Predstavljeni projekti zadarskih i šibenskih vrtića o dječjim pravima
Predstavljeni projekti zadarskih i šibenskih vrtića o dječjim pravima

Dječji vrtić Radost u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organzirao je Regionalnu smotru iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo Vlade RH. Na smotri su predstavljeni izabrani projekti nekoliko zadarskih i šibenskih dječjih vrtića. 

Najbolji projekti s regionalnih smotri bit će odabrani za predstavljanje na Nacionalnoj smotri projektata koja će se održati u Zagrebu 19. svibnja. Pozdravne riječi skupu u ime gradonačelnika Grada Zadra i župana Zadarske županije, uputio je pročelnik UO za odgoj i školstvo, Joso Nekić.

- Pravo bez ljubavi je prisila. Prava su propisana, ozakonjena i kao takva predstavljaju vid prisile ukoliko iza njih ne stoji ljubav, a čemu, na žalost jako često možemo svjedočiti u našem svakodnevnom životu. Stoga ste vi, poštovane odgajateljice, pored roditelja, prve koje ste pozvane djecu odgajati u slobodi i ljubavi. U konačnici svi smo pozvani na ljubav kako prava koja su propisana i koja se trebaju ostvariti ne bi bila prisila, kazao je Nekić zahvalivši organizatorima što su ovu smotru priredili u Zadru jer su i ovakva događanja jedan oblik promocije za naš grad te je svima poželio uspjeh u radu.

- Projekti nisu jedine situacije u kojima se djeca susreću s ljudskim, odnosno dječjim pravima i demokratskim građanstvom. To su i dnevni rituali predškolske ustanove u kojoj vlada demokratsko ozračje, naglasila je prof. Ivanka Stričević, iz AOO. - Zdrava demokratska sredina je ona u kojoj dijete ima slobodu izbora i izražavanja mišljenja ali i odgovornost prema drugima. U kojoj uči kako se zauzeti za sebe i za svoju zajednicu, a ne ugroziti druge, kako izraziti vlastito mišljenje ali i poštivati tuđe. Projekt je jedna od strategija kao naučiti djecu raditi u timu i kako aktivno sudjelovati u stvaranju boljih uvjeta za sebe i druge jer bez toga nema učenja o građanskoj participaciji, zaključila je Stričević dodajući kako se posebno visoko vrednuju oni projekti koji su proizašli iz potreba djece i okruženja predškolske ustanove.

Projekte navedenih područja prezentirali su zadarski dječji vrtići Vruljica, Višnjik, Jazine, Ciciban, Voštarnica, Smješak, Žuto pače, Maslačak i dječji vrtić Vidici iz Šibenika.

Vezane fotografije

Predstavljeni projekti zadarskih i šibenskih vrtića o dječjim pravima Predstavljeni projekti zadarskih i šibenskih vrtića o dječjim pravima Predstavljeni projekti zadarskih i šibenskih vrtića o dječjim pravima