Charlie Chaplin i Zagrebačka filharmonija na otvorenju 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu
Charlie Chaplin i Zagrebačka filharmonija na otvorenju 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu
Nesvakidašnji početak 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu - projekcija nijemog filma uz izvođenje glazbe uživo.

Sinoć su na zadarskom drevnom Forumu svečano otvorene 56. Glazbene večeri u sv. Donatu. 56. izdanje Glazbenih večeri i ove je godine otvorio gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta koji je u svom obraćanju naglasio važnost održavanja i trajanja jednog od najdugovječnijih hrvatskih ljetnih festivala klasične glazbe. Nastupila je Zagrebačka filharmonija nesvakidašnjim kulturnim iskustvom - spojem filmske i glazbene umjetnosti. Na velikom platnu prikazan je film legendarnog Charliea Chaplina "Mališan" uz pratnju Zagrebačke filhramonije. Orkestrom je ravnao dirigent Krešimir Batinić.

Mališan Charlieja Chaplina, jedna od najuspješnijih filmskih kombinacija slapstick komedije i emotivno nabijene radnje, prvi je dugometražni film u kojem ovaj kultni komičar potpisuje scenarij, režiju, produkciju te naknadno skladanu glazbu (iz 1971.), a ujedno tumači i glavnu ulogu. Film donosi priču o Skitnici, vjerojatno najpoznatijem liku s celuloidnih vrpca ikada, čije razne dogodovštine pratimo u većini Chaplinovih filmova, koji ovoga puta preuzima brigu o malenom napuštenom dječaku. Kako dječak odrasta, tako ga Skitnica sve više uvodi u tajne uličnog života, sve dok u dobi od 5 godina ne postane ravnopravan (i jednako uspješan u sitnim krađama i prijevarama) Skitničin poslovni suradnik. U fascinantno uspješno izvedenoj ulozi dječaka našao se maleni Jackie Coogan, kojeg je ova uloga prometnula u prvu pravu dječju filmsku zvijezdu.

Film je nakon premijernog prikazanja u veljači 1921. postao golemi hit, a mnogi ga smatraju i najvećim trijumfom u Chaplinovoj karijeri. Program Fil(m)harmonija od samoga je početka praćen iznimno snažnim interesom publike, koja svake godine u dupkom punoj dvorani uživa u spektakularnom filmsko-glazbenom aranžmanu. Dosad su na ukupno 21 projekciji, kojima je prisustvovalo gotovo 10.000 posjetitelja, prikazana tri velika nijema filmska ostvarenja: Nosferatu F. W. Murnaua iz 1922. (sezona 2012./2013.), Krstarica Potemkin Sergeja Ejzenštejna iz 1925. (sezona 2013./2014.) te Cirkus Charlieja Chaplina iz 1928. (sezona 2014./2015.). Misiju postavljanja najznačajnijih i svima poznatih dugometražnih klasika s početaka svjetske kinematografije na platno kultnog zagrebačkog kina u Varšavskoj 3 preuzeli su Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija, a sve kako bi ova ostvarenja publici predstavili na najpotpuniji mogući način, spojem dviju umjetnosti – filmske i glazbene!

Jedna od najdugovječnijih tradicija Zadra jest njegov glazbeni ljetni festival – Glazbene večeri u sv. Donatu, koji razotkriva najljepše prostore Grada i pretvara ih u inspirativne koncertne pozornice. Po 56. put Večeri će stanovnicima Zadra, kao i njegovim brojnim posjetiteljima, pružiti pregršt koncertnih iskustava koja će zasigurno pamtiti do idućeg ljeta.

Vezane fotografije

Charlie Chaplin i Zagrebačka filharmonija na otvorenju 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu Charlie Chaplin i Zagrebačka filharmonija na otvorenju 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu Charlie Chaplin i Zagrebačka filharmonija na otvorenju 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu Charlie Chaplin i Zagrebačka filharmonija na otvorenju 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu Charlie Chaplin i Zagrebačka filharmonija na otvorenju 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu Charlie Chaplin i Zagrebačka filharmonija na otvorenju 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu Charlie Chaplin i Zagrebačka filharmonija na otvorenju 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu Charlie Chaplin i Zagrebačka filharmonija na otvorenju 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu Charlie Chaplin i Zagrebačka filharmonija na otvorenju 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu Charlie Chaplin i Zagrebačka filharmonija na otvorenju 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu Charlie Chaplin i Zagrebačka filharmonija na otvorenju 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu Charlie Chaplin i Zagrebačka filharmonija na otvorenju 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu