Župan Zrilić i gradonačelnik Kalmeta primili nagrađene u turizmu
Župan Zrilić i gradonačelnik Kalmeta primili nagrađene u turizmu
Primanje za dobitnike priznanja na Danima hrvatskog turizma sa područja Zadarske županije.

Župan Stipe Zrilić i gradonačelnik grada Zadra Božidar Kalmeta primili su u ponedjeljak, 2. studenog 2015.  u Domu Zadarske županije  ovogodišnje dobitnike priznanja na Danima hrvatskog turizma sa područja Zadarske županije, a oni su : Najbolja velika marina-  D-Marin Dalmacijia Bibinje-Sukošan, Najbolja mala Marina- Olive Island, Sutomiščica, Najbolja čarter kompanija-Angelina Tours, Biograd, Najbolji hostel-  Boutiqe hostel Forum,  Tomislav Fain koji je nagrađen u kategoriji „Čovjek ključ uspjeha u turizmu“ kao najbolji   organizator putovanja te Muzej antičkog  stakla  kao kulturna atrakcija godine. Među nagrađenima je i Marini Kornati Ilirije d.d koja je osvojila drugu nagradu u kategoriji velikih marina, ali i   Zračna  luka Zadar koja je dobila  priznanje  Brand Leader Award  za 2015.godinu nedavno u Beogradu. Ovaj prijem bila je i prilika za simbolično podvlačenje crte pod ovogodišnju ljetnu turističku sezonu te osvrt na turističke rezultate na području naše županije i grada u proteklom desetljeću.

Na samom početku župan Zrilić istaknuo je kako su ovogodišnji laureati Dana hrvatskog turizma  dokaz  da u Zadarskoj županiji imamo  kvalitetne ljude  i  to u svim segmentima turističke ponude. „Čestitam vam na priznanju i vjerujem da će vaš primjer potaknuti i druge da turizam ne shvate tek kao neku usputnu djelatnost koja će se događati sama od sebe, već da će uložiti napor kako bismo podignuli razinu kvalitete svoje ponude i samim time utjecali i na kvalitetu gostiju koji nas posjećuju.“, rekao je župan i naglasio kako je u posljednjih 10 godina broj gostiju koji su posjetili naše područje rastao. Tako je 2004. godine na području Zadarske županije bilo 845.510 gostiju dok ih je 2014. registrirano 1.468.306. Kada je riječ o noćenjima, razlika je u 10 godina drastična, od nešto manje od 5 milijuna noćenja Zadarska je županija dosegla više od 10 milijuna noćenja.

„Svakako da na razvoj turizma prije svega utječe broj te kvaliteta smještajnih kapaciteta. Istaknut ću značaj kvalitetnog rada našeg Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje na poslovima tzv. legalizacije koji je izravno doprinijelo povećanom broju registriranih privatnih iznajmljivača. Vidimo da se u 10 godina ukupan broj ležaja povećao za više od 36 tisuća što je vrlo velika brojka.“, istaknuo je župan.

Naglasio je činjenicu da je na povećanje broja gostiju svakako u  izuzetno velikoj mjeri utjecao rad Zračne luke Zadar, koji je prepoznat i dodjelom priznanja Brand Leader Award za izniman doprinos u jačanju ugleda, povjerenja i konkurentnosti turističkog tržišta jugoistočne Europe, a koja se dodjeljuje na osnovu niza standardiziranih kriterija koji podrazumijevaju inovativnost, visok stupanj tržišne prepoznatljivosti i pozicioniranja autentičnog proizvoda. „Od u ratu gotovo potpuno uništenog objekta, Zračna luka je danas dobitnik ovakvog priznanja.“, naglasio je župan i dodao kako je vidljiv rast broja putnika iz godine u godinu, a posebno  istaknuo suradnju s niskotarifnim prijevoznikom Ryanair koji je od 2007. do danas u Zadar doveo skoro 1,5 milijun putnika.

Nagrađenima je čestitao i gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta istaknuvši kako dobro zna kolika je težina tih nagrada s obzirom na veliku konkurenciju. „Turizam leži na ljudima i bez dobrog kadra u turizmu ne može se ništa“, rekao  je gradonačelnik Kalmeta koji je i sam bio ministar turizma. „Imamo stalan rast broja dolazaka i noćenja, povećava se broj smještajnih jedinica, no trebaju nam hoteli visoke kategorije koji se prvi pune, te svakako kongresni turizam“, naglasio je Kalmeta i dodao kako Grad Zadar trenutačno priprema projekt uređenja plaža koje su važne o odluci turista za odabir destinacije. Podatke o turističkom prometu na području Grada Zadra dala je Helena Rogić iz gradske turističke zajednice koja je kazala kako je na području Grada Zadra broj gostiju od 2004. godine  rastao za 60 posto, a noćenja za 79 posto. Ako se promatra razdoblje od poslijeratne 1996 godine do kraja 2014., broj dolazaka porastao je za čak 712 posto. Ona je istaknula i kako se broj smještajnih jedinica povećao za 64 posto i danas ih na području Grada Zadra ima više od 23.000.

U ime svih nagrađenih zahvalila je direktorica Zračne luke Zadar Irena Ćosić.

Vezane fotografije

Župan Zrilić i gradonačelnik Kalmeta primili nagrađene u turizmu Župan Zrilić i gradonačelnik Kalmeta primili nagrađene u turizmu Župan Zrilić i gradonačelnik Kalmeta primili nagrađene u turizmu