Projekt FIESTA predstavljen na događanju ''Energetsko siromaštvo u priobalnim područjima''
Projekt FIESTA predstavljen na događanju ''Energetsko siromaštvo u priobalnim područjima''
Smanji potrošnju energije i promijeni navike.

23. veljače 2017. godine u Gradskoj knjižnici u Zadru održano je događanje ''Energetsko siromaštvo u priobalnim područjima'' na kojem je predstavljen projekt FIESTA - Families Intelligent Energy Saving Targeted Actions (Promicanje inteligentnih energetskih ušteda u obiteljima), kojeg Grad Zadar provodi u partnerstvu s 19 međunarodnih partnera iz Italije, Hrvatske, Bugarske, Španjolske i Cipra.

Događanje je organizirano u sklopu projekta REACH - Reduce Energy use And Change Habits (Smanji potrošnju energije i promijeni navike) kojeg financira EU putem programa CIP Intelligent Energy – Europe (CIP IEE), a sufinanciraju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Cilj ovog događanja bio je informiranje o problematici energetskog siromaštva, poticanje diskusije o specifičnostima energetske i socijalne slike priobalnih područja te razvoj preporuka za ublažavanje energetskog siromaštva u priobalnim područjima. Događanju je prisustvovalo 33 sudionika iz ekoloških udruga, socijalnog sektora, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te ostali zainteresirani dionici.

Projekt REACH predstavile su Slavica Robić iz Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i Lidija Živčić iz Focus društva za održivi razvoj iz Slovenije. Projekt FIESTA predstavila je Ana Bajlo iz Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, voditeljica Projekta, koja je prisutne osim s projektom FIESTA upoznala i s energetskom slikom Grada Zadra i specifičnostima potrošnje energije u priobalnim područjima. Prisutni su se mogli upoznati i sa socijalnom slikom Grada Zadra koju je predstavio Jakov Vidović iz Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra, zatim energetskom slikom Grada Dubrovnika koju je predstavila Andrea Novaković iz Razvojne agencije Grada Dubrovnika te iskustvima i stanjem u svezi energetskog siromaštva u Hrvatskoj, Bugarskoj i Sloveniji.

Cilj projekta FIESTA je ušteda energije u kućanstvima s djecom promjenom njihova ponašanja na način da učinkovitije koriste sustave grijanja i hlađenja, kao i poticanje da koriste one energetski učinkovitije, a sufinancira se iz programa CIP Intelligent Energy – Europe (CIP IEE). Projekt FIESTA uključuje besplatna energetska savjetovanja za 160 kućanstava na području Grada Zadra koja uz energetsko savjetovanje dobivaju na poklon i promotivni set za uštedu energije te ostvaruju sudjelovanje u FIESTA nagradnoj igri gdje mogu osvojiti vrijedne i energetski učinkovite nagrade.

Također, u okviru Projekta osnovat će se Lokalna potrošačka grupa Zadar putem koje će građani moći ostvariti kupovinu energetski učinkovitih uređaja/izolacijskih materijala/usluga pod povoljnijim uvjetima. U tu svrhu, Grad Zadar objavit će Javni poziv za instalatere i trgovce sustava za grijanje i hlađenje te ostalih kućanskih uređaja, sustava obnovljivih izvora energije i izolacijskih materijala.

Više informacija o Javnom pozivu Grada Zadra možete dobiti na tel. 023/208 - 043 i/ili 023/208 - 054, e-mail: graditeljstvo@grad-zadar.hr ili osobno u prostorijama Grada Zadra, Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo, Brne Krnarutića 13/3, soba 20 i 21.

Građani se mogu prijaviti za besplatno energetsko savjetovanje na telefon 023/208 - 043, e-mail: graditeljstvo@grad-zadar.hr, putem FIESTA web stranice: http://www.fiesta-audit.eu/hr/ ili osobno na adresu Brne Krnarutića 13, Zadar, a pozivamo vas da posjetite i Facebook stranicu ''FIESTA projekt – Zadar'' https://www.facebook.com/fiesta.zadar/.