Europa podupire razvoj širokopojasnog interneta u ruralnim područjima i na otocima
Europa podupire razvoj širokopojasnog interneta u ruralnim područjima i na otocima
Razvoj širokopojasne infrastrukture utjecat će na ekonomski razvoj gradova i općina uključenih u projekt.

U petak, 24. srpnja 2015. godine, u Maloj vijećnici Doma Županije, Zadarska županija i 11 jedinica lokalne samouprave (Grad Zadar i općine Bibinje, Kali, Kukljica, Pašman, Poličnik, Preko, Sali, Sukošan, Tkon i Zemunik Donji) potpisali su Sporazum o suradnji na projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja prihvatljivog za financiranje iz EU strukturnih fondova.

Sporazum se odnosi na ona područja županije na kojima telekom operateri nemaju komercijalni interes ulagati u širokopojasnu mrežu (optičke kabele korisnika) jer je vrijeme povrata uloženog novca u investiciju predugo. To se prije svega odnoasi na otoke i ruralne krajeve Zadarske županije. Kako bi se osigurao ravnomjeran razvoj svih regija EU je ovakve projekte spremna podržati u iznosu do 70% ukupnog troška. Po završetku projekta krajnji korisnici, građani i tvrtke neće dobiti besplatan internet već vrhunsku infrastrukturu koja će omogućiti svim teleoperaterima da unajme istu te da korisnicima ponude uslugu brzog interneta.

-Grad Zadar je u ovom projektu iz više razloga. Kao prvo, njime se osigurava ravnomjeran razvoj širokopojasnog interneta u svim administrativnim djelovima grada što je jedan od pokazatelja razvijenosti nekog područja. Zatim, radi se o vrlo skupoj investiciji koju Grad ne bi mogao financirati i na kraju ali ne manje važno, realizacijom ovog projekta zaposlit će se čitav niz tvrtki s našeg područja, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta.

Projekt će bit realiziran kroz 4 faze: 

1. Izrada studije izvodljivosti

2. Izrada plana razvoja širokopojasne infrastrukture

3. Potpora jedinicama lokalne samouprave u provedbi javne rasprave

4. Izrada konačne verzije Plana razvoja širokopojasne infrastrukture

Procijenjena vrijednost dokumenata i aktivnosti za razradu Projekta iz ovog Sporazuma je do 200.000,00 kuna.

Razvoj širokopojasne infrastrukture utjecat će na ekonomski razvoj gradova i općina uključenih u projekt, povećanje računalne pismenosti i mogućnosti zapošljavanja, povećanje učinkovitosti javnih usluga obrazovanja i zdravstva, povećanje poslovne konkurentnosti svih jedinica lokalne samouprave uključenih u projekt, a ponajviše otočnih općina.

AKTIVNOSTI GRADA ZADRA NA RAZVOJU ŠIROKOPOJASNOG INTERNETA

Grad je u proteklih pet godina razvio jednu od najvećih gradskih mreža u RH koja osigurava besplatan pristup internetu na više od 20 lokacija u turistički najatraktivnijoj staroj gradskoj jezgri, na gradskim plažama Vitrenjak i Puntamika, Relji, autobusnom kolodvoru, na otocima Silbi, Molatu, Istu i Ižu, a u planu su Olib, Brgulje, Zapuntel i Rava.

Grad Zadar stvara preduvjete za povezivanje optičkom mrežom svih lokacija gradske uprave, trgovačkih društava i ustanova u vlasništvu ili suvlasništvu grada. Ova mreža predstavlja okosnicu za pružanje integriranih informatičkih i telekomunikacijskih usluga u smislu zajedničke telefonske centrale, baze podataka, objedinjene nabave, GIS, nadzor prometa, inteligentna rasvjeta i sl. Do sad je Grad razvio oko 6 kilometara vlastite optičke mreže, a do kraja iduće godine planira razviti još dodatnih 15 kilometara.

Grad Zadar je među prvima u Hrvatskoj pokrenuuo posebnu tvrtku u svom vlasništvu - "Inovativni Zadar" d.o.o. koja će brinuti o razvoju ICT usluga i infrastrukture za potrebe Grada i svih njegovih tvrtki i ustanova.

Vezane fotografije

Europa podupire razvoj širokopojasnog interneta u ruralnim područjima i na otocima Europa podupire razvoj širokopojasnog interneta u ruralnim područjima i na otocima Europa podupire razvoj širokopojasnog interneta u ruralnim područjima i na otocima Europa podupire razvoj širokopojasnog interneta u ruralnim područjima i na otocima Europa podupire razvoj širokopojasnog interneta u ruralnim područjima i na otocima