Predsjednik Vlade Plenković posjetio Ligu protiv raka Zadar: zadarska Opća bolnica dobit će novi linearni akcelerator
Predsjednik Vlade Plenković posjetio Ligu protiv raka Zadar: zadarska Opća bolnica dobit će novi linearni akcelerator
400.000,00 kuna za obnovu luke Krijal na Premudi.

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković sa suradnicima posjetio je u utorak, 23. veljače 2021. grad Zadar i Zadarsku županiju.

Tom prigodom u zgradi putničkog terminala luke Gaženica upriličeno je svečano uručenje  Odluke o dodjeli sredstava iz mjere "Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa" Ribarskoj luci Vela Lamjana u Kalima te Odluke iz mjere "Povećanje potencijala akvakulturnih lokaliteta" u ukupnoj vrijednosti od gotovo 39 milijuna kuna.

Također, uručeno je i 11 ugovora o sufinanciranju projekata iz Programa razvoja otoka u vrijednosti od 3,45 milijuna kuna. Iz ovoga programa Gradu Zadru dodijeljen je ugovor za sanaciju luke Krijal na Premudi u iznosu od 400.000,00 kuna. Ugovore je uručila ministrica regionalnog razvoja i fondova europske unije, Nataša Tramišak, a ugovor za Grad Zadar preuzeo je gradonačelnik, Branko Dukić.

- U ovim zahtjevnim vremenima, Vlada ostaje predana prepoznavanju potencijala naših otoka, ali i podizanju kvalitete života otočnog stanovništva, istaknuo je predsjednik Vlade RH Plenković. Programom razvoja otoka Vlada usmjerava financijska sredstva prema prioritetima šest obalno-otočnih županija, a provodi se jednom godišnje. Važan je alat Vlade kojim se omogućava realizacija malih kapitalnih infrastrukturnih projekata, koji izravno utječu na kvalitetu života, usluga ili lokalne infrastrukture. Cilj provedbe tih projekata je: smanjenje regionalne razvojne nejednakosti, s posebnim naglaskom na specifičnosti naših otoka i poticanje održivog razvoja otoka, jačanje otočnog gospodarstva te očuvanje otočnog načina života. Zato, za veću razvijenost otoka, kroz Program se  kontinuirano ulaže u izgradnju i/ili unaprjeđenje komunalne, prometne, društvene, javne, poduzetničke ili turističke infrastrukture. U protekle četiri godine, kroz Program razvoja otoka, uložili smo gotovo 102 milijuna kuna što je značajan financijski impuls za sve kapitalne projekte na otocima, istaknuo je predsjednik Vlade RH, Plenković.

MRRFEU dodijelilo Gradu Zadru 400.000,00 kuna za sanaciju luke Krijal na Premudi

Luka Premuda-Krijal je luka otvorena za javni promet od lokalnog značaja u nadležnosti Županijske lučke uprave Zadar i nalazi se u okviru administrativnih granica Grada Zadra. Za projekt sanacije luke, ukupne procijenjene vrijednosti 1.030.045,11 kuna, Grad Zadar se prijavio na Javni poziv za dostavu prijedloga projekata za Program razvoja otoka u 2021. godinu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u partnerstvu s Županijskom lučkom upravom Zadar. Odlukom o odabiru projekata od 16. veljače 2021. godine, MRRFEU je Gradu Zadru dodijelilo sredstva za financiranje projekta u iznosu od 400.000,00 kuna te je sklopljen Ugovor o financiranju projekta između Grada Zadra i MRRFEU. Preostali iznos za financiranje projekta osigurao je Grad Zadar u iznosu od 200.000,00 kuna iz vlastitih sredstava te ŽLU Zadar 580.045,11 kuna.

Predmet projekta su pomorsko-građevinski radovi na sanaciji gatova i uvale u luci Krijal-Premuda. Gatovi, odnosno lukobrani u funkciji su prihvata i priveza manjih brodova te zaštite same luke. Planiranim zahvatom sanacije luke osigurati će se stabilnost i nosivost konstrukcije te sanirati nastala oštećenja te sigurno korištenje luke odnosno prihvat i privez brodova lokalnog stanovništva i posjetitelja otoka Premude. Projektom sanacije luke, kao važnog infrastrukturnog resursa otoka Premude, izravno se doprinosi ostvarenju pretpostavki zadržavanja stanovništva na otoku i održivog razvoja otoka. Planirano vremensko trajanje provedbe projekta je 6 mjeseci od početka postupka javne nabave za izvođenje radova na sanaciji. 

Zadarska Opća bolnica dobit će novi linearni akcelerator, a onkološki pacijenti skrb kakvu zaslužuju

Predsjednik Vlade RH, Plenković također je posjetio članove Udruge liga za borbu protiv raka Zadar koji su ga informirali o humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za kupnju linearnog akceleratora za liječenje onkoloških bolesnika za Opću bolnicu Zadar.

- Prije svega, hvala gradonačelniku Dukiću, županu Longinu, svim dobrim ljudima koji već godinama ovdje u Ligi protiv raka Zadar nastoje prikupiti sredstva i svima koji su do sada donirali dva milijuna kuna, a kako sam informiran moglo bi se prodajom nekretnine namaknuti još sredstava kako bi se prikupio potreban iznos. Međutim, s obzirom na Zadar i zadarsku bolnicu i na našu strategiju za borbu protiv raka koju je usvojio Hrvatski sabor, a Vlada predložila, razgovarajući s ministrom Berošem, dogovorili smo da se u sklopu nabave linearnih akceleratora iz europskih sredstava uvrsti Zadar i da Zadar dobije linearni akcelerator. Vjerujem da će to biti dobra vijest za ljude koji podržavaju ovu inicijativu, a prije svega za onkološke pacijente jer smatramo da će na taj način dobiti bržu njegu i skrb koju zaslužuju, kazao je predsjednik Plenković.

Predsjednik Plenković je dodao kako će se sredstva osigurati iz Programa oporavka i otpornosti u kojem zdravstvo čini važan segment, a projekti poput ovog pokazat će konkretnu korist od članstva Hrvatske u Europskoj uniji.