Reggio koncepcija u predškolskom odgoju i obrazovanju
Reggio koncepcija u predškolskom odgoju i obrazovanju

U petak i subotu, 20. i 21. ožujka 2015.  u Zadru se održao stručni skup za odgojitelje pod nazivom „Reggio koncepcija u predškolskom odgoju i obrazovanju“,  kojem je Grad Zadar bio pokrovitelj, a organizirao ga je Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru u suradnji  s Odjelom za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, Agencijom za odgoj i obrazovanje, Udrugom odgojiteljica Maraška iz Zadra i Dječjim vrtićem Pinocchio iz Zadra.

Predavanja i radionice održani su u Svečanoj dvorani Novog kampusa Sveučilišta.

Predavači su bile istaknuta pedagoginja i predstavnica Grada Reggio Emilije Daniela Lanzi i akademska slikarica i atelieristkinja Consuela Damasi iz Reggio Emilije, grada koji surađuje sa Zadrom neprekinuto već više od 40 godina i s kojim je potpisan Sporazum o prijateljstvu i suradnji još 1972. godine.

 

Stručni skup, namijenjen odgojno-obrazovnim djelatnicima u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju, imao je za cilj sudionicima predstaviti Reggio koncepciju, čiji je tvorac Loris Malaguzzi i  koja je zastupljena u predškolskim programima diljem Europe, a interes za njom raste i u zemljama Sjeverne Amerike, Azije i Australije. Jedna od temeljnih ideja Malaguzzijeve pedagogije je da okruženje u kojem se živi i uči ima snažan utjecaj na učenje i uspjeh. Cjelokupni rad usmjeren je na međusobnu povezanost i partnerski odnos triju čimbenika: djeteta kao ishodišta, odgojitelja kao čimbenika razvoja i teme kao čimbenika istraživanja i otkrivanja. Na taj se način kod djece razvija aktivno učenje, sposobnost opažanja, kreativnost i samostalnost.

 

Grad Reggio Emilija, svjetski poznat već i po siru „Parmiggiano Reggiano“,  postao je tako čuven diljem Europe i svijeta i po svojoj pedagogiji, koju kao „izvozni proizvod“ promiču njeni pedagozi i stručnjaci koji rade u centru „Reggio Children“. Zanimljivo je i da se ovaj centar smjestio u velikom prostoru nekadašnje tvornice parmezana u Reggio Emiliji.

 

U ime Grada Zadra skup je pozdravio pročelnik UO za odgoj i školstvo, Joso Nekić, koji je gošće  među ostalim upoznao s aktualnim podacima vezanim za uključivanje djece predškolskog uzrasta u vrtiće na području Grada Zadra.  S gošćama iz Reggio Emilije susrela se i Anita Gržan Martinović, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju i upoznala ih s dosadašnjom suradnjom s gradom-prijateljem i programima koji su u pripremi, od kojih će se neki realizirati do kraja ove godine.

Vezane fotografije

Reggio koncepcija u predškolskom odgoju i obrazovanju