Gradonačelnik Dukić: pokrenut ćemo novi investicijski ciklus
Gradonačelnik Dukić: pokrenut ćemo novi investicijski ciklus
Fotogalerija Galerija
Svečano proslavljen Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred Središnjim križem na Gradskom groblju i odavanjem počasti svim poginulim braniteljima za slobodu Zadra i domovine Hrvatske te polaganjem lovorovog vijenca na Narodnom trgu, započelo je obilježavanje Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana. U ime Grada Zadra vijenac i svijeću položili su gradonačelnik Branko Dukić sa zamjenicima Antom Babićem i Jagodom Surać te izaslanstva državne uprave, vojske, policije, Zadarske županije kao i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Tradiocionalno, u Hrvatskom narodnom kazalištu, održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra gdje su dodijeljena Javna priznanja za 2017. godinu.

Nagrade Grada Zadra dobili su Aida Vlainić, Javna vatrogasna postrojba Zadar, Stipe Žunić, Luka Modrić i dr.sc. Klaudio Grdović.

Grb Grada Zadra dobili su OPG Miodrag Deša, Marko Mišulić, Nela Šarić i Krešimir Damjanović.

Odlukom gradonačelnika Dukića Grb Grada Zadra dobili su Josip i Marin Deur te korisnici Prenoćišta za beskućnike „Sveti Vinko Paulski“ Caritasa Zadarske nadbiskupije.

U ime svih laureata na priznanjima su zahvalili dobitnici nagrade Grada Zadra za životno djelo Miljenko Domijan i dr. Freidoon Ghazi.

- Čestitam na ovakvom izboru laureata među kojima ne znam koga bih izdvojio, možda su to vatrogasci koji su svima pmagali u užasnim požarima i poplavi. Sretan sam što nagradu dijelim s ovim ljudima. U Zadar sam s Raba došao prije 50 godina, dao svoju pamet i marljivost i jednom i drugom zavičaju, a ovo priznanje mi je novi, zadarski krsni list. Ovo je najljepši grad na Mediteranu, a bit će još ljepši, kazao je Domijan.

- Prepun zhvalnosti primam ovu prestižnu nagradu. Došao sam u Zadar prije 22 godine, usred rata, i svjedočio grozotama i razaranjima koje je Zadar pretrpio. Oduševljen sam ogromnim napretkom u obnovi grada i Opće bolnice koji je postignut zahvaljujući upornosti i velikom zalaganju stanovnika ovog prekrsnog grada. Moja odanost ovom gradu neće nikada prestati, a naše će prijateljstvo trajati zauvijek, kazao je među ostalim kardiolog, dr. Ghazi.

Gradonačelnik Dukić u svom je izlaganju podsjetio na neke važne ostvarene i započete projekte u posljednjih godinu dana, a koji predstavljaju trajnu vrijednost i podižu standard življenja u Zadru. To su prije svega dovršetak Kneževe palače, obnovljeni vanjski tereni u ŠC Višnjik, TIC, novi spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u uvali Jazine, upis zadarskih bedema na popis svjetske baštine UNESCO-a, početak rekonstrukcije najvažnijih cestovnih pravaca u Zadru i mnogi drugi.

- Sredit će se do kraja i šetnica uz Jazine s kvalitetnim vezovima, javna rasvjeta i parkirališna mjesta na Liburnskoj obali, nastavio je gradonačelnik Dukić.

Govoreći o programima gradske uprave u odgoju i obrazovanju istaknuo je program dodjela stipendija, projekt „Škola puna mogućnosti“, program sufinanciranja nabavke školskih udžbenika kao i nastavak suradnje sa Sveučilištem prije svega na projektu novog sveučilišnog Kampusa.

