Predstavljen program i vizualni identitet 60. Glazbenih večeri u sv. Donatu te video Zadarskog komornog orkestra
Predstavljen program i vizualni identitet 60. Glazbenih večeri u sv. Donatu te video Zadarskog komornog orkestra
Večeri su dobile svoju knjigu standarda, znak i logotip sa sloganom "Odjek povijesti"!

U ponedjeljak 15. lipnja 2020. godine s početkom u 11 sati, u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači u Zadru, održana je tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen program i vizualni identitet 60. Glazbenih večeri u sv. Donatu.

Konferencija je otvorena video premijerom skladbe "Moba" Šime Dešpalja, djela kojim je otvoreno prvo izdanje Večeri davne 1961. godine, a koju je prigodom ove velike obljetnice snimio Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Repušića. 

https://www.youtube.com/watch?v=1eM9SVgjtOc

Sve prisutne pozdravila je ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, Melita Ivković i nakon emotivnog videa podsjetila kako je prije 60 godina Glazbene večeri u sv. Donatu (1961.) uz podršku Grada Zadra pokrenuo Pavle Dešpalj s prijateljima. Na njima je inaugurirao Zadarski komorni orkestar, vođen snažnom vizijom da Zadar dobije svoj orkestar i koncertni prostor. Naglasila je da Koncertni ured Zadar danas ima čast producirati jedan od od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala te također surađivati i sa Zadarskim komornim orkestrom, jednim od najboljih ansambala svoje vrste u zemlji, sve u crkvi sv. Donata jednoj od najposebnijih europskih glazbenih pozornica.

Riječ je preuzela Dina Bušić, kako ispred organizatora Grada Zadra tako i ispred Vijeća Glazbenih večeri u sv. Donatu u kojemu je predsjednica. Najavila je ovogodišnje festivalsko izdanje koje se izmjenilo s obzirom na prvotnu ideju utoliko što je suradnju s Katarinom Livljanić kao umjetničkom voditeljicom bloka rane glazbe zakazanu za lipanj ove godine, zbog epidemije korna virusa, prebacilo za ljeto 2021. S obzirom na popuštanje mjera, ostatak programa održat će se od 16. srpnja do 14. kolovoza 2020., a zlatnu nit u vezi koje su se usuglasili i Vijeće Večeri i umjetnički ravnatelj, u ovoj više nego neobičnoj godini, povezivat će naglasak na hrvatske izvođače i skladatelje, poglavito one s područja Zadra.

Uz to je navela da će svečano otvorenje 16. srpnja, obilježiti izvedba Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, zadarskog dirigenta svjetskoga glasa te da će ono biti popraćeno i izravnim prijenosom na Hrvatskoj radioteleviziji. Kao posebnu novost istaknula je kako su Glazbene večeri po prvi put u povijesti dobile zaokruženi vizualni identitet te naručili knjigu standarda koju je sa svojim timom izradio prof. dr. sc. Feđa Vukić, redoviti profesor na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, rodom Zadranin.  

Umjetnički voditelj Jurica Šoša zatim je ukratko predstavio program 60. Glazbenih večeri u sv. Donatu. Posebno je naglasio programsku povezanost sa Zadrom na svim razinama - od izvođača među kojima je mnogo zadarskih glazbenika, do skladatelja iz bogate glazbene povijesti Grada, pa će se na repertoaru tako naći djela Josipa Mihovila Stratika, Franza von Suppèa, Blagoja Berse, Pavla Dešpalja, kao i već spomenuta Moba njegova oca Šime.

Za kraj je uslijedila prezentacija vizualnog identiteta - znaka i logotipa sa sloganom "Odjek povijesti".  O procesu rada na projektu kao i  o samim rezultatima govorio je Feđa Vukić te između ostalog naglasio, kao rođeni Zadranin naglasio i svoju emotivnu privrženost ovom projektu. 

Vezane fotografije

Predstavljen program i vizualni identitet 60. Glazbenih večeri u sv. Donatu te video Zadarskog komornog orkestra Predstavljen program i vizualni identitet 60. Glazbenih večeri u sv. Donatu te video Zadarskog komornog orkestra