Gradonačelnik Dukić: Novi specijalizirani brodovi za hitnu pomorsku medicinsku pomoć novi su zdravstveni i sigurnosni standard za otočane i njihove posjetitelje
Gradonačelnik Dukić: Novi specijalizirani brodovi za hitnu pomorsku medicinsku pomoć novi su zdravstveni i sigurnosni standard za otočane i njihove posjetitelje
U Gaženici potpisan Ugovor o gradnji brodica za hitnu pomorsku medicinsku službu.

U luci Gaženica održana je svečanost potpisivanja Ugovora o izgradnji i opremanju šest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe. Ovim projektom ukupne vrijednosti 76.440.000,00 kuna poboljšat će se pristup primarnoj i hitnoj zdravstvenoj zaštiti s fokusom na udaljena područja što je od izuzetne važnosti za zdravlje stanovnika i posjetitelja otoka i priobalnih područja Republike Hrvatske. Ujedno ovaj vrijedni projekt doprinosi i financijskoj održivosti hitne pomorske medicinske službe zahvaljujući medicinsko-biokemijskim pretragama koje su u primjeni na ukupno 12 lokacija na otocima. Kako bi se prevenirali nepotrebni troškovi prijevoza s otoka na kopno brzim brodicama i utvrđivanja neophodnosti hitne intervencije prijevoza u najbližu bolničku ustanovu na kopnu u ambulantama na početnim destinacijama zbrinjavanja pacijenata, omogućeno je izvođenje medicinsko-biokemijskih pretraga pomoću automatskih biokemijskih analizatora na ukupno 12 lokacija  (Dubrovačko-neretvanska županija- Ispostava Blato na Korčuli, Korčula, Lastovo, Mljet;  Primorsko-goranska županija- Ispostava Cres, Mali Lošinj, Rab; Splitsko-dalmatinska županija- Ispostava Jelsa na Hvaru, Supetar, Šolta, Vis;  Zadarska županija- Ispostava Preko).

Potpisivanju ugovora nazočili su: ministar zdravstva Vili Beroš, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević i župan Zadarske županije, Božidar Longin.

Gradonačelnik Dukić ovom je prigodom podsjetio kako Grad Zadar u svom sastavu ima sedam naseljenih otoka s ukupno 12 naselja, među kojima i oni od Zadra udaljeni tridesetak nautičkih milja na kojima živi većinom stanovništvo starije životne dobi koje, s obzirom na jednu do tri redovne brodske linije izvan ljetne sezone, ovisi o interventnom prijevozu na kopno u slučaju težih oboljenja ili nesreća:

  • Jasno je stoga koliki je značaj ugovora koji se danas potpisuje za Zadar i žitelje njegovih otoka. Novi specijalizirani brodovi za hitnu pomorsku medicinsku pomoć novi su zdravstveni, ali i sigurnosni standard za otočane i njihove posjetitelje i zato s nestrpljenjem čekamo na njihovu izgradnju. Na svim našim otocima uređene su i opremljene rive pa će novi brod koji očekujemo moći bez ikakvih teškoća brzo pristajati u svaku otočnu luku.
  • Također, zadarski je akvatorij središte hrvatske nautike i ribarstva, a sam broj brodica u zadarskim marinama i lučicama govori o orijentiranosti Zadrana prema moru. I za nedavne orkanske bure na našem području bilo je potrebe za pomorskom intervencijom, a novi brod itekako će olakšati i unaprijediti sustav spašavanja u pomorskim nesrećama, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Dukić.

Gradonačelnik je također pozdravio i nabavku automatskih biokemijskih analizatora u otočnim ambulantama za izvođenje medicinsko-biokemijskih pretraga.

  • Svakako, u suradnji s Domom zdravlja provjerit ćemo mogućnosti nabavke iste opreme i u otočkim ambulantama na našim udaljenijim otocima, poručio je Dukić.

Ugovor, koji se  s 85 posto financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, potpisali su predstavnici Ministarstva zdravstva, kao nositelja projekta, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinu.

Na potpisivanju ugovora ministar zdravstva Beroš, istaknuo je da je riječ o značajnom iskoraku prema još kvalitetnijoj i dostupnijoj hitnoj medicinskoj skrbi na otocima.

