Zelena čistka na Musapstanu
Zelena čistka na Musapstanu

U Maloj vijećnici Grada Zadra, danas je održana tiskovna konferencija, na kojoj su gradonačelnik Božidar Kalmeta, predstavnici udruge Eko - Zadar, Hrvatskih šuma i Čistoće pozvali sve građane da sudjeluju u jednodnevnoj akciji čišćenja divljih odlagališta, u subotu 26. travnja 2014. godine, s početkom u 14.00 sati na Musapstanu i Bokanjačkom gaju. Grad Zadar po treći puta za redom sudjeluje u organizaciji akcije Zelena čistka i obilježavanju Dana planeta Zemlje, cijelo vrijeme u suradnji s udrugom Eko Zadar i brojnim volonterima i entuzijastima. ˝Želimo pozvati sve građane, da se odazovu u što većem broju. Učinimo naš grad ljepšim, lijepo se provedimo i učinimo nešto korisno.˝ - kazao je gradonačelnik Kalmeta.

Zelena čistka je jednodnevna akcija čišćenja divlljih odlagališta otpada koja se treću godinu održava u Hrvatskoj, a već u prvoj godini postala je najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. U gradu Zadru čistka je dosada obuhvaćala park šumu Musapstan, pa prošle godine predio oko Novog Bokanjca i ove godine ponovo Musapstan te Bokanjački gaj. Grad Zadar, ali i ostali organizatori zahvaljuju svim volonterima na odazivu, ali i ostalim sudionicima u akciji na podršci.

Za sve one koji nemaju vlastiti prijevoz, Liburnija će organizirati besplatanu liniju koja će krenuti u 13:30 sa autobusnog kolodvora, preko Male pošte do Musapstana, a polazak natrag predviđen je u 18:30.

Također, uz samu akciju čišćenja otpada, volonteri će organizirati program druženja za sve građane. Sudjelovanje su potvrdili: 
Udruga kuhara sa pripremom ručka za sudionike akcije, konjički klubovi, prezentacija joga studija, pokazne vježbe Crossfit fitnessa, Kyudo kluba, likovne radionice, predavanje o zdravoj prehrani i stanovanju, glazbene točke i brojni drugi sadaržaji.

Akciju ne bi bilo moguće provesti bez sudjelovanja trgovačkih društava- Čistoće koja osigurava svu logističku podršku za uklanjanje i odvoz skupljenog otpada, Luburnije koja osigurava prijevoz sudionicima akcije do Musapstana, Hrvatskih šuma koje upravljaju šumom Musapstan, a koji nam pomažu u pripremi prostora za proslavu Dana planete Zemlje.

Sve sudionike očekuje i bogat zabavni program, kao i razni sadržaji za sve uzraste, od likovnih radionica, plesa, lutkarskih predstava, demostracija sportova. Udruga kuhara i ove godine pripremila je okrjepu za sve građane koji će sudjelovati.

Grad Zadar zahvaljuje još jednom svima, ali najviše građanima grada Zadra, koji prepoznaju ovu akciju kao mogućnost da učine nešto važno za svoj okoliš i za grad u kojem žive, te ih pozivamo da nam se priključe u što većem broju u subotu iza 14 sati u sumi Musapstan, kod vidikovca. Moguće je da nam vrijeme ne bude najsklonije, ali to nije razlog da se ne okupimo i svejedno damo svoj doprinos očuvanju okoliša i stvaranju što ugodnije klime za život u svom gradu.

Vezane fotografije

Zelena čistka na Musapstanu Zelena čistka na Musapstanu