UNESCO U ZADRU
UNESCO U ZADRU
Treća obljetnica dodjele povelje UNESCO-a Zadru.

Na treću obljetnicu dodjele povelje UNESCO-a Zadru, a u sklopu programa povodom Dana grada, Grad Zadar je kao domaćin koordinacijske skupine organizirao interni sastanak Međunarodne koordinacijske skupine serijskog i transnacionalnog upisa Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća: Stato da Terra - zapadni Stato da Mar na temu “Popularizacija vrijednosti utvrđenog grada Zadra i ostalih komponenti serijskog upisa”. Zbog epidemiološke situacije sastanak  se održao on-line. U Maloj vijećnici sastanku su prisustvovali predstavnici Zadra Miljenko Domijan, Bruno Diklić iz Ministarstva kulture i pročelnica Dina Bušić. Gradonačelnik Branko Dukić pozdravio je sudionike, izrazio žaljenje zbog epidemiološke situcaije koja je onemogućila sastanak uživo i zaželio da se on održi u Zadru čim pandemija prođe.

Svi gradovi koji su sudjelovali na sastanku (Zadar, Šibenik i Bergamo, ostali se nisu mogli uključiti zbog tehničkih poteškoća) ukratko su rezimirali svoje aktivnosti u proteklih godinu dana i predložili buduće zajedničke projekte. 

Dan se nastavio predavanjem u Kneževoj palači,  u Koncertnoj dvorani braće Bersa u 18 sati, predavanjem O transnacionalnom upisu i kriterijima Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća: Stato da Terra - zapadni Stato da Mar. On-line su se obratiti Nicolas Faucherre (Marseille, Francuska) i Marco Valle (Torino, Italija). O zadarskim bedemima predavanje je održao Miljenko Domijan, dok su o parternoj obnovi Bedema zadarskih pobuna govorili članovi projektnog tima ZADAR BAŠTINI. 

 Na kraju, u 20 sati u  Gradskoj loži  otvorena je izložba autora Bruna Diklića i koautora Miljenka Domijana pod nazivom Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća: Stato da Terra - zapadni Stato da Mar. Radi se o izložbi fotografija koja tematizira sve gradove upisane u navedeno transnacionalno dobro (Zadar, Šibenik, Peschiera del Garda, Palmanova, Bergamo i Kotor). U prigodi otvorenja izložbe Miljenko Domijan osvrnuo se i na uređenje sjevernog dijela bedema, Muraja, kazavši kako time Grad svojim građanima vraća bedeme kao šetnicu.  Građani će izložbu fotografija moći posjetiti do 1. prosinca 2020., a nakon toga ona će proputovati po svim gradovima koji su obuhvaćeni ovim upisom u UNESCO-ovu baštinu.