Posjet predstavnika Hrvata iz Crne Gore
Posjet predstavnika Hrvata iz Crne Gore
U siječnju 2016. predstavljanje Zadarske županije i grada Zadra u Boki Kotorskoj.

U Maloj vijećnici Grada Zadra, u ponedjeljak, 16. studenog 2015. godine, gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta i pročelnica Ureda Grada, Mirjana Zubčić primili su predstavnike hrvatske manjine u Crnoj Gori, Mariju Vučinović, ministricu bez portfelja u Vladi Crne Gore i Zvonimira Dekovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore u pratnji prof. dr. sc. Vande Babić sa Sveučilišta u Zadru. Na prijemu se razgovaralo o mogućoj suradnji na području promicanja i očuvanja hrvatske kulturne baštine i razvijanja kulturnih veza sa hrvatskim narodom u Crnoj Gori.

Gđa. Marija Vučinović je istaknula važnost očuvanja opstojnosti hrvatskog naroda na području Crne Gore i podršku matične zemlje. Posljednji popis stanovništva iz 2013. godine pokazuje da broj Hrvata u Crnoj Gori opada i trenutno iznosi 6.021 za razliku od 2006. kada ih je bilo 7.146. Hrvatska manjina u Crnoj Gori ima svoje središte u Tivtu gdje su Hrvati u Crnoj Gori najbrojniji i gdje postoji mogućnost pohađanja dodatne nastave u hrvatskoj školi. Svakako naglasak svih aktivnosti je na očuvanju kulturne baštine i hrvatskog jezika kojeg u Crnoj Gori promiče hrvatska lokalna radio postaja i internetski portal.

Gradonačelnika Kalmetu i suradnike, gđa. Vučinović i gosp. Deković, pozvali su u Crnu Goru početkom 2016. godine kada je planirano predstavljanje Zadarske županije u Boki Kotorskoj te izrazli želju da na tom predstavljanju sa svojim programom sudjeluje i Grad Zadar. Kao prvi korak kulturne razmjene je upravo izložba Interkulturalna art promocija koja će se otvoriti večeras u prostoru Muzeja Grada Zadra, a koja će prijeći granicu i na taj način jačati veze hrvatske manjine u Crnoj Gori i Zadarske županije i grada Zadra. U nastavku dana gosti iz Crne Gore održali su sastanak s rektoricom Sveučilišta u Zadru i nadbiskupom Zadarske nadbiskupije.

Vezane fotografije

Posjet predstavnika Hrvata iz Crne Gore Posjet predstavnika Hrvata iz Crne Gore Posjet predstavnika Hrvata iz Crne Gore Posjet predstavnika Hrvata iz Crne Gore Posjet predstavnika Hrvata iz Crne Gore