Predstavljen Europski tjedan mobilnosti
Predstavljen Europski tjedan mobilnosti
Na konferenciji za medije predstavljen program Europskog tjedna mobilnosti.

U periodu od 16. do 22. rujna obilježava se Europski tjedan mobilnosti u kojem Grad Zadar sudjeluje već treći put. Na konferenciji za medije predstavljen je ovogodišnji program. Pročelnica Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Andreja Baraba najavila je aktivnosti koje će se održati u ovom tjednu i predstavila partnere Grada koji sudjeluju u programu. Tjedan mobilnosti počinje danas, na dan kada se obilježava Dan zaštite ozonskog sloja, a završava 22. rujna, na Euopski dan bez automobila. Tog dana će se i Zadar prilkjučiti obilježavanju na način da će se za automobilski promet zatvoriti ulice Stratico i Bartula Kašića  od 7 do 17 sati, a građani će u tom vremenu moći koristiti besplatan javni prijevoz koji osigurava Liburnija na relaciji Kolodvor- Poluotok- Kolodvor. Pozvala je sve građane da tog dana ne koriste automobile već javni prijevoz ili da idu pješke i biciklima.
Također  ih je pozvala da ispune anketu koja je objavljena na web stranici Grada, a pitanje je usmjereno na mogućnost zabrane automobilskog prometa na Poluotoku.
Prvu aktivnost u Tjednu mobilnosti predstavila je Atana Grbić iz udruge Eko Zadar.  Sutra, 17. 9. u predvorju HNK u 11 sati održat će se Okrugli stol na temu "Kretanje u Zadru".
Za petak, 18. rujna Jure Šango iz Škole trčanja Zadar najavio je ogledni trening škole trčanja za sve zainteresirane građane, u 18 sati na Pozdravu Suncu.
U subotu, 19. rujna građani će od 9 sati moći razgledati ponudu bicikala i električnih bicikala tvrtke Calimero sport, pokraj Novih vrata kod mosta, a ujedno dobiti i mali besplatni servis svojih bicikala.
Za nedjelju, 20. rujna Neven Pavić iz Biciklističkog kluba Zadar pozvao je na biciklijadu za građane kojoj će start biti u 17 sati na Trgu Petra Zoranića, a cilj nakon otprilike sat vremena i 12 odvoženih kilometara ispred prostorija BK Zadar u ŠRC Franka Lisice.  S obzirom na težinu i trajanje rute, mogu se pridružiti i djeca već od 6 godina.
Posljednji dan Tjedna obilježit će se, osim zatvaranjem ulica za promet, i prezentacijom električnih automobila na Trgu Petra Zoranića od 10 sati,  a u isto vrijeme će i Udruga tjelesnih invalida na Narodnom trgu predstaviti rezultate prikupljanja podataka o preprekama u prometu za kretanje osoba s invaliditetom i majki s kolicima. Udruga prikuplja te podatke tijekom cijelog ovog tjedna, te je njihov predsjednik Stanko Panić pozvao građane da se odazovu i dojave sve prometne prepreke za koje znaju, kako bi ih se moglo sanirati.

Vezane fotografije

Predstavljen Europski tjedan mobilnosti Predstavljen Europski tjedan mobilnosti Predstavljen Europski tjedan mobilnosti Predstavljen Europski tjedan mobilnosti