U ponedjeljak 4.10. započinje rekonstrukcija Liburnske obale
U ponedjeljak 4.10. započinje rekonstrukcija Liburnske obale
Rekonstrukcija zaobalnog dijela Liburnske obale odvijat će se u tri faze kako bi u što manjoj mjeri ometala građane.

U ponedjeljak, 4. listopada počinju radovi na rekonstrukciji zaobalnog dijela Liburnske obale, koji će se odvijati u sklopu projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”. Tim povodom gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, župan Zadarske županije i predsjednik UV LU Zadar, Božidar Longin i ravnatelj LU Zadar, Robert Škifić održali su konferenciju za medije.

- Riječ je o trećoj fazi projekta poznatijeg kao obnova zadarske rive. Uz sanaciju obalnog zida i produljenje gata na rivi, rekonstruirat će se Liburnska obala u dužini od 600 metara, s time da se opločenje mijenja u dužini od 400 metara. Uz to, riješit ćemo oborinsku odvodnju te postaviti dodatne energetske ormariće, što je važan element zbog velikog zahtjeva brodara. Kako bismo izašli ususret građanima i u što manjoj mjeri ometali njihov normalan život, samu rekonstrukciju Liburnske obale smo također podijelili u tri faze kako bi dvije trećine gradilišta uvijek bilo slobodno za parkiranje, istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Zadar Škifić.

Izvođači će u posao biti uvedeni 1. listopada, a sami radovi počet će 4. listopada u dužini od 130 metara od gradskog mosta. Javnost će biti pravovremeno obaviještena o uvođenju posebne regulacije prometa.

Škifić je iskoristio priliku kako bi javnost izvijestio i o napretku radova na drugoj strani Poluotoka, Obali kralja Petra Krešimira IV. Djelatnici Zajednice ponuditelja Adriaing d.o.o. Koper (Republika Slovenija) i Adriaing d.o.o. Buje, u posao su uvedeni krajem srpnja s rokom dovršetka radova od 27 mjeseci

- Dosad je skinuto kameno opločenje na površini od tisuću kvadrata, napravljeno 144 od ukupno 522 predgotovljenih elemenata, a već je izgrađeno i 12 metara novog nadmorskog zida. Radovi idu prema predviđenom planu i vjerujem da ćemo sa 70 posto izvedbe dočekati sljedeću turističku sezonu, kako je ne bi ometali kao što nismo ni ovu, istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Zadar.

Gradonačelnik Dukić naglasio je kako je ovaj projekt kruna dosadašnjih zahvata na uređenju obalnog pojasa u gradu.

- Počeli smo od Jazina, pa Puntom Bajlo, preko 1. faze Kolovara i bivšeg kupališta Jadran, Puntamike i Dikla do Petrčana. A pri kraju je i obnova starog pristaništa na Premudi. U pripremi je projekt obalne šetnice u Kožinu, a s ministrom Butkovićem i državnim tajnikom Bilaverom, kojemu posebno zahvaljujem na ovom projektu, razgovaramo o uređenju uvala Maestral i Draženica, istaknuo je gradonačelnik i naveo nekoliko važnih informacija za građane:

- Radovi kreću od mosta prema lanterni. Podijeljeni su u tri faze i to je ono najvažnije jer će se na taj način omogućiti da brodovi koje naše otočane voze prema gradu i obrnuto uvijek nesmetano pristaju na ovu rivu. Drugi su problem parkirališna mjesta koja će tijekom radova biti reducirana, ali za trećinu. Baš zato, ali i zbog potreba turističkih brodova, važno je da radovi budu izvedeni na vrijeme, do početka turističke sezone. Svjesni su toga i izvođači radova i Lučka uprava. Ne zaboravimo ni na barkajole. Zadar je pomorski grad, grad koji živi s morem i uz more i za to treba svoje rive i uređene obale, rekao je gradonačelnik Dukić.

Predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župana Longina veseli kako će se, nakon parkinga koji je uređen prije nekoliko godina, ovim projektom sada urediti i obala.

„Naša, Županijska lučka uprava uz podršku resornog Ministarstva, Grada i Županije kroz proteklih nekoliko godina uredila je obalu i šetnicu oko uvale Jazine, a sada će ona dobiti i svoj nastavak te ćemo imati uistinu jednu veliku lijepu šetnicu na koju ćemo biti ponosni.  Izvođačima želim da radove obave kvalitetno i u zadanim rokovima, nadzoru da ih dobro prati, Lučkoj upravi Zadar, kao nositelju projekta, puno uspjeha u njegovoj provedbi, a građanima puno strpljenja da dočekaju povratak svoje rive koja će biti kao što je i opjevana – najljepša riva na svijetu“, poručio je župan Longin.

Ukupna vrijednost projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok” je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj web stranici: https://zadarska-riva.hr/

Vezane fotografije

U ponedjeljak 4.10. započinje rekonstrukcija Liburnske obale U ponedjeljak 4.10. započinje rekonstrukcija Liburnske obale U ponedjeljak 4.10. započinje rekonstrukcija Liburnske obale U ponedjeljak 4.10. započinje rekonstrukcija Liburnske obale U ponedjeljak 4.10. započinje rekonstrukcija Liburnske obale U ponedjeljak 4.10. započinje rekonstrukcija Liburnske obale U ponedjeljak 4.10. započinje rekonstrukcija Liburnske obale U ponedjeljak 4.10. započinje rekonstrukcija Liburnske obale