664. obljetnica Zadarskog mira
664. obljetnica Zadarskog mira
Zadarski mir je sklopljen 18. veljače 1358. godine između Mletačke republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca.

Danas je u samostanu Sv. Frane obilježena 664. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira. Ovo je 10. po redu takva manifestacija, koja objedinjuje obilježavanje ovog povijesno važnog događaja za Zadar i članstvo Grada Zadra u europskoj udruge gradova koja se zove Europska mreža mjesta mira (European Network of Places of Peace). 

Zadarski mir jedan je od najznačajnijih duhovnih i materijalnih spomenika grada, te jedan od presudnih događaja za hrvatski nacionalni identitet, koji je kasnije imao brojne odjeke za grad Zadar i njegov društveni i gospodarski napredak. U ime samostana govorio je fra Stanko Škunca, u ime Grada Zadra voditeljica međunarodne suradnje Anita Gržan Martinović, te u ime OŠ Zadarski otoci Anamarija Botica Miljanović, voditeljica projekta Muzej u školi. O povijesnom i društvenom značenju Zadarskog mira za Zadar i širu zadarsku regiju, ali i ovaj dio Europe, govorio je doc. dr. sc. Antun Nekić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru.

Na ovom prigodnom događanju, koji organizira Grad Zadar u suradnji sa Samostanom Sv. Frane  i O. Š. „Zadarski otoci“, sudjelovali su učenici OŠ Zadarski otoci, zborovi osnovnih škola, Donatići, OGŠ Svetog Benedikta, Knezovi i serdari  posedarski, Vitezovi vranski, KUD Kukljica i brojni drugi sudionici. 

U klaustru samostana djeca su pustila balone kao znak mira, a nakon toga formirana je svečana povorka koja je prošla gradom do crkve Sv. Šime. U njoj su još sudjelovali i  KUD „Zadarski tanac“ ,  „Kontea“- plesna skupina povijesnih plesova iz Konjščine, Serdari kotarski, KUD Sv. Šime, Rtina, Šibenska gradska straža i Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira iz Knina.