Uređeni obalni pojas od Punte Bajlo do Puntamike u službi građana
Uređeni obalni pojas od Punte Bajlo do Puntamike u službi građana
Gradonačelnik Dukić i pročelnici predstavili projekte uređenja javnih prostora gradskog obalnog pojasa kroz program uređenja zadarskih plaža.

U Maloj vijećnici Grada Zadra održana je prezentacija projekata uređenja gradskog obalnog pojasa kroz program uređenja zadarskih plaža. Grad Zadar uredit će četiri lokacije uz more, od Punte Bajlo do Puntamike, tradicionalnih kupališta na kojima se okupljaju generacije Zadrana, 

Gradonačelnik Branko Dukić podsjetio je da je prije pet godina gradska uprava pokrenula projekt uređenja gradskih plaža koje Zadar, kao iznimno posjećena turistička destinacija zaslužuje ali prije svega, zaslužuju građani.

- Od onda do danas napravljeno je puno – od katastra plaža, preko idejnih rješenja i projektiranja, do prvih zahvata na obalnom pojasu. Prišli smo ovom programu prateći razvojnu strategiju Zadra, slušajući struku i turističke djelatnike, uvažavajući mišljenja i stavove građana. Vodili smo računa o navikama Zadrana, tradiciji gradskih kupališta, ali isto tako o očuvanju prostora i zaštiti okoliša.

Gradonačelnik Dukić je objasnio kako ove godine Grad Zadar nastavlja s projektima u Diklu, na Puntamici, prostoru nekadašnje plaže Jadran na Brodarici i Kolovarama, dijelu uz zgradu bivšeg Zavoda za javno zdravstvo. Nove četiri lokacije  funkcionirat će kao i do sada u formi prirodnih plaža, ne zadirući u more i ne mijenjajući obalnu crtu, ali u posve novom ruhu.

 

Uređen obalni pojasa na Punti Bajlo

Prošle godine prva lokacija na kojoj je uređen obalni pojas bila je Punta Bajlo, o čemu je pročelnik UO za komunalne djelatnosti, Robertino Dujela kazao:

- UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša u 2019. godini uredio je plažu na Punti Bajlo na oduševljenje svih žitelja Arbanasa, ali i svih građana Zadra i naših gostiju. Na Punti Bajlo sukladno projektu arhitektonskog studija odijelili smo šetnicu od prostora plaže i kupališta kako bi omogućili kupačima da na odvojenim površinama nađu minimum privatnosti. Na površini od 1628 metara četvornih uredili smo dio za sjedenje , dohranili šljunkom i postavili novi opločnik. Postojećem zelenilu dodane su žardinjere sa tamarisima i grmolikim autohtonim biljkama, podsjetio je pročelnik Dujela.

 

Uređenje obale između plaže Kolovare i bazena

Gradskim kupalištem, plažom Kolovare, upravlja komunalna tvrtka Obala i lučice. Plaža je uređena, opremljena, prilagođena invalidima... Nedaleko je i bazen kojim upravlja ustanova Zadarski sport. Između njih se nalazi obalni pojas koji je logičan spoj bazena i postojeće plaže. O uređenju toga dijela govorio je pročelnik za EU fondove, Šime Erlić.

- Prošle godine smo potpisali ugovor kojim su nam odobrena sredstva za uređenje plaže Kolovare u iznosu od 560.000,00 kn od strane Ministarstva turizma, nakon čega se pristupilo pripremi projektne dokumentacije za postupak javne nabave za izvođenje radova na prvoj fazi uređenja plaže Kolovare s ciljem ne samo uređenja već i tematiziranja i turističke valorizacije ove plaže, istaknuo je Erlić.

Pročelnik Erlić pojasnio je kako se radi o projektu koji će se izvoditi u više faza:

- Njegova realizacija predviđena je kroz tri faze, a ovim projektom realizirati će se 1. i 2 faza koja predviđa sanaciju obalnog zida rive, popločenje kupališta i šetnice te izvedba sunčališta uključujući i projekt javne rasvjete unutar tog dijela obuhvata. Površina obuhvata prve faze je 1395,3 m2.

- Druga faza, obavit će se u suradnji s odjelom za komunalne djelatnosti u sklopu redovnog programa održavanja plaža, a obuhvaća radove na javnoj zelenoj površini, betonske klupe i sunčališta, gornje šetnice i staze te uređenje travnatog tla i sadnju novih stabala. Površina obuhvata druge faze je 2802,7 m2.

Procijenjena vrijednost nabave za prvu fazu iznosi 1.950.000,00 kn (bez PDV-a), odnosno 2.437.500,00 kn (sa PDV), od čega su 560.000,00 kn sredstva osigurana od strane Ministarstva turizma. Što se tiče Javne nabave, dokumentacija je objavljena u studenom prošle godine, a jučer su otvorene i pristigle ponude:

  1. Minigradnja - 2.205.323,90 bez PDV (2.756.654,88)
  2. Stipčević - 2.582.740,00 kn bez PDV (3.228.425,00) Nabava je u postupku evaluacije i kroz 10 dana ćemo imati odluku o odabiru i prijedlog za sklapanje ugovora, ukoliko ne bude žalbe. Izvođač će imati rok od 5 mjeseci. Mi ćemo krenuti s radovima i raditi do sredine 6 mjeseca. Nadamo se da se do tada mogu riješiti radovi u moru, a nakon toga iza sezone bi završili radove, zaključio je pročelnik Erlić.

