Pripreme za uređenje Obale Petra Krešimira IV i uvale Jazine
Pripreme za uređenje Obale Petra Krešimira IV i uvale Jazine

- Stavljanjem u funkciju nove luke Gaženica, uvala Jazine iziskuje novu urbanu trasformaciju. U skladu s tim, napravili smo dugoročne i kratkoročne ciljeve njihovog preuređenja, istaknuo je u uvodu pročelnik UO za graditeljstvo i prostorno planiranje Grada Zadra, Darko Kasap govoreći o pripremi urbanističko arhitektonskog natječaja za uređenje obalnog pojasa Obale Petra Krešimira IV i uvale Jazine.

- Riva i uvala Jazine kao promotor gospodarskog razvoja grada Zadra, kao cjeloviti kontinuirani uređeni javni gradski prostor, kao element revitalizacije Poluotoka, umrežavanja, stavljanja u funkciju javnih zelenih površina za građane, kao element obikovanja urbane slike grada, dugoročni su ciljevi urbanizacije ovog prostora, nastavio je Kasap.

- Kratkoročni ciljevi, su razvoj prometne mreže, unaprijeđenje sustava rasvjete i sustava kanalizacije te izgradnja obalog zida. Sve skupa bi trebalo kulminirati izradom urbanističko arhitektonskog natječaja za uređenje obalnog pojasa Obale Petra Krešimira IV i uvale Jazine. Napravljen je hodogram aktivnosti od kojih se neke već sada odvijaju: pribavljaju se geodetske podloge, radi se snimak pročelja građevina, digitalna katastarska podloga, krajobrazna analiza parkova u obuhvatu, konzervatorski elaborat područja obuhvata, utjecaj mora na obalni pojas, sociološko-demografska studija i izrada fotodokumentacije. To su predradnje koje se ili rade ili će se raditi u tijeku postupka. Također, predviđeno je da se ide na tzv. javni otvoreni anonimni natječaj u dva stupnja: anketni i za realizaciju. Anketni natječaj odnositi će se na cijelu zonu obuhvata, za rivu i za Jazine, dok bi se u drugom stupnju odabrali natjecatelji, uz određenu korekciju programa koji bi ponudili idejno-urbanističko arhitektonsko rješenje za realizaciju same uvale Jazine. Prema predviđenom hodogramu početkom 6. mjeseca, ukoliko sve predradnje budu definirane, moglo bi se očekivati raspisivanje prvoga stupnja javnoga natječaja, a sve skupa bi trebalo kulminirati u prvom kvartalu 2016. godine kad bi se moglo ići na izradu urbanističkog plana uređenja same uvale Jazine te bi mogli znati na koji način će biti definiran prostor u samoj uvali Jazine. Sve ovo skupa ne odgađa radove na planiranju prostora same rive. Inače predviđeni troškovi za sve navedeno su 1 mil i 500 tis kn, objasnio je pročelnik Kasap složenost ovog projekta. 

- Radi se o prevrijednom prostoru za Grad Zadar, dodo je Kalmeta. - PP Grada Zadra predviđa, prije donošenja planova nižeg reda, da se napravi arhitektonsko urbanistička studija koja će ponuditi rješenja za taj prostor, prvenstveno nove rive i uvale Jazine, pogotovo nakon preseljenja većeg dijela prometa u Gaženicu jer se otvara prostor za neke nove sadržaje. Što će to biti odlučit će Gradsko vijeće i građani Grada Zadra ali treba pitati stručnjake da daju neke prijedloge, a do tih prijedloga najbolje možemo doći preko urbanističko - arhitekonskog natječaja za ta područja, rekao je na ovu temu gradonačelnik Kalmeta.

Vezane fotografije

Pripreme za uređenje Obale Petra Krešimira IV i uvale Jazine Pripreme za uređenje Obale Petra Krešimira IV i uvale Jazine Pripreme za uređenje Obale Petra Krešimira IV i uvale Jazine Pripreme za uređenje Obale Petra Krešimira IV i uvale Jazine