Održane STEM radionice za najmlađe u Dječjem vrtiću Sunce
Održane STEM radionice za najmlađe u Dječjem vrtiću Sunce
Danas su u Dječjem vrtiću Sunce održane STEM radionice za djecu predškolskog uzrasta, u sklopu projekta „darZa sySTEM – STEMiziraj se!“.

Radi se o prvim od ukupno devet planiranih radionica za jačanje znanja, vještina i kompetencija za popularizaciju znanosti i STEM područja u predškolskim ustanovama. Cilj radionica je djeci kroz igru, na njima razumljiv i zabavan način, od najranije dobi približiti STEM vještine i pobuditi zanimanje za STEM. Radionice su i uvod u pilot projekt uspostave i opremanja STEM vrtića.

Radionice je pripremio Anto Marjanović, predsjednik Udruge za robotiku, inovativnost i kreativnost „ROBOTIC", koja je ujedno i nositelj projekta „darZa sySTEM – STEMiziraj se!“. U projektu kao projektni partneri još sudjeluju i Grad Zadar te Sveučilište u Zadru.

Popularizacija učenja kroz razvoj STEM vještina, kritičkog razmišljanja i zaključivanja te poticanje samostalnog kreativnog razvoja djeteta, čini srž ovog projekta i predviđenih projektnih radionica.

Projekt “darZa sySTEM - STEMIZIRAJ SE!” sufinanciran je u okviru Europskog socijalnog fonda 2014-2020. Provedba projekta započela je 30. prosinca 2021. godine, a razdoblje provedbe je ukupno 24 mjeseca. Ukupna vrijednost projekta je 349.174,30 EUR. Projekt je pripremljen u sklopu Poziva za jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a, te je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna (15%).