Zadar i Padova nastavljaju prijateljstvo i dobru suradnju
Zadar i Padova nastavljaju prijateljstvo i dobru suradnju

Povodom desete godišnjice uspostave prijateljstva gradonačelnici gradova Padove i Zadra, Ivo Rossi i Božidar Kalmeta potpisali su u petak, 13.prosinca ove godine Sporazum o nastavku promicanja prijateljstva i suradnje.

„Danas, 13. prosinca 2013., mi gradonačelnici Padove i Zadra, obnavljajući Sporazum o prijateljstvu i suradnji između naših dvaju gradova, potvrđujemo put započet prije deset godina, koji je doprinio stvaranju mogućnosti za razmjene, kulturnog, turističkog, sportskog i umjetničkog karaktera, promičući univerzalne vrijednosti prijateljstva i suradnje. Obnova Sporazuma između Padove i Zadra izražava sveukupno zadovoljstvo postignutim rezultatima i potvrđuje volju za održavanjem ovih veza, imajući u vidu stalno poboljšanje suradnje, ulaganjem u mlade, koji su budućnost Europe.“

Ovim svečanim činom gradonačelnici su dali na značaju prijateljskoj vezi dva grada koja dobiva nove mogućnosti nedavnim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Na radnom sastanku s predstavnicima gradskih vlasti Padove uz gradonačelnika Kalmetu sudjelovali su potpredsjednica Gradskog vijeća Grada Zadra Omerka Šarić Frantin, prorektor prof.dr.sc.Leonardo Marušić, gradski vijećnik voditelj Odjela za malo i srednje poduzetništvo ZADRA-e Šime Erlić, pročelnik UO za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Pešut i voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju Grada Zadra Anita Gržan Martinović. Gradonačelnici su pritom naglasili važnost suradnje na pripremanju zajedničkih projekata koji bi se financirali sredstvima iz europskih fondova te su izrazili zadovoljstvo već započetim projektima na području kulture i turizma. Složili su se kako su poduzetništvo i poticanje zapošljavanja mladih okvir za buduću suradnju.

Upravo međugradska suradnja na projektima koji se financiraju sredstvima europske unije bila je i tema sastanka voditelja Odjela za malo i srednje poduzetništvo ZADRA-e gosp. Šime Erlića i dr. Mariae Rita Tisato iz Ureda za projekte europske unije i turizma. Na zajedničkom sastanku dogovorena je  buduća suradnja na EU projektima u području turizma, kulture i poduzetništva, pri čemu su kao zajednički prioriteti prepoznati vjerski turizam zbog iznimne kulturne i religiozne baštine dvaju gradova, te projekti javne poslovne infrastrukture, a koji uključuju transfer znanja i razmjenu iskustava te stvaranje uvjeta za suradnju poduzetnika iz Zadra i Padove. Projekti europske unije bili su tema i susreta prorektora zadarskog Sveučilišta prof.dr.sc.Leonarda Marušića i gosp.Egidia Ivetića, zastupnika rektora Sveučilišta u Padovi za akademske odnose s istočnom i jugoistočnom Europom. Dogovoren je nastavak suradnje tamo gdje već postoji odnosno na području talijanistike, povijesti umjetnosti i arheologije te proširenje na područje poljoprivrede s obzirom da je njihov studij poljoprivrede najbolji u Italiji.   

Gradonačelnici su se usuglasili o potrebi dužjadranske brodske linije koja bi svakako doprinijela kvalitetnijem povezivanju građana Padove i Zadra te uspostavi trgovačkih putova. Također, predstavnici grada Padove informirali su se o tijeku projekta luke Gaženica, a gradonačelnici su imali prigodu  razmijeniti iskustva o čitavom nizu komunalnih projekata dvaju gradova (plinofikacija, odvodnja…) kao i socijalnim politikama s obzirom na zajednički problem – gospodarsku krizu.

Za iduću godinu dogovoren je i posjet gradonačelnika Padove gosp. Rossija sa suradnicima Zadru tijekom kojeg će se nastaviti razgovori o budućim oblicima suradnje. 

Vezane fotografije

Zadar i Padova nastavljaju prijateljstvo i dobru suradnju Zadar i Padova nastavljaju prijateljstvo i dobru suradnju Zadar i Padova nastavljaju prijateljstvo i dobru suradnju Zadar i Padova nastavljaju prijateljstvo i dobru suradnju Zadar i Padova nastavljaju prijateljstvo i dobru suradnju Zadar i Padova nastavljaju prijateljstvo i dobru suradnju Zadar i Padova nastavljaju prijateljstvo i dobru suradnju Zadar i Padova nastavljaju prijateljstvo i dobru suradnju Zadar i Padova nastavljaju prijateljstvo i dobru suradnju