KvART '19 nadmašio sva očekivanja!
KvART '19 nadmašio sva očekivanja!
Devet dana i preko 80 događanja - u svakom trenutku nešto se radilo, pokretačka snaga pojedinaca i skupina bila je ''zarazna'' za sve!

Nastupom riječkog rock benda - Jonathan - završio je u subotu, 22. lipnja festival KvART '19, ove godine pod sloganom "Stvarajmo zajedno!" A stvaralo se od 14. do 22. lipnja ne samo na Voštarnici u sklopu stare vojarne koja će uskoro 'udomiti' Centar za mlade, već i na Bilom Brigu. Tako se po prvi put ovaj, sada već tradicionalni predsezonski događaj, proširio i na druge kvartove!

I stara i nova "lica" na KvArtu označila su ono po čemu je manifestacija poznata i nevjerojatno posjećena - energija, entuzijazam i prije svega, stvaralaštvo. Koja bi riječ bila prikladnija za sve one koji su sudjelovali na KvArtu, bilo kao voditelji - akteri programa, bilo kao oni koji su u toj šarenoj kreativnoj ponudi mogli uživati, naučiti nešto novo?

Devet dana festivala iznjedrilo je preko 80 događanja!

Likovna kolonija, street art, grafiti, makerspace-ovi, filmovi na otvorenom, gostovanje Damira Karakaša, izložbe, radionice, koncerti, sportske, zabavne i umjetničke aktivnosti, KvArt je u svojem trećem izdanju dokazao koliko je potreban ovom gradu. O tome najbolje svjedoče stotine ljudi koji su iz dana u dan pratili i/ili sudjelovali u programu.

Premda je teško izdvojiti najznačajnija jer su svi podjednako doprinijeli uspješnom izdanju ovogodišnjeg festivala, ipak, glazbenim programom Zadar se upisao na festivalsku kartu Dalmacije i malo je reći da je bio impresivan!

Kao i na svim drugim događanjima ove godine, promovirala se tema stvaranja kao pokretačke snage razvoja pojedinca i društva. U glazbi se to učinilo kroz pomno osmišljena gostovanja kreativnih stvaralaca, hrvatskih i inozemnih glazbenih sastava i umjetnika koje javnost prvenstveno prepoznaje kroz autorstvo.

Tako je ovogodišnji KvART ugostio bendove Svemirko, Ljetno kino i Jonathan, najzapaženijeg mladog hrvatskog kantautora - J.R. Augusta, domaća i svjetska rap imena - Masta Ace, Phat Phillie, Koolade, domaća i svjetska DJ imena - Jan Kinčl, Regis Kattie, Nina Maštruko i glavno ime festivala - neponovljivog Darka Rundeka uz pratnju veličanstvenog JAZZ orkestra Hrvatske-radiotelevizije pod dirigentskom palicom nezamjenjivog Mirona Hausera.

Generacijski gledano, nema koga niste mogli zateći, a zadarski festival kreative i urbane kulture još jednom je pokazao potrebu Zadrana: ljetni koncerti koji neće biti ovijeni u plahtu tradicije.

Uz prvotne organizatore - Centar nezavisne kulture, Grad Zadar, Koncertni ured Zadar i Gradsku knjižnicu Zadar - te poseban natječaj Društva arhitekata Zadra (Gradionica), uključio se u festival i projekt "ZadrugArt – platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra", s ciljem još jačeg povezivanja i stvaranja platforme suradnje između javnog i civilnog sektora te donošenja politika bitnih za razvoj nezavisne kulture grada utemeljenih na sudioničkom upravljanju.

Fotogalerije možete pogledati na službenim Facebook i Instagram profilima festivala, a videa na službenom Youtube kanalu.