Povodom svog današnjeg boravka u Zadru i sudjelovanja na seminaru na temu „Dobre prakse savjetovanja s organizacijama civilnoga društva u Hrvatskoj u postupcima donošenja odluka na lokalnoj razini“, veleposlanik delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, Paul Vandoren susreo se u gradskoj vijećnici sa gradonačelnikom Grada Zadra, Zvonimirom Vrančićem, koji ga je upoznao s aktualnim gospodarskom trenutkom i pripremom Grada Zadra za kandidiranje novih razvojnih projekata za sredstva EU fondova.Naveo je tako gospodarsku zonu Crno, Muzej baštine, 2 osnovne škole, nove infrastrukturne projekte itd. Veleposlanik Vandoren kazao je kako je upoznat s aktivnostima Zadra i Zadarske županije u vezi pripreme razvojnih projekata, te se složio s gradonačelnikovom tvrdnjom kako je iznimno važno u trenucima gospodarske krize poticati nova ulaganja domaćih i stranih ulagača. Za to je, naglasio je Vandoren, potrebno nastaviti mijenjati investicijsko okruženje u Republici Hrvatskoj. Najavio je skori završetak pristupnih pregovora, istaknuvši kakao su upravo jutros zatvorena još 2 poglavlja, te je zaključio kako, iako nitko ne može kazati točan datum ulaska u EU, svakako ne postoji plan za odugovlačenje pregovora. Na gradonačelnikovu tvrdnju kako je presuda generalu Anti Gotovini naročito pogodila građane Grada Zadra, a s kojima dijeli stav da je general Gotovina pravedan, da su navodi iz presude paušalni i neutemeljeni i imaju elemente pokušaja izjednačavanja krivnje za agresiju na Republiku Hrvatsku, veleposlanik Vandoren kazao je da razumije pogođenost građana presudom i njihove reakcije, no pravila se moraju poštivati, a postoji i mgućnost žalbe na presudu. Na koncu je zamolio gradonačelnika da upozna građane sa činjenicom da je ICTY osnovao UN, te da je pogrešno izjednačavanje EU i ICTY-a.

 Povodom svog današnjeg boravka u Zadru i sudjelovanja na seminaru na temu „Dobre prakse savjetovanja s organizacijama civilnoga društva u Hrvatskoj u postupcima donošenja odluka na lokalnoj razini“, veleposlanik delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, Paul Vandoren susreo se u gradskoj vijećnici sa gradonačelnikom Grada Zadra, Zvonimirom Vrančićem, koji ga je upoznao s aktualnim gospodarskom trenutkom i pripremom Grada Zadra za kandidiranje novih razvojnih projekata za sredstva EU fondova.Naveo je tako gospodarsku zonu Crno, Muzej baštine, 2 osnovne škole, nove infrastrukturne projekte itd.

Veleposlanik Vandoren kazao je kako je upoznat s aktivnostima Zadra i Zadarske županije u vezi pripreme razvojnih projekata, te se složio s gradonačelnikovom tvrdnjom kako je iznimno važno u trenucima gospodarske krize poticati nova ulaganja domaćih i stranih ulagača. Za to je, naglasio je Vandoren, potrebno nastaviti mijenjati investicijsko okruženje u Republici Hrvatskoj. Najavio je skori završetak pristupnih pregovora, istaknuvši kakao su upravo jutros zatvorena još 2 poglavlja, te je zaključio kako, iako nitko ne može kazati točan datum ulaska u EU, svakako ne postoji plan za odugovlačenje pregovora.

Na gradonačelnikovu tvrdnju kako je presuda generalu Anti Gotovini naročito pogodila građane Grada Zadra, a s kojima dijeli stav da je general Gotovina pravedan, da su navodi iz presude paušalni i neutemeljeni i imaju elemente pokušaja izjednačavanja krivnje za agresiju na Republiku Hrvatsku, veleposlanik Vandoren kazao je da razumije pogođenost građana presudom i njihove reakcije, no pravila se moraju poštivati, a postoji i mgućnost žalbe na presudu.

Na koncu je zamolio gradonačelnika da upozna građane sa činjenicom da je ICTY osnovao UN, te da je pogrešno izjednačavanje EU i ICTY-a.

 

 

 

Vezane fotografije

Paul Vandoren u Gradu Zadru Paul Vandoren u Gradu Zadru