Gradski vijećnici na današnjoj su, 32. sjednici, usvojili konačni prijedlog Prostornog plana uređenja Grada Zadra kojega je izradio Zavod za prostorno planiranje Zadarske županije. Ovaj Prostorni plan utvrđuje uvjete za uređenje gradskog područja, odreduje svrhovito korištenje, namjenu, oblikovanje, obnovu i sanaciju građevinskog i drugog zemljišta, zaštitu okoliša te zaštitu spomenika kulture i osobito vrijednih dijelova prirode u Gradu Zadru.

Gradski vijećnici na današnjoj su, 32. sjednici, usvojili konačni prijedlog Prostornog plana uređenja Grada Zadra kojega je izradio Zavod za prostorno planiranje Zadarske županije. Ovaj Prostorni plan utvrđuje uvjete za uređenje gradskog područja, odreduje svrhovito korištenje, namjenu, oblikovanje, obnovu i sanaciju građevinskog i drugog zemljišta, zaštitu okoliša te zaštitu spomenika kulture i osobito vrijednih dijelova prirode u Gradu Zadru.

Plan sadrži osnove razvitka u prostoru, ciljeve prostornog uređenja, namjenu prostora, mjerila, smjernice, mjere i uvjete za korištenje, zaštitu i uređivanje prostora, te druge elemente od važnosti za područje Grada Zadra. Površina obuhvata ovoga Plana iznosi 194,02 km2, odnosno 19 402 ha. Planom se, također, utvrđuje obveza izrade detaljnih planova uređenja prostora za uža područja teritorija Grada Zadra. Inače, suglasnost o usklađenosti ovog Plana s Prostornim planom Zadarske županije dao je i Ured državne uprave nadležan za poslove prostornog uređenja, a po prethodno pribavljenom mišljenju županijskog Zavoda za prostorno planiranje.

Na sjednici je, osim toga, usvojen i prijedlog izmjena i dopuna Programa za unapređenje stanja u prostoru Grada Zadra, koji za cilj ima spriječiti tzv. «apartmanizaciju», odnosno izgradnje stambenih zgrada većeg broja stambenih jedinica (apartmana) namjenjenih za tržište. Dopunom Programa mjerea utvrđeni su jasni i jednoznačni kriteriji tipologije stambenih zgrada u odnosu na mogući broj stambenih jedinica u Zonama namjene stanovanja manje gustoće ili Zoni individualne stambene izgradnje. Tako se unutar navedenih zona mogu graditi zgrade (objekti) s najviše tri stambene jedinice u stambenoj zgradi (objektu) u postupku ishođenja lokacijske dozvole i/ili izvoda iz prostorno planske dokumentacije. Ove se odredbe odgovarajuće primjenjuju i za planove užeg područja na području GUP-a Grada Zadra u spomenute dvije zone stambene izgradnje.

Vijećnici su danas prihvatili i izvješća o radu te financijska izvješća ustanova u kulturi čija su osnivačka prava prenesena na Grad Zadar, dakle, izvješća Znanstvene knjižnice, Gradske knjižnice i Hrvatske kazališne kuće Zadar, kao i takvo izvješća Djecjeg vrtica «Radost». Inače, sve su navedene ustanove financijsku godinu završile s pozitivnim poslovanjem.

Na Aktualnom satu koji je prethodio usvojenim točkama Dnevnog reda, vijećnik Mišlov zatražio je pismeni odgovor na pitanje o dosad uplaćenim iznosima izvođacu radova i projektantu rasvjete gradskog mosta, a zanimalo ga je i je li Vlada dala odobrenje za zaduženje Grada za izgradnju bazena i dvorane na Višnjiku, odnosno izdavanje obveznica, na što je potvrdno odgovoreno.

Inicijativu vijećnika Vučetica da se Grad Zadar zauzme za osiguranje jednakog pristupa tržištu svih duhanskih proiozvođača, misleći pritom na bolji pristup tržištu Tvornici duhana Zadar, gradonačelnica Lovrin je prihvatila, naglasivši kako ce učiniti sve u svojim mogućnostima djelovanja jer je ovom rukovodstvu Grada itekako stalo do egzistencije 130 zadarskih obitelji, koliko je zaposlenih u TD Zadar. Gradonačelnica je, također, izrazila vjerovanje da će eventualnu nelojalnost u konkurenciji TD Rovinj ispitati Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Na pitanje vijećnika Vlahovića kasni li se s izgradnjom pogona za zbrinjavanja otpada na Novom Bokanjcu, odgovoreno je negativno, dodajući kako sve ide prema ugovorenom planu.

Vijećnica Šarić naglasila je nužnost rješavanja trajektne povezanosti Zapuntela na Molatu sa Zadrom, na što je gradonačelnica kazala kako je upravo na jučerašnjem sastanku u nadležnom Ministarstvu postigla načelni dogovor prema kojemu će ove sezone jednom tjedno trajekt pristajati i u molatskoj luci Zapuntel, što zadovoljava tamošnje mještane, dok će se dogodine taj problem riješiti cestovnim povezivanjem Zapuntela s drugim pristaništima na Molatu.

Na jedini neuređeni ulaz u grad, onaj na relaciji Žmirići – Put Petrića, podsjetila je vijećnica Peroš. Zamjenik gradonačelnice, dr. Živko Kolega, kazao je kako je upravo u izradi projekt za uređenje spomenutog poteza, prema kojemu bi kolnik uredila Županijska uprava za ceste u čijem je vlasništvu ta prometnica, dok bi izgradnju nogostupa i javne rasvjete preuzeo Grad.

Prijedlog vijećnika Šimićeva da se od postojećih 8 stajališta za autobuse na Novom Bokanjcu neka pretvore u ugibališta, gradonačelnica je prihvatila, obećavši inicijativu uputiti «Liburniji», a prihvaćena je i inicijativa vijećnika Ivkovića o boljem osvjetljenju Foše.

Za kraj, vijećnik Sikirić je podsjetio i na nužnost što skorijeg rješavanja nedostatka parkirališta u gradu, na što je dr. Kolega kazao kako je garaža na Ravnicama prioritet, a detaljnim planom uređenja prostora izmedu Foše i bolnice ona će se i predvidjeti.