Sufinanciranje školskih udžbenika, zapošljavanje pomoćnika u nastavi, porast broja zahtjeva za građevinskim dozvolama.....
Sufinanciranje školskih udžbenika, zapošljavanje pomoćnika u nastavi, porast broja zahtjeva za građevinskim dozvolama.....
Javni kolegij gradonačelnika Grada Zadra, Božidara Kalmete - dnevni red

Sufinanciranje nabave školskih udžbenika i zapošljavanje 63 pomoćnika u nastavi

Na dnevnom redu današnjeg kolegija gradonačelnika Grada Zadra, donesena je odluka o Odluka o sufinanciranju nabave školskih udžbenika učenicima osnovnih škola Grada Zadra za školsku 2016./2017. godinu, a koji to pravo ne ostvaruju po drugom osnovu.

-Kao i do sada pravo na sufinanciranje nabave školskih udžbenika ostvaruju korisnici doplatka za djecu s prebivalištem na području Grada Zadra, a iznosi novčane pomoći za korisnike učenika od prvog do petog razreda su 700, 350 i 200 kn, a od petog do osmog 1.400, 700 i 400 kuna, kazao je pročelnik UO za odgoj i školstvo Joso Nekić dodajući da je ovo već treća godina za redom da Grad Zadar osigurava milijun kuna u gradskom proračunu za ovu namjenu. Zahtjev za sufinanciranje nabave školskih udžbenika podnosi se Upravnom odjelu za odgoj i školstvo od 1. kolovoza do 2. rujna 2016. godine.

-Također, Grad Zadar, zajedno s osnovnim školama kojima je osnivač, provodi program pomoćnika u nastavi. Upravni odjel za odgoj i školstvo prijavio je projekt pomoćnika u nastavi za sredstva iz Europskog socijalnog fonda. - Ove godine zaposlit ćemo 63 izvršitelja poslova pomoćnika u nastavi za školsku 2016./2017. godinu, a Javni poziv bit će otvoren od 1. do 16. kolovoza 2016. godine, dodao je pročelnik Nekić.

Imenovanje članova ocjenjivačkog suda za ocjenu radova Natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja gradske Tržnice

Na kolegiju je također usvojena Odluka o imenovanju članova ocjenjivačkog suda za ocjenu radova Natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja gradske Tržnice, a to su Matko Segarić dipl.ing.građ, Hrvoje Baranović dipl.ing.arh., Nikola Popić dipl.ing.arh., Ivana Ergić dipl.ing.arh. i Emil Šverko dipl.ing.arh. Poslove organizacije i provedbe Natječaja obavljat će Društvo arhitekata Zadra sukladno Ugovoru za organizaciju i provedbu natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja gradske Tržnice. - Raspisivanje Natječaja očekuje se u kolovozu, kazao je pročelnik za graditeljstvo i prostorno planiranje, Darko Kasap.

Izrada elaborata vitalnosti i statike drvoreda stabala platane u Ulici Ruđera Boškovića u Zadru

Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu izradit će Elaborat o vitalnosti i statici drvoreda stabala platane u Ulici Ruđera Boškovića u Zadru. Ponuda za izradu Elaborata je 53.500 kuna bez PDV, odnosno 66.875,00 kuna s uračunatim PDV-om, a rok za izradu je 15. listopada. – Time ćemo dobiti stručnu i pravu informaciju o „zdravlju“ platana, istaknuo je gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Povećan broj zahtjeva za izdavanjem građevinskih dozvola

-Do današnjeg dana zaprimljeno je ukupno 155 zahtjeva za izdavanjem građevinske dozvole u ovoj godini, što je gotovo isti broj zahtjeva podnesen u cijeloj protekloj 2015. godini kada ih je bilo ukupno 160, dok ih je u 2014. godini također bilo manje, ukupno 100, kazao je pročelnik UO za provedbu dokumenata, Hrvoje Baranović, objašnjavajući da se radi o blagom ali uzlaznom trendu koji ukazuje na porast građevinskih aktivnosti na našem području. Također, broj izdanih ostalih akata za građenje je povećan sa 103 lani na 145 u prvoj polovici ove godine. – Možemo zaključiti da se posljednje dvije godine znatno povećao broj kako zaprimljenih tako i riješenih zahtjeva za građenje što pozitivno utječe na gospodarsku sliku grada. Prosjek rješavanja građevinskih dozvola je ispod 60 dana, a i svi ostali građevinski akti rješavaju se u zakonskim rokovima. Do sada je također riješeno 54% od ukupno zaprimljenih zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata što je iznad državnog prosjeka, zaključio je Baranović.

Prometno redarstvo pokazalo izvanredne rezultate

-Prometno redarstvo, oformljeno početkom lipnja, u proteklih mjesec i pol dana pokazalo je izvanredne rezultate, počevši od  uređenja prometa u mirovanju, kroz poboljšanje protočnosti prometa do, u konačnosti, edukacije vozača, izvijestila je pročelnica UO za komunalne djelatnosti Ivana Vanjak.  

Evidentiran je 1041 prekršaj, (na Liburnskoj obali izdano čak 238 prekršajna naloga), a glavnina istih odnosi se na parkiranje na nogostupu (učestalost ponavljanja:  Ulica  Ante Starčevića,  Ulica  Franje Tuđmana), te ugrožavanje prometa (Ulica Zrinsko Frankopanska, Liburnska obala). - Posebno treba naglasiti uspjeh djelovanja na Liburnskoj obali, kao jednoj od najkritičnijih točaka u gradu, koja je od ove godine prenamijenjena za zaustavljanje turističkih autobusa.  Iako su se prije vozači parkirali bez obzira na znakove zabrane parkiranja, nakon uredovanja prometnih redara i pauk službe, danas je taj dio slobodan i služi svrsi, nastavila je Vanjak.

Glavni cilj prometnog redarstva nije kažnjavanje već uvođenje reda u prometu u mirovanju i podizanju svijesti vozača da se pridržavaju i poštuju prometne propise i pravila. - Učinkovita je i na visokoj razini suradnja Prometnog redarstva sa građanima koji aktivno participiraju,  svakodnevno ukazujući na potencijalne prekršitelje, pozivima na dežurne telefone prometnog redarstva, na taj način podižući učinkovitost istog, zaključila je pročelnica. Naplata je preko 70%.

-Prometni redari nisu jedini koji su zaduženi za regulaciju prometa, tu je naravno i Prometna policija, napomenuo je gradonačelnik Kalmeta i dodao da će Grad Zadar sukladno financijskim mogućnostima u narednom razdoblju zaposliti još prometnih redara.