6. obljetnica upisa u UNESCO
6. obljetnica upisa u UNESCO
Predstavljena brošura Obrambeni sustav Zadra- svjetska baština UNESCO-a , te izložba fotografija autora Miljenka Domijana i Bruna Diklića.

Ovaj tjedan obilježava se 6. godina od kada je fortifikacijski sustav Zadra upisan u UNESCO. 

Na konferenciji za medije predstavljena je nova kulturno – turistička brošura Venecijanski obrambeni sustav od 16. do 17. stoljeća, te   aktivnosti provedene u sklopu Međunarodne koordinacijske skupine upisa Venecijanski obrambeni sustavi 16. i 17 stoljeća u posljednjih godinu dana. Gradonačelnik Branko Dukić, pročelnica za kulturu i sport Dina Bušić, direktor TZ Mario Paleka i konzervator Miljenko Domijan govorili su o važnosti svih tih aktivnosti za kulturnu ponudu Zadra.

Pročelnica Dina Bušić rekla je kako je jedna od najvažnijih zajedničkih aktivnosti Plan upravljanja zidinama na kojem se radilo posljednje dvije godine i za kojega smo upravo ovaj tjedan dobiliodobrenje Ministarstva kulture i medija. Posao prema realizaciji i put UNESCO-a koji je pred nama, dug je, zahtjevan, a ovaj sastav ovdje ga je tek započeo te ga u godinama i desetljećima koja su pred nama, želi ostaviti u obliku jasne strukture s jasnim zadacima koji će pomoći da se razvijamo adekvatnu mrežu zadataka vezanih u zidine.

UNESCO baština nije samo ime, nama to daje jednu težinu i važnost zbog koje moramo ispuniti sve uvjete koje UNESCO postavlja kako bi na najbolji način upravljali tom baštinom ali također moramo osvijestiti naše ljude o vrijednosti našeg kulturnog dobra. - istaknuo je gradonačelnik.

Nakon konferencije otvorena je i izložba u dvorištu palače Cedulin  autora Miljenka Domijana i Bruna Diklića pod nazivom Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća koja kroz 20 prezentacijskih plakata tematizira svih 6 gradova upisanih u zajedničko dobro – Zadar, Šibenik, Kotor, Bergamo, Palmanovu i Peschiera del Gardu, a koja je po riječima jeernog od autora, Miljenka Domijana, nastala kao dio nastojanja da UNESCO prihvati kandidaciju i uvidi važnost ovog obrambenog sklopa.

 

Vezane fotografije

6. obljetnica upisa u UNESCO 6. obljetnica upisa u UNESCO 6. obljetnica upisa u UNESCO 6. obljetnica upisa u UNESCO 6. obljetnica upisa u UNESCO 6. obljetnica upisa u UNESCO 6. obljetnica upisa u UNESCO 6. obljetnica upisa u UNESCO 6. obljetnica upisa u UNESCO