- U ovogodišnjem proračunu osigurali smo do sada najveći iznos za poticanje gospodarskih aktivnosti kroz čitav niz mjera, a posebno raduje izrada projektne dokumentacije za novu zgradu poduzetničkog inkubatora ukupne površine od 3600 kvadrata. Potreba za novim prostorima poduzetnicima pokazala se i u postojećem inkubatoru, ali i centru COIN što ukazuje na dinamičnost i rast zadarskog gospodarstva i poduzetništva. Uostalom, to se očituje i u brojnim statističkim podacima koji ukazuju na kontinuiran rast zaposlenosti i prihoda te smanjenje stope nezaposlenosti. Pritom, ne smijemo zaboraviti na skori dovršetak novog terminala u luci Gaženica, razvoj ribarske, a vjerujem  uskoro i teretne luke.

- Nakon što je Grad Zadar prošle godine prema podacima Ministarstva financija povukao najviše sredstava iz EU fondova od svih hrvatskih gradova, u ovom je trenutku u provedbi još 14 projekata ukupne vrijednosti veće od 80 milijuna kuna. Svakako, najopsežniji je projekt uređenja Providurove palače i Bedema zadarskih pobuna s kojim krećemo u idućoj godini.

Gradonačelnik Dukić najavio je početak radova na izgradnji škole na Novom Bokanjcu i obnove područne škole Ploča, uređenje zadarskih prometnih pravaca – spoj Benka Benkovića i Puta Nina, Ulica Nikole Tesle, Riječka i Šižgorićeva,  početak gradnje novog groblja u Crnom te nastavak programa POS-a. 

- U idućoj godini počet će uređenje gradske tržnice i tržnice na Meladi. Nisam zaboravio centar Mocire i uvjeren sam kako ćemo konačno uspješno i sretno zaključiti i taj projekt. Jednako tako ne odustajemo niti od Gospodarske zone Crno. Sa skorim završetkom otplate Višnjika otvara nam se proračunska mogućnost za investicije upravo u zonu Crno. Nakon sniženja cijena vrtića, od iduće godine povisit će se i naknade za novorođenu djecu.

- Pred nama je izazovno vrijeme, ali mi ga dočekujemo spremni i vjerujemo kako ćemo u sljedećim godinama pokrenuti novi investicijski ciklus i donijeti gradu nove sadržaje, nove usluge i novu dodanu vrijednost na korist svih građana grada Zadra, zaključio je gradonačelnik Dukić.

Čestitku brzojavom povodom Dana Grada Zadra i blagdana sv. Krševana uputio je i bivši zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, koji je poručio kako zbog opće pozntih razloga nije u mogućnosti biti na proslavi Dana grada Zadra.

- Želio bih vam ovim putem čestitati dan najboljeg i nadražeg grada i njegovog nebeskog zaštitnika. Neka vas svih čuva sv. Krševan, a njegov zagovor neka zauvijek štiti jedini nam grad jer Zadar nikad ne smije stati, poručio je u svojoj čestitki bivši gradonačelnik Kalmeta.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra nazočili su nadbiskup Želimir Puljić, generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Mladen Fuzul, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, izaslanik Vlade RH, ministar Goran Marić, župan Božidar Longin kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. U dvorani HNK bili su i saborski zastupnici Grozdana Perić i Marko Vučetić, brojni (grado)načelnici iz Županije, te predstavnici političkog, gospodarskog, kulturnog i sportskog života u Zadru.

Vezane fotografije

Gradonačelnik Dukić: pokrenut ćemo novi investicijski ciklus Gradonačelnik Dukić: pokrenut ćemo novi investicijski ciklus Gradonačelnik Dukić: pokrenut ćemo novi investicijski ciklus Gradonačelnik Dukić: pokrenut ćemo novi investicijski ciklus Gradonačelnik Dukić: pokrenut ćemo novi investicijski ciklus Gradonačelnik Dukić: pokrenut ćemo novi investicijski ciklus Gradonačelnik Dukić: pokrenut ćemo novi investicijski ciklus Gradonačelnik Dukić: pokrenut ćemo novi investicijski ciklus Gradonačelnik Dukić: pokrenut ćemo novi investicijski ciklus Gradonačelnik Dukić: pokrenut ćemo novi investicijski ciklus