Započeo investicijski ciklus u luke: sredstvima EU do boljeg otočnog povezivanja
Započeo investicijski ciklus u luke: sredstvima EU do boljeg otočnog povezivanja
Ministar Oleg Butković obišao rivu u Petrčanima.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola zajedno sa ravnateljem SAFU-a Tomislavom Petricom potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju trajektne luke Tkon vrijedan više od 32 milijuna te Sporazume sa Županijskom lučkom upravom Zadarske županije, vrijedne 8 milijuna kuna.

Program državnih potpora za razvoj luka otvorenih za javni promet RH koji je donijelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, podloga je za financiranje projekata u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, a njime se, po prvi put, uz ulaganja koja su se do sada izdvajala iz Državnog proračuna, otvara mogućnost financiranja iz EU fondova. Luka Tkon na otoku Pašmanu prvi je od 28 projekata koji će se po prvi puta financirati bespovratnim sredstvima EU, a ta ulaganja veća od 176  milijuna kuna nastavit će se u lukama od Dubrovnika, Korčule, Brača, Pašmana, Cresa pa sve do Pule i omogućit će im nove sadržaje te mogućnosti za kvalitetniji život, kako otočana tako i razvoj turizma.

Nakon svečanog potipisivanja u ugovora u Tkonu, ministar Butković obišao je luku Gažnica i rivu u Petrčanima u pratnji gradonačenika Grada Zadra, Branka Dukića.

- Danas smo potpisali Sporazume sa Županijskom lučkom upravom Zadarske županije, vrijedne 8 milijuna kuna za gradnju lučkih objekata i projekata, a jedan od tih je i riva u Petrčanima. Uvjerili smo se da je ovo dobar projekt, vidimo da radovi dobro idu i uvelike će doprinijeti razvoju ovoga mjesta, kazao je nakon obilaska ministar Butković.

- Ova investicija u Petrčanima znači razvoj samoga mjesta koje je turistički orijentirano i vjerujem da će završetkom i treće faze izgradnje rive, ova lučica dobiti na značaju, a Petrčane dodatni turistički sadržaj, kazao je gradonačelik Dukić.