Završen Centar „Mocire“ – useljenje OŠ „Voštarica“ i DV „Latica“
Završen Centar „Mocire“ – useljenje OŠ „Voštarica“ i DV „Latica“
Centar „Mocire“ prva ustanova na našem području koja će pružati cijelu lepezu najmodernijih oblika socijalnih usluga u zajednici.

Povodom završetka opremanja i skorog preseljenja dječjeg vrtića „Latica“ i osnovne škole „Voštarnica“ u Centar za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama "Mocire", gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić sa suradnicima, zamjenikom Antom Babićem, te pročelnicima Darkom Kasapom, Josom Nekićem i Marijem Pešutom te državnom tajnicom, Marijom Pletikosa obišao je Centar i nove prostore osnovne škole i dječjeg vrtića gdje su ih dočekale ravnateljice Irena Dukić i Vesna Penjalov. Projekt izgradnje Centra Mocire u cijelosti je završen, prostor opremljen i okoliš uređen. Sve je spremno rad, za djecu, djelatnike, nastavnike, nastavnice i odgojiteljice.

Dukić: zbog djece i roditelja iznimno sam sretan jer je Centar "Mocire" uspješno dovršen

- Ovo je mjesto svih generacija djece, roditelja, ravnateljica i ravnatelja, mojih prethodnika, vas novinara koji smo zajedno sanjali ovaj dan i ovakav objekt. Knjiga bi se mogla napisati o tome koliko je prepreka trebalo prijeći da bi se na koncu dogodio današnji dan, naglasio je uvodno gradonačelnik Dukić i nastavio:

- Ovdje sam danas kao gradonačelnik, uz ravnateljice škole „Voštarnica“ i vrtića „Latica“, a i svoje suradnike koji su podnijeli najveći teret na ovom projektu. Oni su sigurno uz djelatnike, djecu i njihove roditelje najzadovoljniji onime što danas vidimo. Ako postoji nešto gdje su svi za, gdje su svi emotivni i gdje nije bio problem nazvati nekoga u podne i ponoć onda je to ovaj Centar. Sretnim me čini ne samo dovršetak objekta kao takvog već i obučenost i motiviranost stručnog kadra i vrhunska oprema, a posebno se veselim zbog djece i roditelja. Projekt „Mocire“ i škole na Bokanjcu bili su naša glavna preokupacije i danas mogu samo reći da sam zbog njihovog uspješnog završetka - iznimno sretan Zadranin, kazao je gradonačelnik Dukić podsjetivši da je Sporazum o radovima na rekonstrukciji i dogradnji Centra potpisan pred ljeto 2019. godine.

Centar „Mocire“ prva ustanova ovakve vrste socijalnijanih usluga na našem području

Državna tajnica ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marija Pletikosa, naglasila je kako je Centar „Mocire“ prva ustanova ovakve vrste na našem području:

- Radi se o ustanovi koja će pružati cijelu lepezu najmodernijih oblika socijalnih usluga u zajednici. Centar će pružati djeci s teškoćama u razvoju, usluge psihosocijalne pomoći, rane intervencije i integracije, ali će pružati socijalne usluge i odraslim osobama s invaliditetom kao što su osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s poremećajem iz autističnog spektra i osobe s tjelesnim oštećenjem i to uslugu privremenog smještaja, poludnevnog i cjelodnevnog boravka, s mogućnošću dugotrajnog smještaja, organiziranog stanovanja, psihosocijalne podrške te uslugu pomoći u kući. Moram pohvaliti izvrsnu međuresornu suradnju ministarstva zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja te suradnju s udrugama civilnoga društva. Presretni smo što ćemo jednu ovakvu ustanovu imati u našem Zadru, kazala je Pletikosa i dodala kako će ustanova započeti  radom u 9. mjesecu ove godine.

Škola s dodanim vrijednostima - jedna od najsuvremenijih u Hrvatskoj

O detaljima uređenja škole i vrtića javnost su izvijestile ravnateljice. Ravnateljica OŠ "Voštarnica", Dukić istaknula je kako su prostori škole gotovo u potpunosti opremljeni.

- Iznimno sam sretna i zadovoljna što je dovršena nova školska zgrada jer će nam pružiti sjajne uvjete za rad i za primjenu najsuvremenijih metoda rada i podučavanja. Preponosna sam jer je ovo ogledna ustanova, a ukupna vrijednost opreme je 3,7 milijuna kuna. Nismo još u potpunosti gotovi, za 15-tak dana će stići i ostatak opreme. Dobili smo oruđe za rad koje je genijalno, a najvrjednije od svega su naše metode koje ćemo moći, upravo zbog nove opreme i prostora, u potpunosti primjenjivati i putem kojih ćemo djeci pružiti temeljne vještine za samostalno učenje i život kako bi im omogućili maksimalnu inkluziju u zajednici. Useljenje očekujem o tijekom sedmog mjeseca kako bi s nastavom mogli normalno krenuti s početkom nove školske godine,  kazala je ravnateljica Dukić posebno te posebno zahvalila Gradu Zadru i ministarstvu obrazovanja.

Grad Zadar nikad nije odustao od Centra "Mocire"

Ravnateljica vrtića, Penjalov izvijestila je i da je prostor vrtića u potpunosti opremljen, uprava je već preselila, a djeca će preseliti postupno sukladno standardima prilagodbe na novu okolinu:

- Moram naročito zahvaliti gradonačelniku, nazočnim pročelnicima, državnoj tajnici, svim suradnicima koji su neumorno sve ove godine bili uz nas kako bi se spasio i konačno realizirao i stavio u finkciju ovaj projekt. Javne nabave su završene i očekujemo rješenje kako bih mogli s djecom useliti u nove prostore, naglasila je Penjalov. 

Mjesto u vrtiću za svako zadarsko dijete

Gradonačelnik Dukić ovom je prigodom najavio kako se s useljenjem vrtića „Latica“ u prostore „Mocira“ kreće odmah s rekonstrukcijom vrtića "Pčelica", a projekti su spremni i za novi vrtić na Višnjiku, Crvenim kućama i Diklu.

- Na korak smo do vrtićkog mjesta za svako zadarsko dijete! Krećemo i s radovima na uređenju parka Vruljica koje nam je od iznimne važnosti s obzirom na buduće senzoričko igralište.

Gradonačelnik Dukić na kraju je zahvalio svim partnerima na projektu ministarstvima rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike  te znanosti i obrazovanja.