Prva javna sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra održana putem video-konferencije
Prva javna sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra održana putem video-konferencije
Usvojen paket gospodarskih mjera za nastavak pomoći ugostiteljima i obrtnicima pogođenima koronakrizom kao i socijalno najugroženijim građanima.

Gradsko vijeće Grada Zadra održalo je danas prvu on-line sjednicu koja je bila prenošena putem live stream  kanala na službenoj internetskoj stranici Grada Zadra te su je izravno mogli pratiti mediji, građani i sva zainteresirana javnost.

Korištenje suvremenih tehnologija u skladu sa suvremenim dobom i okolnostima 

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra, Zvonimir Vrančić ustvrdio je kako je zadovoljan novim iskustvom koje se u budućnosti može nadograđivati i time što su na ovaj način građani i mediji mogli pratiti današnju sjednicu koja je tako imala svoju transparentnost i demokratičnost:

- U novim okolnostima života i rada, uzrokovanim epidemijom virusa COVID – 19, Gradsko vijeće Grada Zadra mora biti spremno raditi u svakom trenutku i na ovaj način. Nije nam namjera sjednice vijeća trajno preseliti u virtualni prostor, no moramo biti spremni raditi i u slučaju novoga vala epidemije u budućnosti i povratka na strože mjere i režim rada. Vjerujem da nam je svima draži klasični način i nadam se da će epidemiološka situacija u Hrvatskoj i Zadru biti takva, da će se sve sljedeće sjednice do kraja ovog saziva održavati onako kako smo i navikli. S druge strane svi zazivamo digitalizaciju i korištenje suvremenih tehnologija u skladu sa suvremenim dobom i praksom koju su uveli i drugi gradovi, kazao je Vrančić i nastavio:

- Prije sedam godina smo s ciljem transparentnosti uveli izravan prijenos sjednice Gradskog vijeća putem Interneta, a danas smo napravili korak dalje kako bi omogućili javno dostupne sjednice i onda kad se one održavaju virtualnim putem. Sjednica je uz pojedine poteškoće prošla uspješno i bit će nam korisno iskustvo za budućnost, a osobno se nadam skorom povratku na klasični način funkcioniranja, što je vjerujem stav i većine vijećnika. 

Ne postoje valjani argumenti oporbe za nesudjelovanjem na današnjoj sjednici

Također, doista smatram, kao u sadržajnom, demokratskom i javnosti pristupačnom smislu nije bilo nikakve razlike između sjednice održane u Velikoj vijećnici i on-line sjednice stoga mislim da ne postoje valjani argumenti oporbe za nesudjelovanjem na današnjoj sjednici. Jedini razlog su skori parlamentarni izbori, zaključio je Vrančić.

Nastavak pomoći ugostiteljima i obrtnicima pogođenima koronakrizom i socijalno najugroženijim građanima

Usprkos povremenim poteškoćama u komunikaciji i prijenosu, sjednica je uspješno održana i na njoj su, među ostalim, usvojene važne odluke i mjere za ublažavanje negativnih efekata uzrokovanih epidemijom virusa COVID – 19. Radi se o paketu gospodarskih mjera za nastavak pomoći ugostiteljima i obrtnicima pogođenima koronakrizom kao i socijalno najugroženijim građanima. Odluke se odnose na djelomično oslobađanje svih gospodarskih subjekata od plaćanja komunalne naknade. Riječ je o iznosu od 15 posto za mjesec travanj, svibanj i lipanj i to za one koji su konzumirali mjere HZZ-a u svezi subvencioniranja isplate plaća.  Druga odluka odnosi se na oslobađanje plaćanja za svibanj i odgodu dospijeća plaćanja kako zakupa javnih površina za ugostitelje  tako i zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu grada. Također, socijalno zaštićene najmoprimce gradskih stanova oslobađa se plaćanja najamnine za tri mjeseca - travanj svibanj i lipanj.

Gradonačelnik Branko Dukić ustvrdio je kako je Grad Zadar jedan od prvih gradova u Republici Hrvatskoj koji je, prateći razvoj situacije sa virusom COVID-19, počeo vrlo brzo donositi odluke odnosno konkretne mjere pomoći građanima i gospodarskim subjektima.

- Grad Zadar i dalje će pratiti razvoj gospodarske i epidemiološke situacije te reagirati kao i dosada u kratkom roku, a sve kako bi bili na pomoći i usluzi svim građanima i kako bi svi zajedno prebrodili ovu novonastalu situaciju sa što manje negativnih posljedica, poručio je gradonačelnik Dukić.

Stožer CZ je na usluzi građanima svakodnevno uključujući i praznike i neradne dane

Zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera CZ Grada Zadra, Ante Babić, izvijestio je vijećnike o radu stožera u proteklom razdoblju.

- Stožer CZ Grada Zadra održao je 8 sjednica i donio nekoliko odluka: Odluku o osnivanju Postrojbe opće namjene - 30 pripadnika, Odluku o određivanju predvorja HNK radi vršenja dobrovoljnih akcija krvi u suradnji s transfuzijom Opće bolnice i Crvenim križem. Glavna uloga Stožera CZ Grada Zadra je provođenje i nadzor donesenih Odluka od strane Nacionalnog stožera. Svakodnevno se obavljao  te se i dalje se obavlja nadzor Odluka putem komunalnog i prometnog redarstva te pripadnika Postrojbe opće namjene, od kontroliranja pridržavanja mjera, kako pravnih osoba koje rade, tako i onih koji radi zabrane nisu smjeli raditi, do fizičkih osoba, najčešće radi držanja socijalne distance.

Zamjenik Babić naveo je da je do danas izvršeno 4.368 nadzora svih kategorija i izrečena 133 upozorenja radi kršenja odluka, najčešće  radi (ne)držanja socijalne distance, i korištenja zaštitne opreme pojedinih pravnih subjekata.  Osim, navedenog, pripadnici Postrojbe opće namjene, radili su i u uspostavljenim karantenama te bili na ispomoći na prometnim punktovima Policijskoj upravi.

Također, Babić je naglasio kako je jedna od većih obveza i rada Stožera bilo i izdavanje propusnica sukladno Odluci o zabrani napuštanja mjesta prebivališta.

- Od uvođenja propusnica 23. ožujka do njihovog ukidanja 11. svibnja 2020. godine, Stožer CZ Grada Zadra je zaprimio i obradio 14.933 zahtjeva u 48 dana koliko su trajale propusnice, što ispada prosječno 311 propusnica dnevno. Od aktiviranja Stožera CZ Grada Zadra, stožer je na usluzi građanima svakodnevno uključujući i praznike i neradne dane, zaključio je zamjenik Babić.

Vezane fotografije

Prva javna sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra održana putem video-konferencije Prva javna sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra održana putem video-konferencije Prva javna sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra održana putem video-konferencije Prva javna sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra održana putem video-konferencije