Ivana Kuljerić Bilić - nova umjetnička ravnateljica Glazbenih večeri u Sv. Donatu
Ivana Kuljerić Bilić - nova umjetnička ravnateljica Glazbenih večeri u Sv. Donatu
Upravno vijeće Glazbenih večeri U Sv. Donatu oprostilo se od umjetničkog ravnatelja Jurice Šoše i odabralo novu umjetničku ravnateljicu.

Na sjednici Upravnog vijeća Glazbenih večeri u Sv. Donatu koja se održala dana, 5. rujna 2023., članovi u sastavu Dina Bušić, predsjednica; Linda Ivić Bijuklić; Jelka Milošević; Ante Gverić;  Ante Ćurković; Melita Ivković; Branko Dukić, odabrali su novo umjetničko vodstvo najstarijeg zadarskog festivala kojemu je osnivač Grad Zadar i zahvalili se na suradnji dosadašnjem umjetničkom ravnatelju.

 Zadarski pijanist, mr. art, Jurica Šoša, koji je 2010. naslijedio dirigenta Tomislava Fačinija, ostvario je tijekom svog mandata, prema mišljenju Upravnog vijeća, planirane nove programske i koncepcijske iskorake festivala.

 Bila mi je izuzetna čast posljednjih četrnaest godina kreirati program Glazbenih večeri u Sv. Donatu. Program nije značio samo program u užem smislu riječi. Bilo je to osluškivanje kulturnih potreba naših Zadrana, gostiju, stvaranje atmosfere u Gradu, ali i program koji je pomogao da iz njega iznikne nova gradska ustanova, Koncertni ured Zadar, a potom da dodano napreduju i rastu solisti, ansambli, poglavito oni domaći, a što se osobito odnosi na niz zadarskih glazbenika i na naš Zadarski komorni orkestar – ansambl koji je upravo kroz Večeri doživio svoju renesansu. Zajedničkim snagama festival je svake godine napredovao i ponosan sam što sam i ja bi dio tog zamašnjaka. Sutra se vraćam u možda ipak najljepšu funkciju, a to je ona vjernog slušatelja, a Večerima i novoj umjetničkoj ravnateljici želim sve najbolje – zadovoljan je Šoša.

                Nova umjetnička ravnateljica Glazbenih večeri u Sv. Donatu je Ivana Kuljerić Bilić, međunarodno priznata udaraljkašica, solistica, orkestralna i komorna glazbenica te profesorica i pročelnica Odsjeka za dirigiranje, harfu i udaraljke na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Nova umjetnička ravnateljica izrazila je zadovoljstvo povjerenjem koje je dobila:

Počašćena sam izborom na ovu važnu funkciju za kulturni život Zadra. Duhovni prostor Grada i njegovih otoka utkan je u moje obiteljsko nasljeđe. Tim je više uzbudljivo biti sudionikom aktualnog trenutka u kojem ovaj dinamičan Grad raste i razvija svoj izniman ljudski i kulturni potencijal – kazala je profesorica Kuljerić Bilić.

Povodom izbora nove umjetničke ravnateljice, predsjednica Upravnog vijeća Dina Bušić je naglasila:

Zahvalni na izuzetno uspješnoj i plodnoj suradnji s Juricom Šošom koji je iz svoje pozicije pomogao da Večeri izrastu u događanje koje je jasno profiliralo svoju ulogu na karti hrvatskih festivala, nastavljamo suradnju s uglednom glazbenicom, prepoznatoj na nacionalnoj i međunarodnoj razini, sa svestranom umjetnicom koja će u program unijeti novu energiju te program oblikovati kroz svoju kreativnu prizmu. Ivana Kuljerić Bilić bila je čest gost Koncertne sezone Zadar i Glazbenih večeri u Sv. Donatu, a kroz obiteljsku vezu sa Zadrom i Silbom i česte boravke na našem području, pobliže je upoznata  s kontekstom u kojem će raditi tijekom četverogodišnjeg mandata.

Mandat umjetničkog ravnatelja traje do prosinca 2023., no s obzirom da planovi kao i natječaji na koje festival aplicira kako bi se sufinancirao za sljedeću, 2024., kreću već sad od rujna, smatrali smo važnim na vrijeme donijeti odluku, da bi sljedeće izdanje Glazbenih večeri u Sv. Donatu bilo pripremljeno na vrijeme.

 Uz Ivanu Kuljerić Bilić, svoj rad na ciklusu rane glazbe u sklopu Večeri nastavlja ugledan zadarska i hrvatska znanstvenica, muzikologinja i pjevačica, Katarina Livljanić.

Vezane fotografije

Ivana Kuljerić Bilić - nova umjetnička ravnateljica Glazbenih večeri u Sv. Donatu Ivana Kuljerić Bilić - nova umjetnička ravnateljica Glazbenih večeri u Sv. Donatu