Započinje rekonstrukcija semaforiziranih raskrižja u sklopu projekta ITS
Započinje rekonstrukcija semaforiziranih raskrižja u sklopu projekta ITS
Nastavljaju se radovi na elementu projekta koja obuhvaća zamjenu, odnosno ažuriranje 17 semaforiziranih raskrižja na području grada Zadra.

U sklopu EU projekta „Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru – ITS“ nastavljaju se radovi na elementu projekta koja obuhvaća zamjenu, odnosno ažuriranje 17 semaforiziranih raskrižja na području grada Zadra, s uspostavljenim centralnim sustavom za upravljanje ITS-om, iz kojeg će se kontrolirati promet i dobivati informacije u realnom vremenu, uz predviđenu ugradnju info displeja i video detektorskog sustava.

U četvrtak, 06.10.2022. od 09:00 kreću radovi na rekonstrukciji semaforiziranog križanja Ulice dr. Franje Tuđmana, Ulice Nikole Tesle i Ulice Ivana Mažuranića. Sva oprema na predmetnoj lokaciji će se demontirati te će se izvesti i nova trasa kabelske kanalizacije. Obavijest o privremenoj regulaciji prometa dostupna je ovdje.

Za vrijeme trajanja građevinskih radova i radova ponovne montaže nove opreme predviđene projektom, semaforizirano raskružje neće biti u funkciji te će na snazi biti privremena regulacija prometa. Očekivano vrijeme trajanja radova je 12 dana uključujući građevinske radove sa montažom nove opreme.

Rekonstrukcijom križanja predviđena je nova kabelska kanalizacija sa novim signalnim kablovima, novi nosači laterni (stupovi) i nove LED laterne, te dodavanje video kamera za detekciju vozila i analitiku prometa.

Po završetku rekonstrukcije navedenog križanja, pristupit će se i rekonstrukciji križanja Ulice dr. Franje Tuđmana i Ulice Stjepana Radića te rekonstrukciji križanja Obale kneza Branimira i Ulice 2. Zasjedanja ZAVNOH-a.

Daljnje lokacije i termini odvijanja radova bit će objavljene također na internetskim stranicama Grada Zadra.  

Nakon završetka projekta, lokacije će se povezati i na novi centar za upravljanje prometom sa punim stavljanjem u funkciju prometno analitičkih informacija sa kamera instaliranih na lokaciji te mogućnošću upravljanja svim parametrima semaforskog uređaja iz centralne lokacije za poboljšanje propusnosti križanja.

Uvođenjem inteligentnog prometnog sustava na području grada Zadra uspostavit će se mogućnost dinamičnog (adaptivnog) reguliranja prometa s ciljem osiguranja najbolje moguće mobilnosti u stvarnom vremenu. ITS rješenja na glavnim cestovnim pravcima će pomoći pri upravljanju prometom ako bi se smanjila zagušenja i prometne nesreće.