Projekt Coworking Zadar na Coworking Europe konferenciji
Projekt Coworking Zadar na Coworking Europe konferenciji

Lisabon 24. – 26. studenog 2014.

 Članovi projektnog tima projekta Coworking Zadar sudjelovali su od 24. do 26. studenog u Lisabonu na trodnevnoj Coworking Europe konferenciji.

Na konferenciji, u organizaciji konzultantske kuće Global Enterprise, Cowork Lisboa i lisabonskog Gradskog vijeća, sudjelovalo je gotovo 300 operatora coworking prostora, voditelja startup inkubatora, poduzetnika, predstavnika gradskih vijeća, sveučilišta te agencija za javni razvoj. Blizu pedeset govornika i panelista iz Europe, Sjeverne Amerike i Azije, predstavilo je globalne trendove i najbolje prakse u vezi ovog rastućeg koncepta poslovanja te njegovog utjecaja na poduzetništvo, inovacije i gospodastvo uopće, a sudionici su imali priliku obići lisabonske coworking prostore i inkubatore te se upoznati s lokalnom startup scenom.

Zadarski coworking tim sastavljen od predstavnika partnerskih institucija na projektu – Grada Zadra, Udruženja obrtnika Zadar, Zadarske županije, HGK Županijske komore Zadar te Razvojne agencije Zadarske županije, sudjelovao je u nizu rasprava u sklopu konferencije te upoznao sudionike s projektom Coworking Zadar, sufinanciranim kroz Shemu dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu u sklopu IPA III C programa, kao i budućim prostorom COIN – Coworking Industries Zadar, čije se otvaranje očekuje tijekom ljeta sljedeće godine.

Uzimajući u obzir činjenicu da su coworking zajednice i prostori u pravilu privatne poduzetničke inicijative, zadarski coworking prostor jedan je od rijetkih javnih coworking prostora i primjer dobre prakse suradnje institucija iz javnog sektora u korištenju sredstava iz EU fondova za razvoj potpore malom poduzetništvu. Stoga je projekt izazvao zanimanje i podršku sudionika konferencije, što je stvorilo dobre pretpostavke za umrežavanje zadarske inicijative s drugim europskim coworking zajednicama i promociju projekta potencijalnim korisnicima izvan Hrvatske.

Pored navedenog, konferencija je bila i prilika za uspostavu novih suradnji i partnerstava. U tom smislu, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Šime Erlić posjetio je Odjel za gospodarstvo i inovacije lisabonske gradske uprave gdje se upoznao s posebnostima lokalnog gospodarstva i djelovanju gradske uprave u pravcu njegovog poticanja te razgovarao o mogućnostima suradnje na zajedničkim projektima. Zamjenica direktora lisabonskog Odjela za gospodarstvo i inovacije, gđa Susy Silva predstavila je ključne inicijative za poticanje poduzetništva poput „Startup Lisboa“, inkubatora za startup tvrtke, „Fab Lab Lisboa“, laboratorija digitalne proizvodnje te programa za poticanje mladih poduzetnika. Istovremeno je izrazila zanimanje za iskustva Grada Zadra na provedbi EU projekata te želju za suradnjom na nekom od budućih projekata.