenika, a kako bi umirovljenici i dalje mogli ostvarivati to pravo, cenzus podignut s 2.500,00 kn na 2.750,00 kuna.  

Gradonačelnik Kalmeta izvijestio je javnost da su Hrvatske ceste raspisale javni natječaj za rekonstrukciju zadarske Ulice Ante Starčevića do hotela "Kolovare" i kružnog toka kod Opće bolnice.

-Radi se o ozbiljnom zahvatu i rekonstrukciji jedne od ključnih zadarskih prometnica čije će dovršenje unaprijediti prometnu infrastrukturu u gradu. Početni radovi, kao što su izmještanje svih instalacija na trasi, mogu krenuti već sada, dok bi ozbiljna rekonstrukcija započela u rujnu, najavio je gradonačelnik.

Pročelnik za prostorno planiranje i graditeljstvo, Darko Kasap naveo je da će jedan krak rekonstrukcije zalaziti i u Tuđmanovu ulicu, do Crkve svetog Ivana, a procijenjena vrijednost radova na vrlo frekventnoj prometnici iznosi 37 milijuna kuna. U sklopu ovih radova bit će obnovljena i prometnica od uvale Jazine do starog Autobusnog kolodvora sa sanacijom rive na potezu od Jazina do zgrade Pegla. Također, predviđeno je preuređenje ulaza i izlaza s Autobusnog kolodvora, uz ulicu će biti uređen određeni broj parkirnih mjesta, riješit će se i javna rasvjeta, dok će prometnica između Opće bolnice i Poliklinike postati četverotračna. Javni natječaj za izbor izvođača radova otvoren je do 15. lipnja. 

Također, radovi na rekonstrukciji Splitske ulice bit će dovršeni nešto kasnije nego što je to prvotno planirano budući da se Grad Zadar uspio dogovoriti oko rekonstrukcije sa stanarima Ulice Borka Šarlije Kese, bivše Bihaćke.

-Tu je bilo određenih poteškoća no dobro je da smo konačno i taj problem riješili i tom će prometnicom Zadar dobiti prometnu transverzalu koja će povezivati istočni i zapadni dio grada, kazao je gradonačelnik.

Pročelnik Kasap je nadalje izvijesto da su Ministarstvo unutarnjih poslova i Grad Zadar potpisali sporazum o zajedničkom financiranju radova na sanaciji opasnih prometnih točaka na kojima učestalo dolazi do prometnih nezgoda. Jedno od tih je i raskrižje Ulice Stjepana Radića i Hebrangove ulice gdje će biti izgrađen kružni tok. Po procijenjenoj vrijednosti radovi bi mogli koštati 1,1 milijun kuna, u čemu MUP sudjeluje sa 756.000 kuna, dok će Grad financirati preostali dio. Radovi bi trebali početi sredinom rujna.

Pročelnik za EU fondove, Šime Erlić, izvijestio je o projektima Intowork – osposobljavanje na radnom mjestu za povećanje konkurentnosti na tržištu rada nezaposlenih osoba sa slušnim i vizualnim oštećenjima, tjelesnih invalida i oboljelih od multiple skleroze, potom projektu FIESTA, projektu POUZD 2 i završetku projekta „Modernizacija školskih kurikuluma“ – primjena inovativnih metoda podučavanja i komunikacije sukladno smjernicama ruralnog razvoja.

Više o projektima možete pronaći u privicima.