Započeo STEM tjedan
Započeo STEM tjedan
Održana uvodna konferencija STEM tjedna.

Na odjelu za mlade Gradske knjižnice održana je uvodna konferencija STEM tjedna, projekta kojem je nositelj Grad Zadar, a partneri su Zadarska županija, Sveučilište u Zadru, Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija i muzej Vitenfabrikken iz Norveške.

Gradonačelnik Branko Dukić tim povodom je rekao: S ponosom mogu reći kako je STEM pristup učenju u Zadru postao uobičajena praksa u kojoj se djeca potiču na razmišljanje, istraživanje, povezivanje različitih područja u postupcima rješavanja zadataka. Ovakav način interdisciplinarnog učenja neizostavan je dio odgoja i usmjeravanja ka budućem školovanju, kasnije i radu.
Poticanje učenika na STEM način razmišljanja započelo je u našem gradu kroz različite EU projekte u koje su se uključivale brojne osnovne i srednje škole, ulagalo u tehnološko opremanje i uvođenje niza vannastavnih aktivnosti.
U prvom dijelu 2022. godine proveden je projekt “RaSTEMo u znanosti”. Kroz ovaj projekt bila je osigurana edukacija odgajatelja dječjih vrtića, a na njega se nadovezao projekt “darZa system – STEMiziraj se!” koji je rezultirao  pilot projektom uspostave STEM vrtića i nabavkom sve potrebne opreme. Ovim aktualnim projektom STEM COUNTY poboljšat će se  STEM vještine učitelja i učenika u našim  školama, modernizirati školski prostori, podići kapaciteti učitelja, provoditi edukacija učenika, jačati razmjena znanja i iskustava u STEM-u.
Najvažnije od svega - učenici su pokazali veliki interes za uključivanje u projektne aktivnosti tako da je broj učenika uključenih u projektne aktivnosti u ovom trenutku 571, od čega 30 učenika s teškoćama i 30 darovitih učenika.
Zato ne treba čuditi ovako sadržajan program koji je pred nama, a u kojem  će se održati 30 tematskih radionica i još 15 prezentacija.
Ovo je svakako najefikasniji i najkreativniji način suradnje među strukom, ali i suradnje djece i mladih sa svojim učiteljima i nastavnicima. Ovo je primjer ulaganja u razvoja društva znanja i društva izvrsnosti. Zato nema boljeg poziva od „Let's STEM together“!

Voditeljica projekta Ivana Guglielmini predstavila je sve aktivnosti koje će se odvijati tijekom STEM tjedna i još jednom pozvala na sudjelovanje.

STEM tjedan pod sloganom Let's STEM together, održavat će se od 12. do 16. veljače 2024. godine u vremenu od 9:00 do 18:00 sati u novootvorenom odjelu za mlade Gradske knjižnice Zadar.
Tijekom događanja održat će se više od 30 tematskih radionica (kreativna matematika, mali kemičari, lego kockice i robotika, mala škola astronomije, istražimo Jadransko more i mnoge druge) za jačanje znanja, vještina i kompetencija te popularizaciju znanosti i STEM područja i aktivnog građanstva te 15-tak prezentacija.

Projektom STEM COUNTY poboljšat će se STEM vještine učitelja i učenika u osnovnim školama u Zadarskoj županiji. Navedeno će se ostvariti modernizacijom školskih prostora, podizanjem kapaciteta učitelja, edukacijom učenika te razmjenom znanja i iskustava u STEM-u. Provedbom projekta opremiti će se 13 STEM učionica u 13 osnovnih škola u Zadarskoj županiji od kojih su neke na otocima, a neke u ruralnim krajevima. Učenicima osnovnih škola uključenih u projekt pružit će se  jednake mogućnosti za edukaciju u STEM području bez obzira na mjesto edukacije. Provedbom edukacija, sudjelovanjem na sajmovima, konferencijama, odlaskom na studijsko putovanje, 532 učenika i 58 učitelja će unaprijediti svoje vještine u STEM područjima. 

 

Vezane fotografije

Započeo STEM tjedan Započeo STEM tjedan Započeo STEM tjedan Započeo STEM tjedan Započeo STEM tjedan Započeo STEM tjedan Započeo STEM tjedan