  • Velik je to iskorak za naše bolesnike i za naše otočane koji se, naravno, kao i svi drugi ponekad nađu u zdravstvenim poteškoćama i trebaju ovakvu zdravstvenu zaštitu. To je iskorak koji se funkcionalno nadovezuje na nabavu 12 automatskih biokemijskih analizatora, koji se također nalaze diljem naše obale. Stanovnici otoka mogu biti mirniji jer koriste uslugu tih hitnih biokemijskih analizatora koji mogu prepoznati stanja koja zahtijevaju hitan transport, dodao je ministar Beroš

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknula je da je ovo velik pomak u kvaliteti skrbi za oboljele, kao i pomak u kvaliteti rada djelatnika hitne medicinske pomoći.

  • Ovaj projekt donosi modernu i kvalitetnu medicinsku opremu koja će, osim bolje zdravstvene skrbi, omogućiti bolje uvjete rada onima koji svoju profesiju vide u spašavanju tuđih života. Brodice namjenski izrađene i opremljene za hrvatsku pomorsku medicinsku službu podignut će kvalitetu skrbi za ozlijeđene i oboljele na hrvatskom priobalju“, poručila je Grba Bujević.

Osim u Gaženici, brodice će biti na vezovima u Malom Lošinju, Rabu, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku. Bit će također korištene i za traganje i spašavanje na moru. Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver rekao je da je u deset  mjeseci na moru izvedeno 500 akcija spašavanja i traganja u kojima je spašeno 648 osoba i više od  tisuću brodica.

  • Svjesni smo toga da postojeća flota nije dovoljna, odnosno da je zastarjela za učinkovito djelovanje. Zbog toga mi je izuzetno drago da će ovo biti prva plovila kupljena novcem Europske unije. S obzirom na zastarjelost brodova, krećemo u obnovu cjelokupne flote lučke kapetanije koja će se provesti u sljedećih nekoliko godina, a bit će financirana nacionalnim sredstvima“, rekao je Bilaver.

Brodice će se graditi u hrvatskim brodogradilištima pulskom Tehomont brodogradilištu i ISKRA brodogradilištu 1 d.o.o Šibenik. Isporuka  je predviđena za dvije godine. Moći će primiti tri člana posade i devet osoba. Duljinom trupa od 15 metara u idealnim uvjetima moći će postići maksimalnu brzinu od najmanje 35 čvorova.

 

Vezane fotografije

Gradonačelnik Dukić: Novi specijalizirani brodovi za hitnu pomorsku medicinsku pomoć novi su zdravstveni i sigurnosni standard za otočane i njihove posjetitelje Gradonačelnik Dukić: Novi specijalizirani brodovi za hitnu pomorsku medicinsku pomoć novi su zdravstveni i sigurnosni standard za otočane i njihove posjetitelje Gradonačelnik Dukić: Novi specijalizirani brodovi za hitnu pomorsku medicinsku pomoć novi su zdravstveni i sigurnosni standard za otočane i njihove posjetitelje Gradonačelnik Dukić: Novi specijalizirani brodovi za hitnu pomorsku medicinsku pomoć novi su zdravstveni i sigurnosni standard za otočane i njihove posjetitelje Gradonačelnik Dukić: Novi specijalizirani brodovi za hitnu pomorsku medicinsku pomoć novi su zdravstveni i sigurnosni standard za otočane i njihove posjetitelje Gradonačelnik Dukić: Novi specijalizirani brodovi za hitnu pomorsku medicinsku pomoć novi su zdravstveni i sigurnosni standard za otočane i njihove posjetitelje Gradonačelnik Dukić: Novi specijalizirani brodovi za hitnu pomorsku medicinsku pomoć novi su zdravstveni i sigurnosni standard za otočane i njihove posjetitelje Gradonačelnik Dukić: Novi specijalizirani brodovi za hitnu pomorsku medicinsku pomoć novi su zdravstveni i sigurnosni standard za otočane i njihove posjetitelje Gradonačelnik Dukić: Novi specijalizirani brodovi za hitnu pomorsku medicinsku pomoć novi su zdravstveni i sigurnosni standard za otočane i njihove posjetitelje Gradonačelnik Dukić: Novi specijalizirani brodovi za hitnu pomorsku medicinsku pomoć novi su zdravstveni i sigurnosni standard za otočane i njihove posjetitelje Gradonačelnik Dukić: Novi specijalizirani brodovi za hitnu pomorsku medicinsku pomoć novi su zdravstveni i sigurnosni standard za otočane i njihove posjetitelje Gradonačelnik Dukić: Novi specijalizirani brodovi za hitnu pomorsku medicinsku pomoć novi su zdravstveni i sigurnosni standard za otočane i njihove posjetitelje