Urbani razvoj Zadra se nastavlja
Urbani razvoj Zadra se nastavlja
Javni kolegij gradonačelnika Grada Zadra Božidara Kalmeta

Gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta, održao je Javni kolegij s pročelnicima. Na početku sjednice čestitao je svim sugrađanima Dan obrane grada Zadra podsjetivši na te teške dane Domovinskog rata kada su hrvatski branitelji svojom hrabrošću zaustavili neprijateljski pokušaj osvajanja Zadra i kada su upravo građani, koji su u tim teškim vremenima obavljali svoje dužnosti, omogućili da, unatoč žrtvama i razaranju, grad i dalje funkcionira.

- Tih sudbonosnih dana, koji su bili prekretnica za Zadar i Hrvatsku, izgrađeni su čvrsti temelji na kojima su naš grad i domovina krenuli dalje. Dvadeset i pet godina nakon toga možemo biti zadovolji onim što Zadar danas u Hrvatskoj predstavlja jer se u ovom gradu provodila kontinuirana, promišljena i dugoročna politika koja je omogućila razvoj Zadra kakav je danas, istaknuo je gradonačelnik.

Čestitajući poduzetnicima koji su dobili nagrade HGK Županijske komore Zadar za postignute poslovne uspjehe u 2015. godini, gradonačelnik je ukazao na iznadprosječno dobre brojke kada je u pitanju broj zaposlenih i nezaposlenih osoba, a koje su bolje i od predrecesijske 2008. godine.

- Iako gradska uprava nije jedini čimbenik kada je u pitanju gospodarski razvoj grada, gledajući naše projekte možemo biti zadovoljni jer će ti projekti otvoriti nova radna mjesta i utjecati na poboljšanje standarda naših građana. Kao što znate, započela je izgradnja Gaženice, istina ne po projektu Nikole Bašića, već po projektu IGH koji ne uključuje podzemnu garažu međutim i to ćemo kompenzirati drugim projektima. Rok izgradnje je 14 mjeseci i Gažnica bi sljedeće godine trebala biti gotova. Nadalje, početkom godine u središtu grada započinje izgradnja Hyatt Regency Zadar Maraska hotela s pet zvjezdica koji će zaposliti oko 200 ljudi i dati jednu novu dimenziju zadarskom tuzrizmu. Također, vodimo ozbiljne pregovore s francuskim investitorima oko projekta Vrata Zadra. Radi se o složenom projektu koji uključuje javne i komercijalne sadržaje na 2,5, ha prostora koji je dijelom i u državnom vlasništvu, nastavio je gradonačelnik.

Gradonačelnik Kalmeta podsjetio je na rekonstrukciju Kneževe palače koja je razorena 4. listopada 1991. godine i koja će konačno biti stavljena u punu funkciju do kraja godine. Obnovljena je sredstvima europskih strukturnih fondova i usprkos teškoćama zavšena je u roku. U njezinu obnovu utrošeno je oko 35 milijuna kuna. Zadar će tako dobiti suvremeni kulturni, izložbeni i koncertni centar. Osim toga gradonačelnik je kazao da je u tijeku natječaj za izradu idjenog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja gradske tržnice kao jednog novog multifunkcionalnog prostora u centru grada. Nakon obnove palače Cedulin i pretvaranja u turističko-informativni centar, na red dolaze rekontrukcije trgova sv. Frane i Tri bunara čija će realizacija krenuti početkom 2017.

Od ostalih infrastrukturnih projekata Kalmeta je najavio konačno rješenje pročišćavača na Smiljevcu kojim će se eliminirati neugodni mirisi u tom dijelu grada te dodao da su u pripremi arhitektonsko-urbanisitički natječaji za Novu rivu i Jazine.

U sklopu ITU mehanizma za urbani razvoj na raspolagnju 35 milijuna eura

- Jučer smo dobili dobru vijest, a to je da smo odabrani kao urbano područje za provedbu mehanizma teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam), čime nam je kroz ovaj instrument politike Europske unije za urbani razvoj na raspolaganje stavljeno 35 milijuna eura koje možemo trošiti do 2020. godine, izvijestio je na kolegiju pročelnik za EU fondove, Šime Erlić, ističući kako će Grad Zadar upravljati tim značajnim sredstvima, ali ih ujedno i kanalizirati prema projektima u raznim tematskim područjima uključenim u strategiju urbanog razvoja.

Erlić je pojasnio da je Grad Zadar ovom odlukom dobio mogućnost da direktno ugovara projekte s resornim ministarstvima, što do sada nije bio slučaj.

- Morali smo aplicirati zajedno s drugima na natječajima i čekati ishod. Na ovaj način, već krajem ove i početkom iduće godine moći ćemo započeti intenzivne pregovore sa svakim pojedinačnim ministarstvom za projekt koji želimo realizirati. Dakle, mi smo sada produžena ruka Ministarstva regionalnog razvoja na terenu i zajedno s njima odgovorni smo za realizaciju tih projekata u iznosu od ukupnih 35 milijuna eura nastavio je pročelnik Erlić dodajući da proces, nije lagan, ali smo otvorili vrata i ta su nam sredstva rezervirana.

Naglasio je da se radi o značajnim investicijama za naš grad i da je za 2017. godinu u planu realizacija nekoliko značajnih projekata među kojima su Centar za mlade, obnova gradskih bedema, Providurove palače, Citadele, te nekoliko projekata iz prometa koji se odnose na semaforizaciju, nabavu voznog parka, uređenje raskrižja i biciklističkih staza, izgradnju i uređenje Poduzetničkog inkubatora, ali i na projekte koji nisu isključivo infrastrukturni, poput potpore novom zapošljavanju mladih i dugotrajno nezaposlenih osoba, unaprjeđenje školskog sustava, a posebice strukovnog obrazovanja.

