14. sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra započela je danas, uobičajeno, aktualnim satom na kojemu su gradski vijećnici Poglavarstvu Grada Zadra uputili niz pitanja i iznijeli nekoliko inicijativa.
Vijećnika Damira Mišlova tako je zanimalo je li izrađen digitalni popis imovine Grada, te što Grad poduzima po pitanju informatizacije Gradske uprave i svojih komunalnih tvrtki....
4. sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra započela je danas, uobičajeno, aktualnim satom na kojemu su gradski vijećnici Poglavarstvu Grada Zadra uputili niz pitanja i iznijeli nekoliko inicijativa.
Vijećnika Damira Mišlova tako je zanimalo je li izrađen digitalni popis imovine Grada, te što Grad poduzima po pitanju informatizacije Gradske uprave i svojih komunalnih tvrtki, na što je odgovoreno kako je takav inventar gradskog zemljišta, temeljem stanja u zemljišnim knjigama, nedavno izrađen i prezentiran javnosti na sjednici Gradskog poglavarstva. Kao što je poznato, popis poslovnih prostora i objekata i vlasništvu Grada postojao je i ranije, a dodatnim prikupljanjem građe koja se odnosi na gradsko zemljište, kompletiran je popis gradske imovine. Premda nije u potpunosti precizan, on je dobar temelj za jednostavnije upravljanje Grada Zadra svojom imovinom, kao i buduću izradu prostorno-planske dokumentacije. Što se tiče informatizacije Gradske uprave, nabavljena su brojna nova računala i računalni programi, a uz angažiranje tvrtke Microsoft nabavlja se nužan softver i poduzimaju sve predradnje za konačnu informatizaciju Gradske uprave u budućnosti i prelazak na tzv. e-sustav.

Primjedbe na cijenu izgradnje kamene instalacije na Istarskoj obali, tzv. planetarij s refleksijom svjetlosti u večernjim satima, koja još uvijek, kako je kazala, nije precizirana u javnosti, iznijela je vijećnica Antičević-Marinović, kazujući kako Zadar zasigurno ima prioritetnijih projekata od takvoga. Gradonačelnik Kolega odgovorio je da je u javnom natječaju za uređenje Istarske obale licitirana jedinstvena cijena cijelog projekta, a kako projektantska cijena same kamene instalacije iznosi oko 5 milijuna kuna, dok u troškovniku izabranog izvođača radova ta cijena iznosi oko 9 milijuna kuna. Gradonačelnik je, međutim, ovom prilikom javnost upoznao s odlukom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira izgradnju ove instalacije na zadarskoj rivi, budući da ona predstavlja alternativni izvor energije, kojom će se napajati javna rasvjeta na rivi.
Ingrid Antičević Marinović upozorila je, također, na zapušteni dio rta Puntamike uokolo nekadašnjeg ugostiteljskog objekta Barakuda, apelirajući da Grad poduzme sve u okviru svojih ovlasti kako bi se navedeno područje uredilo. Uz pojašnjenje kako je riječ o pomorskom dobru i djelomično privatnom vlasništvu, gradonačelnik je iznio kako su razgovori s «Hotelima Borik» po pitanju uređenja tog prostora već vođeni te je obećano njegovo privremeno uređenje do početka turističke sezone.
Na pitanje vijećnika Damira Biloglava ima li investitor rekonstrukcije restorana u «Foši» dopuštenje konzervatorske službe za njegovo ostakljivanje, odgovoreno je da je, koliko je poznato, ondje sve rađeno uz njihovu suglasnost, no da će Grad Zadar zatražiti kompletno izvješće konzervatora.
Dok je vijećnik Maštrović ukazao na potrebu postavljanja tzv. ležećih policajaca dulj Trpimirove obale, vijećnik Rade Šimičević inicirao je da se, bude li se pristupilo uvođenju video nadzora u službi zaštite imovine i građana Grada Zadra, video nadzor postavi i pred zadarskom gimnazijom u Perivoju Vladimira Nazora, te da Grad pomogne u uređenju fasade navedene zgrade. Gradonačelnik Kolega mišljenja je kako bi svrha video nadzora u prvom redu trebala biti upravo zaštita djece, te kulturno-povijesnih spomenika, a potom i imovine građana, stoga će u suradnji s osnivačem srednjih škola – Zadarskom županijom, dogovarati sve ovakve buduće radnje.
HSS-ovac Tino Festini upozorio je na zatvoreni zapadni ulaz u ŠRC Višnjik tijekom vikenda, kao i na nužnost poticanja sadnje maslina i vinove loze, dok je HNS-ovca Željka Predovana zanimalo na koji će način biti riješeno upravljanje zemljištem oko zgrade Veslačkog kluba, te kada će biti izrađena prostorno-planska dokumentacija za uređenje područja Foša-Ravnice-Uvala Jazine. Vlasništvo nad zemljištem oko Veslačkog kluba utvrđuje se sudskim putem, a postupak izrade DPU-a Foša-Ravnice-Jazine, prema riječima resorne Poglavarice Nives Kozulić, bit će pokrenut za mjesec dana.
Čim stignu konzervatorski uvjeti za uređenje Trga Petra Zoranića, a po završenim arheološkim istraživanja, Grad će krenuti s izradom projektne dokumentacije za početak tog projekta, odgovor je na pitanje koje je uputila vijećnica Peroš, a koje se odnosi na uređenje ovog važnog gradskog trga.

Nakon još niza vijećničkih inicijativa, aktualni je sat završen, nakon čega je započeta rasprava i usvajanje točaka dnevnog reda.
Po prezentaciji godišnjeg obračuna Proračuna za 2006. godinu, prihvaćena su izvješća o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za prošlu godinu, čija je realizacija na visokoj razini s indeksom 79, što je najmanje dvostruko više u odnosu na realizaciju istoga Programa u 2005.godini. Od planiranih 64.000.000,00 kuna na projekte izgradnje i uređenja javnih površina, rasvjete, nerazvrstanih cesta, te odvodnje grada, realizirano je 50.524.146,30 kuna. Također, vijećnici su prihvatili i izvješće o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za prošlu godinu, a potom i financijska izvješća za 2006. gradskih ustanova u kulturi i dječjih vrtića, iznijete su pohvale prvenstveno Gradskoj knjižnici Zadra i Hrvatskoj kazališnoj kući, no i brojne primjedbe na rad Znanstvene knjižnice.
Budući da su okončani javni natječaji za ravnatelje Gradske i Znanstvene knjižnice, Gradsko je vijeće imenovalo nove, a riječ je o dosadašnjim ravnateljima tih kuća – Ivanu Peharu i Milenki Bukvić.
Uz još neke danas usvojene odluke, prihvaćene su i izmjene odluke o zabrani izvođenja građevinskih radova za vrijeme turističke sezone, koja će biti u cijelosti objavljena na ovim stranicama.