Održana uvodna konferencija projekta „darZa sySTEM – STEMiziraj se!“
Održana uvodna konferencija projekta „darZa sySTEM – STEMiziraj se!“
Popularizacija učenja kroz razvoj STEM vještina, kritičkog razmišljanja i zaključivanja te poticanje samostalnog kreativnog razvoja djeteta.

Danas je u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Inovativni Zadar održana uvodna konferencija projekta „darZa sySTEM – STEMiziraj se!“ na kojoj su predstavljene aktivnosti koje će se provoditi sljedeće dvije godine u okviru projekta, te rezultati koji će ostati nakon njega. Popularizacija učenja kroz razvoj STEM vještina, kritičkog razmišljanja i zaključivanja te poticanje samostalnog kreativnog razvoja djeteta, ali i njegovog mentora, čini srž ovog projekta. Projekt je pripremljen kao odgovor na Poziv za jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a, te je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna (15%).

Uvodnu riječ održao je Anto Marjanović, Predsjednik Udruge "ROBOTIC" koja je nositelj projekta. Zahvalio se još jednom partnerima na projektu – Gradu Zadru i Sveučilištu u Zadru, te Centrima izvrsnosti za suradnju na projektu vrijednom 2.630.853,75 kn.

Petra Rukavina, pomoćnica voditelja projekta, predstavila je okupljenima značenje STEM-a, te važnost razvoja STEM kompetencija kod djece vrtićke i školske dobi. Uz već spomenute radionice „ROBOTIZIRAJ SE!“, „AUTOMATIZIRAJ SE!“, te „STEM ISTRAŽIVAČI“, u svrhu popularizacije STEM-a organizirat će se i „STEM tjedan“ u okviru kojeg će svi zainteresirani građani moći sudjelovati na promotivnim radionicama o korištenju digitalnih tehnologija, poput 3D modeliranja ili robotike. U planu projekta je i opremanje prvog STEM vrtića, a kao trajni postav ostati pilot projekt „STEM park“, te energetski samoodrživa „STEM kuća“ koju će polaznici radionica izraditi sa edukatorima. U narednom kvartalu krenut će se upravo s edukacijama edukatora kroz četiri modula kako bi stečena znanja i vještine mogli prenijeti djeci.

Popunjena konferencijska dvorana dobar je indikator interesa Zadrana za STEM, a po završetku uvodne konferencije sudionici su posjetili prostore Udruge u kojima su mogli iz prve ruke vidjeti kako izgledaju radionice robotike s djecom.  

Vezane fotografije

Održana uvodna konferencija projekta „darZa sySTEM – STEMiziraj se!“ Održana uvodna konferencija projekta „darZa sySTEM – STEMiziraj se!“ Održana uvodna konferencija projekta „darZa sySTEM – STEMiziraj se!“ Održana uvodna konferencija projekta „darZa sySTEM – STEMiziraj se!“ Održana uvodna konferencija projekta „darZa sySTEM – STEMiziraj se!“