- Svi ti projekti će sada, ovisno o području, biti dogovarani direktno sa ministarstvima i mi kao Grad imamo privilegiju trošiti i raspoređivati ta sredstva. Istaknuo bih i kako je našoj prijavi dodijeljeno 29,5 bodova, što je najviše od svih prijavljenih gradova, pa i od Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, naglasio je Erlić zaključujući kako to znači da je prijedlog ITU programa i strategije Grada Zadra te kapaciteta za provedbu ITU mehanizma procijenjen kao najbolji. Erlić je pojasnio kako je slijedeći korak formiranje ITU tijela i uspostavljanje suradnje s ministarstvima.

Nastavak rekontrukcije gradskih prometnica i raskrižja

Pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darko Kasap najavio je prvu fazu radova na projektu rekonstrukcije luke Petrčane koje bi bi prema potpisanom ugovoru Županijske lučke uprave Zadar trebala izvoditi vodička tvrtka Minigradnja. Ovaj projekt s iznosom od dva milijuna kuna financira Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture te s iznosom od jednog milijuna ŽLU Zadar i Grad Zadar. Što se tiče gradskih prometnica, crna prometna točka na raskrižju Ulica Stjepana Radića i Andrije Hebranga gdje se prema evidencijama MUP-a događa najviše prometnih nesreća na području grada bit će uskoro prošlost. Potpisan je ugovor s tvrtkom Lavčević Zadar koja je ponudila cijenu od 1,3 milijuna kuna s PDV-om, a dio radova sufinancirat će MUP u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH za 2016. godinu sa 756 tisuća kuna. Kasap je najavio i otvaranje za promet bivše Bihaćke ulice za najduže deset dana, a kazao je i kako se intenzivno radi na rješavanju imovinskih odnosa kako bi uskoro mogla započeti i rekonstrukcija Puta Nina i Benka Benkovića. Također, radi se i na projektu rekonstrukcije Puta Biliga i Hrvatskoga sabora kao i na pripremi projekta odvodnje aglomeracije Kožino-Petrčane-Zadar.  

Aktivnosti UO za komunalne djelatnosti

Pročelnica za komunalne djelatnosti, Ivana Vanjak izvijestila je o aktivnostima svoga odjela. Među ostalim pročelnica je istaknula da se obnavlja pristupna staza do fontane na Kolovarima. Zatim nastavljaju se radovi na uklanjanju ruševina te je u tijeku uklanjanje jedne takve ruševine u Crnom. Obnavlja se i Sokolska ulica na Poluotoku, a s obzirom da se radi o povijesnoj jezgri sav podni kamen ručno će se ukloniti i nakon rekonstrukcije ponovno postaviti. U planu je i asflatiranje 400 metara duge ceste između MO Crno i Ploče, a također i poboljšanje prometne signalizacije kod podvožnjaka u Arbanasima. Ugradit će se i lijevi pokazivač za skretanje iz Biogradske u Šestinski prilaz iz pravca Gaženice i Bulevara, dakle u oba smjera.

Prehrana djece u zadarskim osnovnim školama

Grad Zadar potpisao je 20. rujna ugovor sa zakladom Hrvatska za djecu o dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta osiguranja prehrane djece u osnovnim školama.

- Projektom se pruža financijska potpora osnivačima škole, kako bi djeci čiji prihod po članu kućanstva ne prelazi 2 tisuće kuna omogućili besplatan obrok u osnovnoj školi, objasnio je Joso Nekić, pročelnik gradskog odjela za odgoj i školstvo.

Pročelnik Nekić je dodao da ovaj projekt nije zamjena postojećim programima, već dodana vrijednost kojom se želi pomoći većem broju djecu. Škole su provele ankete među roditeljima učenika te su prikupili dokumentaciju za 351 učenika koji bi primali subvenciju putem ovog projekta. Za ručak po cijeni od 26 kuna te doručak od 7,5 kuna osigurano 1,8 milijuna kuna.

- Dosad su funkcionirale kuhinje u osnovnim školama Stanovi, Krune Krstića, Voštarnica i Zadarski otoci. U ostalim nije bilo ni minimuma za prihvat i podjelu hrane, stoga smo u proračunu osigurali 430 tisuća kuna za osiguranje tog minimuma. Uz navedene škole, minimum sada imaju Osnovne škole Petra Preradovića, Šime Budinića, Smiljevac, Bartula Kašića, a u obnovu postojeće škole u OŠ Krune Krstića uloženo je 40 tisuća kuna. Dakle, sada je u svim školama kojima je osnivač Grad osiguran taj potrebni minimum. Ovaj projekt prehrane je nezaustavljiv i u svakom slučaju će se širiti. Shvatili smo da ponovno treba vratiti školske kuhinje. Našu obvezu smo započeli ove godine, a sljedećih godina ćemo opremati kuhinje i blagavaonice, koje su proteklih godina bile poništene jer se smatralo da nisu potrebne, istaknuo je Nekić.

Prijava projekta za sredstva Fonda za razvoj turizma

Grad Zadar prijavio je tri projekta na Fond za razvoj turizma, izvijestio je pročelnik Erlić. To su uređenje i tematizacija dviju zadarskih plaža - Diklo i sv. Bartul (Kožino) te projekt TIC vrata u kulturu grada Zadra - završetak izgradnje. Za projekt uređenja plaže u Diklu potrebno je 500 tisuća kuna, dok se za plažu sv. Bartul traži 900 tisuća kuna. Za završetak izgradnje TIC-a od Fonda za razvoj turizma potrebno je 1,5 milijuna kuna.