Zelena čistka u subotu 23. travnja
Zelena čistka u subotu 23. travnja

U Maloj vijećnici Grada Zadra predstavljena je ovogodišnja akcija Zelena Čistka. Grad Zadar i udruga Eko Zadar po peti put organiziraju ovu akciju u sklopu obilježavanja Dana planete Zemlje, te se ove godine održava u subotu 23. travnja 2016. godine, u vremenu od 11:00 do 15:00 sati, na području uz plažu na Puntamici, sjeverno od svjetionika. Gradski autoprijevoznik „Liburnija“ osigurati će, kao i prethodnih godina,  besplatni prijevoz za građane na relaciji Kolodvor-Mala pošta-Puntamika, s polascima u 10,30 i 11,30 sati. Ove godine zadarska Zelena čistka ima  i nove sponzore: Sonik, Kaufland, Lidl, Cidaris (Bamboo bar) i Falkensteiner, koji su prepoznali važnost ekoloških akcija i osigurali su osvježenje za sudionike/sudionice akcije. Svoje sudjelovanje u akciji potvrdili su Udruga Nada, učenici i djelatnici OŠ Šime Budinića, članovi Kyudo kluba Yumi, članovi drugih udruga i pojedinici.

Obvezna oprema: radna odjeća, rukavice i OSMIJEH!

Uz najavu akcije, pročelnica Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Andreja Baraba održala je i kratku prezentzaciju o stanju divljih odlagališta na području grada. Kao najveći problem istaknula je građevinski otpad koji se nekontrolirano odlaže na neprimjerenim mjestima zbog loše informiranosti građana. Naime, određene količine građevinskog otpada nastale preuređivanjem kuća i stanova mogu se bez naknade predati na odlagalištu Diklo, što građani ne rade već odlažu otpad na divlja odlagališta. Trenutno ih je u Zadru prepoznato 30-tak, a njihova sanacija stajala bi 8 milijuna kuna. Zbog bolje informiranosti i educiranosti građana pokrenuta je web stranica zatostovolimzadar.hr, na kojoj građani mogu dobiti sve potrebne informacije o pravilnom načinu zbrinjavanja otpada.

Također, iz udruge Nada pozvali su građane da im se obrate u slučaju da naiđu na infektivni otpad (odbačeni narkomanski pribor), tijekom Zelene čistke i inače, jer oni imaju poseban pribor za skupljanje i mogućnost predaje tog otpada na daljnje spaljivanje u Zavodu za javno zdravstvo.

Drago Maračić, zamjenik direktora Čistoće najavio je postavljanje još 15 eko otoka (za skupljanje plastike, stakla, papira i tekstila) tijekom 2016. kako bi građanima Zadra bila što dostupnija mogućnost odvajanja otpada. 

Zelena čistka – jedan dan za čišći okoliš se provodi u sklopu svjetske akcije World Cleanup 2016. Zelena čistka je postala najveća ekološka volonterska akcija u Hrvatskoj te je 2015. godine preko 52.000 volontera iz cijele Hrvatske samo u jednom danu očistilo 6.000 tona otpada. Izvrsni rezultati prošlogodišnjih akcija poticaj su da ove godine budemo još jači i još bolji.

Vezane fotografije

Zelena čistka u subotu 23. travnja Zelena čistka u subotu 23. travnja