- Nabava je u postupku evaluacije i kroz 10 dana ćemo imati odluku o odabiru i prijedlog za sklapanje ugovora, ukoliko ne bude žalbe. Izvođač će imati rok od 5 mjeseci. Mi ćemo krenuti s radovima i raditi do sredine 6 mjeseca. Nadamo se da se do tada mogu riješiti radovi u moru, a nakon toga iza sezone bi završili radove, zaključio je pročelnik Erlić.

Arhitekt Pero Marušić prezentirao je idejno rješenje UPU- a Kolovare koji se odnosi na obalnu crtu koja obuhvaća i plažu Kolovare od bazena do fontane, a obzirom na vjetrovalnu studiju koja je dala gabarite obalne crte. Idejnim projektom obradio je potencijalne sadržaje poput turističko-ugostiteljskih i plažnih objekata te sve ono što sačinjava jednu gradsku plažu.

 

Jadran i Puntamika u novom ruhu

Kako će se urediti kupalište Jadran te plaža na Puntamici objasnio je pročelnik Dujela:

- Još koncem prošle godine odrađene su pripremne radnje u dijelu planiranja uređenja za nove dvije lokacije: plaže na Puntamici i plaže Jadran – Marex. Na Puntamici su u još u prosincu započeli radovi na izradi nastavka šetnice, od granice tamošnje marine do rta na Puntamici. Taj dio obale bilo je potrebno sanirati u cijelosti jer je često izložen udarima mora. Usporedo s tim radovima, odvijat će se i radovi na uređenju plaže i obogaćivanju novim sadržajima: sadnjom novog zelenila,  ugradnjom tuševa , kabina za presvlačenje i ostalog sadržaja.

Kad je riječ o uređenju plaže Marex idejno rješenje podijeljeno je u dva dijela, istaknuo je Dujela:

- Sunčalište/igralište na sjeverozapadnom dijelu zamišljeno je kao dvojno parterno povezano, blago odignutim platformama za sunčanje uz koji se nalazi i prostor tuševa, te jugoistočni dio, parkiralište koje će se popločati betonskim pločama uz maksimalno zadržavanje postojećeg zelenila.

Pročelnik Dujela je također dodao da će se  UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša uključiti i u uređenje II faze plaže na Kolovarima uz bivšu zgradu poliklinike kao i na dijelu Krešimirove obale u Diklu koji je izrazito  stradao  tijelom zadnjeg olujnog nevremena.

- Nakon godinama uobičajenih 300.000,00 kn za održavanje gradskih plaža koje je podrazumijevalo isključivo dohranu , održavanje urednosti i čistoće istih komunalni odjel  postavio je  naglasak  na detaljnijem i konkretnijem uređenju plaža te je ista proračunska pozicija 2019. godine iznosila 600.000,00 kn dok  za tekuću 2020. godinu iznosi milijun kuna.

 

Uređenje obalnog pojasa u Diklu

Pročelnik UO za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darko Kasap iznio je detalje oko projekta uređenja obalnog pojasa u Diklu:

- Arhitektonski studio „RENE“, Bogdana Maroja izradio je urbanistički plan uređenja obalnog pojasa Diklo. U komunikaciji s MO Diklo pristupilo se izradi glavnog izvedbenog projekta šetnice i sunčališta na predmetnom obalnom pojasu. Arhitektonskim rješenjem projektanta se željelo sačuvati autohtonost krajobraza, obalne crte i to na način da se sunčalište i šetalište udalji od sam obalne crte, prometnice i zaštitnog zelenog pojasa, te izdigne iznad samih sika odnosno škrapa. Ono što je nužno u ovoj prvoj fazi, u duljini od 48 m, je  izdubiti prostor za temeljne stupove na kojima će biti oslonjena šetnica odnosno sunčalište, izložio je Kasap.

Nadzor projekta uređenja obalnog pojasa u Diklu obavlja ured ovlaštenog inženjera, Andreja Šarića, a radove izvodi „Submission“ j.d.o. iz Zadra. Rok izvedbe je šest mjeseci. Nakon zemljanih radova slijede radovi montaže konstrukcije te bi plaža, ako radovi budu tekli prema planu trebala biti gotova do 7.mjeseca.

Vezane fotografije

Uređeni obalni pojas od Punte Bajlo do Puntamike u službi građana Uređeni obalni pojas od Punte Bajlo do Puntamike u službi građana Uređeni obalni pojas od Punte Bajlo do Puntamike u službi građana Uređeni obalni pojas od Punte Bajlo do Puntamike u službi građana Uređeni obalni pojas od Punte Bajlo do Puntamike u službi građana Uređeni obalni pojas od Punte Bajlo do Puntamike u službi građana Uređeni obalni pojas od Punte Bajlo do Puntamike u službi građana Uređeni obalni pojas od Punte Bajlo do Puntamike u službi građana Uređeni obalni pojas od Punte Bajlo do Puntamike u službi građana Uređeni obalni pojas od Punte Bajlo do Puntamike u službi građana Uređeni obalni pojas od Punte Bajlo do Puntamike u službi građana Uređeni obalni pojas od Punte Bajlo do Puntamike u službi građana