Silna je snaga majčine boli
Silna je snaga majčine boli

U dvorani Kazališta lutaka Zadar danas je predstavljena knjiga Slavice Bilić ˝Prsten mira i majčinske ljubavi˝. Promocija knjige iz izdanja Hrvatskog memorijalno - dokumentacijskog centra Domovinskog rata, održana je u povodu obilježavanja 21. obljetnice VRO Maslenica. Dirljiva svjedočanstva koja su ispričale Zdenka Grdović iz Bedema ljubavi, ali i sama autorica knjige, slušali su brojni posjetitelji. U ime Grada Zadra promociji je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić.

Dvorana zadarskog Kazališta lutaka bila je danas premalena za brojne posjetitelje, ali i učenike koji su sa zanimanjem popratili predavanje o Domovinskom ratu, ali i predstavljanje zanimljive knjige o Bedemu ljubavi i očaju majki, koje su početkom Domovinskog rata pokušavale na sve načine upozoriti svijet na ono što se sprema Hrvatskoj. Jedina njihova želja bila je vratiti svoje sinove, koji su tada služili vojsku u JNA, svojim kućama. 1 600 majki u više autobusa putovalo je Europom upozoravajući na agresiju i apelirajući na pomoć, o čemu je Zdenka Grdović pripremila i kratak videomaterijal kako bi prisutne pobliže upoznala s njihovom misijom. 

˝Majčinska bol silna je snaga. Bile smo kao David protiv Golijata, imale smo samo silnu ljubav i veliki ponos.˝ - kazala je autorica Slavica Bilić.

Knjiga je izdana od strane Hrvatskog memorijalno - dokumentacijskog centra Domovinskog rata, koji se bavi objavljivanjem dokumenata pobunjenih Srba, a objavljuje ih u zbornicima. Kako je rekao predstavnik Centra Ivan Radoš, u zadnje dvije knjige izdano je više od 600 dokumenata, koji opisuju život u Krajini, tvorevini koja se čvrsto oslanjala na Jugoslaviju te dobivala veliku pomoć od Srbije. Nisu odustajali od ujedinjenja svih, kako su oni smatrali, srpskih zemalja, te ni pod kojim uvjetima nisu htjeli biti u sastavu Republike Hrvatske.

Današnji govornici složili su se kako je to bilo najteže, ali i najslavnije vrijeme te su se okupili na ovom mjestu, kako se ne bi zaboravilo, ali i kako se nikada više ne bi ponovilo. U sklopu programa nastupili su i KUD - ovi ˝Vinac˝ iz Stankovaca te ˝Sveti Mihovil˝ iz Poljane na otoku Ugljanu, a za sve prisutne pripremljen je i prigodan domjenak.

Vezane fotografije

Silna je snaga majčine boli Silna je snaga majčine boli Silna je snaga majčine boli