Rekonstrukcija gradskih prometnica, uređenje zone Ravnice, produženi boravak....
Rekonstrukcija gradskih prometnica, uređenje zone Ravnice, produženi boravak....

Na  kolegiju gradonačelnika, među ostalim, iznesene su inforamcije o početku pripreme projekta rekonstrukcije Ulice dr.Franje Tuđmana. – Radi bolje protočnosti prometa u s smjeru istok-zapad ovu ćemo prometnicu rekonstruirati u modernu četverotračnu prometnicu u cijeloj svojoj dužini.  Rekonstrukcija će biti zahtjevna no već je do sad riješeno dosta infrastrukture stoga se nadam da rekonstrukcija neće biti preskupa, kazao je gradonačelnik. 

Najavio je i završetak rekonstrukcije Bihaćke do Splitske ulice do ljeta. Također, u planu je rješavanje i Splitske ulice do Ulice Hrvatskog Sabora. -Projekt je gotov i u postupku smo rješavanja imovinsko-pravnih odnosa nakon čega će najesen biti raspisan natječaj za taj projekt, nastavio je. Još će jedno raskrižje biti rješeno, ono Ulica Hrvatskog Sabora i Put Biliga. Grad je na sebe preuzeo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a Hrvatske ceste rekonstrukciju križanja, dodao je. Gradonačlnik je također zadužio UO za graditeljstvo da predloži projektna rješenja za lijeva skretanja na križanjima kod Hitne pomoći i dijelu Oko Vrulja kako bi se smanjile ljetne prometne gužve koje se stvaraju na tim lokacijama.

Pročelnik Ivica Katić podnio je izvješće o izvršenju Programa poticanja poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja na području grada Zadra za 2013. godinu. – Među ostalim, postavljena je javna rasvjeta  u mjestu Bršanj na otoku Ižu, izrađena i postavljena turistička signalizacija u 9 otočnih naselja, a započet je i važan projekt ulaganja u vodoopskrbu zadarskih otoka. U cilju povećanja kapaciteta, sanirane su gusterne na Molatu za što je Vodovodu d.o.o. odobrena kapitalna potpora u iznosu od 100 tisuća kuna, plaćen je vodni doprinos u izbnosu od 103 tis kn te je ishođena potvrda Glavnog projetka za vodoopskrbne građevine na otocima Silbi, Olibu i Premudi.

Grad Zadar pripremt će i provesti otvoreni postupak javne nabave za izradu Urbanističkog plana uređenja zone Ravnice u vrijednosti od 350 tisuće kuna . – Radi se o jednom od najvrijednijih prostora grada Zadra, istaknuo je gradonačlnik. – Na tom prostoru želimo vratiti kanal koji je nekad bio čime bi Poluotok postao otok, a to bi značilo snažan iskorak u turističkom smislu. Djelove koji se odnose na rekonstrukciju i uređenje povijesnih bedema, doprinos ekologiji i očuvanje okoliša i povijesne baštine kandidrat ćemo prema fondovima EU , dok će za komercijalne sardžaje, kao što su javne graže i hoteli biti, vjerujemo, zainteresirani privatni investitori, rekao je Kalmeta.  Pročelnikza graditeljstvo, Darko Kasap dodao je kako se radi o četiri zone na području od Kolovara do Foše.

Počelnik za odgoj i školstvo, Joso Nekić najvio je da Grad radi na otvaranju još dva produžena boravka u zadarskim osnovnim školama. – Zasada u četiri zadarske škole imamo program produženog boravka, to su škole „Krune Krstića“,“ Zadarski otoci“, „Stanovi“ i „Petar Preradović“. Radimo na tome da se za potrebe ovog programa osigura tzv Plavi salon u OŠ „Šime Budinića“ te dodatan prostor u OŠ „Bartula Kašića“. Grad Zadar izdvaja sredstav za učitelje dok topli obrok svojoj djeci plaćaju roditelji, naglasio je Nekić.