Zadarski projekti predstavljeni na prvom Međunarodnom sajmu investicija, industrija i usluga u Zagrebu
Zadarski projekti predstavljeni na prvom Međunarodnom sajmu investicija, industrija i usluga u Zagrebu

Na Zagrebačkom velesajmu danas je svečano otvoren prvi Međunarodni sajam investicija, industrije i usluga pod nazivom "Gradovi i regije - generatori razvoja". Na ovom prvom zagrebačkom business summitu sudjelovao je i gradonačelnik Božidar Kalmeta, a na štandu Grada Zadra potencijalnim su ulagačima predstavljeni zadarski kapitalni projekti: "Vrata Zadra", gospodarska zona "Crno" i ŠRC "Višnjik". 

U fokusu summita je rasprava o investicijskoj klimi, potencijalima i konkretnim projektima u Hrvatskoj odnosno u jedinicama lokalne samouprave dok je cilj skupa umrežiti sve političke, gospodarske i civilne segmente koji zajedničkim i koordiniranim djelovanjem mogu promijeniti investicijsku klimu u državi. Summit je otvorio predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović koji je istaknuo da smo u ozbiljnoj gospodarskoj krizi u kojoj moramo pronaći nove putove, pri tom naglašavajući važnost EU fondova čije korištenje može dovesti do potpunog preokreta gospodarskih kretanja u zemlji. Uz to predsjednik se zalaže za fiskalnu decentralizaciju, odnosno jačanje lokalnih fiskalnih kapaciteta. "Sadašnji sustav jedinica lokalne samouprave je neadekvatan odnosno loš i potrebna je žurna promjena regionalnog ustroja točnije podjela Hrvatske na regije", naglasio je.

Uz predsjednika na summitu su sudjelovali ministri Vrdoljak i Maras, župani i gradonačelnici iz cijele Hrvatske te ostali čimbenici gospospodarstva, politike i civilnog društva kao i potencijalni investitori koji su se na licu mjesta mogli upoznati s konkretnim investicijskim projektima.