Gradonačelnik Kalmeta primio gradonačelnicu Teresvarosa, Sofiju Hassay
Gradonačelnik Kalmeta primio gradonačelnicu Teresvarosa, Sofiju Hassay
Ovo je prvi posjet gradonačelnice Tersvarosa Zadru nakon potpisivanja Sporazum o suradnji Grada Zadra i Terezvarosa.

Gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta sa suradnicima, zamjenikom Ivicom Vlakićem i pročelnikom za odgoj i školstvo, Josom Nekićem, primio je u Maloj vijećnici Grada Zadra gradonačelnicu Teresvarosa, 6. budimpeštanskog okruga, Sofiju Hassay. U pratnji gradonačelnice stigli su i njezin zamjenik, Papp Laszlo i notar, Sandor Magyorosi.

Ovo je prvi posjet gradonačelnice Tersvarosa Zadru nakon potpisivanja Sporazum o suradnji Grada Zadra i Terezvarosa, središnjeg povijesnog, kulturnog i turističkog nukleusa glavnoga mađarskog grada.

Izražavajući dobrodošlicu mađarskim kolegama, gradonačelnik Kalmeta je kazao kao su potpisivanjem ovog Sporazuma uspostavljeni dobri temelji na kojima se  može graditi daljnja suradnja dvaju gradova, na tragu povijesnih veza i prijateljstava s Mađarskom.

-Izuzetno su nam važni prijateljski odnosi s gradovima drugih zemalja i tu imamo dobrih iskustava u smislu kulturne i suradnje u području obrazovanja, dodao je. - Također, veze se mogu razvijati i na polju turizma s obzirom na broj gostiju koji dolaze iz Mađarske u Zadar, a moram kazati da u gradu Zadru ima i nekoliko mađarskih obitelji koje su došle i ostale ovdje živjeti, kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnica Hassay zahvalila se na srdačnom dočeku i gostoprimstvu, a u Zadar je s delegacijom stigla još jučer te je imala prilike razgledati staru gradsku jezgru. Složila se s gradonačelnikom o proširenju suradnje na polju kulture jer je Teresvaros kulturno središte Budimpešte u kojem su koncentrirane sve najvažnije kulturne institucije i sveučilišta. Također, izneseni su i prijedlozi o razmjeni zadarskih i mađarskih učenika.

Gradonačelnica Hassay pozvala je gradonačelnika Kalmetu i njegove suradnike na proslavu sv. Tereze odnosno 500. obljetnice grada Teresvarosa koja će se održati 10. listopada ove godine.