Razvoj elitnog nautičkog turizma u Zadarskoj županiji
Razvoj elitnog nautičkog turizma u Zadarskoj županiji
Održana konferencija "Razvoj elitnog nautičkog turizma u Zadarskoj županiji" u Zadru.

U Kneževoj palači je održana   konferencija "Razvoj elitnog nautičkog turizma u Zadarskoj županiji", na kojoj su sudjelovali Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver, državni tajnik za more i EU fondove, Božidar Longin, župan Zadarske županije, Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra, Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d., Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, te Josip Klišmanić, direktor Zračne luke Zadar.

U uvodnim riječima gradonačelnik je naglasio kako  je  visoku kvalitetu zadarsko područje počelo razvijati još prije skoro 50 godina i upravo tu je stvoren prvi elitni nautički proizvod na Jadranu. Nekadašnja SAS-ova i Tankerkomercova marina, pa posebno dizajnirana i proizvedena flota čarter plovila usmjerili su ovaj kraj ka vrhunskom specifičnom turističkom proizvodu. Ipak, za novi iskorak nautiku moramo izdići iz kategorije specifičnih oblika turizma u temeljni zadarski turistički proizvod. To znači i prilagoditi joj infrastrukturu i specijalizirane usluge, kao i opće turističke usluge. Brodovi nautičara su sve veći, tehnološki su sofisticiraniji, a sami nautičari turisti visokih vanpansionskih zahtjeva.

Doprinos tome svakako bi bila i kategorizacija marina i ostalih luka nautičkog turizma što pretpostavlja i odgovarajuću razinu sadržaja i usluga u njima, ali i prilagodba sve ostale ponude, ne samo u Zadru, nego i na našim otocima koji su nautičarima lako dostupni neovisno o brodarskom prijevozu.

Prepoznatljivost i poželjnost zadarskog akvatorija su neupitni, jedriti Zadarskim kanalom i arhipelagom ne gubi na atraktivnosti, mogu reći i prestižu. Potvrđuje to i činjenica kako se čak 75 posto nautičara redovito vraća. Itekako su upoznati sa svime čime raspolažemo, ali i svime onime čime ne raspolažemo.

Kapaciteti ovog prostora daleko su od iskorištenih, ali specifičnosti naših otočnih zajednica traže oprez i strateški pristup održivom razvoju. Prije svega po pitanju zaštite okoliša – mora i podmorja, ali i kopnenog dijela. Zadarski program sigurnog nautičkog veza pokazao je kako postoje rješenja za siguran vez koji onemogućuje širenje invanzivnih vrsta algi. Ostaje problem zbrinjavanja otpada i otpadnih voda s brodova.

Činjenica je kako su zadarsko more i obala i svi prirodni resursi upravo elitni. To okruženje zaslužuje i vrhunsku ponudu uz najviše standarde očuvanja i zaštite. To ne možemo postići mi na lokalnoj ili nacionalnoj razini odlučivanja. Srećom, imamo struku, pamet i iskustvo koja je upravo u Zadru pokrenula razvoj visoko kvalitetnog nautičkog turizma i uz koje možemo napraviti sljedeći korak.

Nakon uvodnih riječi, gradonačelnik Dukić je sudjelovao i u panel raspravi o tome koji je najbolji smjer razvoja nautičkog turizma na zadarskom području i koji su potencijali razvoja.

Vezane fotografije

Razvoj elitnog nautičkog turizma u Zadarskoj županiji Razvoj elitnog nautičkog turizma u Zadarskoj županiji