Započeo je još jedan Europski tjedan mobilnosti u Zadru
Započeo je još jedan Europski tjedan mobilnosti u Zadru
„Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“

Grad Zadar i ove godine sudjeluje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna, a ovogodišnja tema je: „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ pod sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“

Odabir ovogodišnje teme nadovezuje se na nevolje koje su pogodile Europu i svijet zbog pandemije uzrokovane bolešću COVID-19. Ona se također odnosi na prilike za promjene koje su proizašle iz ove nezabilježene zdravstvene krize u Europi.

 PROGRAM OBILJEŽAVANJA EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI 2021.:

Za vrijeme obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti od 16.-22. rujna Grad Zadar i ove godine poklanja građanima 200 minuta besplatnog bicikliranja uz pomoć Next Bike aplikacije koju trebate skinuti, aktivirati račun te unijeti kôd ETM2021.

 18.9.2021. - POZDRAV SUNCU od 10:00 do 13:00 sati

  • Zeleni kutak na Pozdravu suncu i dijeljenje zdravog doručka
  • Orijentacijsko kretanje i dječji trail na Otoku Ošljaku. Pozivamo sve zainteresirane roditelje s djecom ukoliko žele sudjelovati da se prijave putem e-maila: info@breakaleg.hr

Sudjelovanje i prijevoz brodom su besplatni. Polazak je u 10:30 sati sa Liburske obale, s brodom Paula.

  • Besplatna tura oko poluotoka u EKO TUK TUK elektičnim vozilima. Start i cilj je na Pozdravu suncu.

20.9.2021. – KNEŽEVA PALAČA od 11:00 do 13:00 sati

Panel rasprava pod temom „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ pod sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“ održat će se u ponedjeljak, 20. rujna 2021. s početkom u 11:00 sati u Kneževoj palači. Bavit ćemo se pitanjima mentalnog zdavlja, tjelesnog zdravlja, sigurnosti i odgovorima na Covid-19.

22.9.2021. -  MURAJ, TRG PET BUNARA , CESTA OKO TEHNIČKE ŠKOLE od 17:00 do 19:00 sati

Privremenim zatvaranjem ceste oko bivše Tehničke škole i organiziranjem brojnih sportskih aktivnosti na području Muraja i trga Pet bunara obilježit ćemo 22. rujna – SVJETSKI DAN BEZ AUTOMOBILA.

Cilj tog dana je jačati svijest javnosti o ozbiljnom onečišćenju uzrokovanom nepromišljenom uporabom automobila te poticati povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradsko središte.

-             RELAX ŠETNJA - pridružite nam se u šetnji i vježbi s fantastičnom skupinom žena koje već preko 20 godina kontinuirano vježbaju i čuvaju svoje zdravlje.

-             Igre za djecu na otvorenom by Loptica

-             Udruga skejtera i rolera

-             Next Bike aktivnosti za djecu i odrasle

-             Udruga invalida – mapiranje (postava karte) arhitektonskih prepreka u gradu:

  • Nagib na Poljani Šime Budinića – isticanje problematike nagiba za osobe s invaliditetom
  • Stavljanje poveza kao simulaciju sljepila
  • Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar

U skladu s ovogodišnjom temom, četiri su ključna pitanja: mentalno zdravlje, tjelesno zdravlje, sigurnost i odgovor na COVID-19. Nije slučajnost da je mentalno zdravlje prioritetna tema jer Europski tjedan mobilnosti poziva na veću usmjerenost u odnosu između mentalnog zdravlja i gradske mobilnosti, što je jedna od tema koja je tijekom pandemije dobila na važnosti. Druga prioritetna tema je tjelesno zdravlje, koje uključuje utjecaj onečišćenja zraka i buke, kao i koristi ad aktivne mobilnosti. Pitanje sigurnosti usmjereno je na najnovija dostignuća u pogledu sigurnosti prijevoza, uključenosti osoba smanjene pokretljivosti i opsežne mjere sigurnosti na cestama u gradskom okruženju. Odgovor gradskih uprava na pandemiju uzrokovanu bolešću COVID-19 također je istaknut u ovoj temi, pri čemu se naglašavaju pozitivne strane pandemije u pogledu gradske mobilnosti, kao i važnost vraćanja povjerenja u javni prijevoz.

Kako bi se senzibilizirala javnost o pitanju povećanja razine zaštite okoliša i kvalitete života te kako bi se promicale inicijative i najbolje prakse vezane uz održivo gradsko kretanje, Grad Zadar svake godine donosi niz dugoročnih mjera. One obuhvaćaju smanjenje onečišćenja, emisije ugljika te prometnih zagušenja. Proširen je sustav javnih gradskih bicikla, uvedena usluga najma električnih romobila te unaprijeđena infrastruktura za obnovljive izvore energije postavljanjem besplatnih punionica za električna vozila. Obnovom, uređenjem i revitalizacijom Bedema reduciran je promet u staroj gradskoj jezgri te uvedena nova pješačka zona. Upotrebom novih tehnologija implementirat će se pametna prometna rješenja, s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru.

Pozivaju se građani da svojim primjerom, ne samo na Dan bez automobila, već tijekom cijele godine, doprinesu kvalitetnijem i zdravijem načinu života, smanjenju prometnih gužvi te da koriste javni gradski prijevoz ili jedan od vidova alternitivnih načina prijevoza; bicikliranje, pješačenje, kako bismo naš grad učinili privlačnijim mjestom za život, s većom čistoćom zraka i boljom kvalitetom života.

Vezane fotografije

Započeo je još jedan Europski tjedan mobilnosti u Zadru Započeo je još jedan Europski tjedan mobilnosti u Zadru Započeo je još jedan Europski tjedan mobilnosti u Zadru