Uskoro nastavak rekonstrukcije Ulice dr. Franje Tuđmana
Uskoro nastavak rekonstrukcije Ulice dr. Franje Tuđmana
Gradonačelnik Dukić predstavio projekt rekonstrukcije Ulice dr. Franje Tuđmana.

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić sa suradnicima, zamjenikom Antom Babićem i pročelnicima Antom Ćurkovićem, Darkom Kasapom i Robertinom Dujela predstavio je projekt rekonstrukcije Ulice dr. Franje Tuđmana.

- Ulica dr. Franje Tuđmana jedna je od glavnih gradskih prometnica koja prolazi kroz najgušće naseljeno područje grada - Bulevarom, Voštarnicom i Reljom  i u nju se slijeva promet dnevnih migracija građana sa sjevernih dijelova grada u centar i obrnuto i kao takva posebno je prometno opterećena. Naročito je ta opterećenost naglašena tijekom turističke sezone, kazao je uvodno gradonačelnik Dukić.

Pročelnik za EU fondove Ćurković je istaknuo kako projekt rekonstrukcije predviđa izgradnju obostrane biciklističke staze te implementaciju inteligentnog prometnog sustava koja nudi prioritet vozilima javnog gradskog prijevoza. Donosi optimizaciju prometnih tokova, učinkovitije upravljanje prometom, bolju informiranost vozača

- Ovaj projekt ključna je i prva faza projekta ITS-a vrijednosti preko 35 milijuna kuna kojemu je cilj poboljšati cjelokupni transportni sustav, povezati sve vrste prometa, podići razinu sigurnosti u prometu i zaštititi okoliš. Projektom je predviđena obnova prometnice u Tuđmanovoj ulici u dužini od 890 m sa sadašnje dvotračne u četverotračnu s obostranim nogostupima, biciklističkim stazama i novim drvoredom. Trasa tako proširene ceste omogućit će vožnju duž ulice Dr. Franje Tuđmana bez zastoja pri vršnim opterećenjima, te samim tim bitno utjecati na smanjenje štetnih plinova, istaknuo je pročelnik Ćurković dodajući kako je objavljena odluka o odabiru ekonomski najpovoljnijeg izvođača koji će po isteku žalbenog roka biti uveden u posao. Inače projekt ITS uključuje još nekoliko važnih komponenti u prometu – nadogradnja 18 semaforiziranih raskrižja, ugradnja video-detektorskog sustava i uspostavu infrastrukture vezano za Centralni informacijski sustav koji će upravljati cijelim  prometom. 

- Ovo su projekti koji zasigurno grad Zadar postavljaju uz bok drugim gradovima u Europi koji na pametan način upravljaju prometnim sustavom, zaključio je Ćurković.

- Plan je u budućnosti rekonstruirati Tuđmanovu u cijeloj dužini, istaknuo je pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo, Kasap i dodao kako je ostatak Tuđmanove ulice u projektiranju te su neki njezini dijelovi u postupku ishođenja lokacijske dozvole.

- Očekujemo da ćemo u ovoj godini imati svu spremnu dokumentaciju kako bi se prijavili prema određenim izvorima financiranja i taj dio Tuđmanove ulice do kraja uredili nastavno na ulicu Put Dikla. To bi bila alternativa izgrađenim ulicama Domovinskog rata, Benka Benkovića, pa dalje prema ulici Put Nina, objasnio je Kasap.

Projekt rekonstrukcije Tuđmanove ulice financira sredstvima iz kroz mehanizam Inegriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Rok izvođenja radova u Tuđmanovoj je 11 mjeseci od dana uvođenja izvođača radova u posao.

Pogledajte kako će izgledati novouređena Ulica dr. Franje Tuđmana:

Ulica dr. Franje Tuđmana - Zadar Top City